Ga naar hoofdinhoud

Flexkrachten via OnderhoudNL Personeel


Jeroen de Roon (links) en Okke Spruijt: “We bieden met OnderhoudNL Personeel een volwaardig alternatief voor flexibele vakmensen naast het vast dienstverband.”

Momenteel trekt een voorlichtingscampagne over OnderhoudNL Personeel ‘Powered by Faber Personeelsdiensten’ door het land. Een initiatief om leden van OnderhoudNL te verzekeren van flexibele vakmensen. Ook niet-leden zijn welkom. Wij vroegen Okke Spruijt en Jeroen de Roon, respectievelijk directeur van OnderhoudNL en Faber Personeelsdiensten, om een toelichting. “Wij willen lege steigers voorkomen en een eredivisie van flexkrachten creëren.”

Voorlichting over samenwerking met Faber Personeelsdiensten


Flexibele arbeidskrachten zijn niet meer weg te denken in de huidige maatschappij, is de overtuiging van OnderhoudNL. Om de beschikbaarheid van vakmensen voor de schilders- en onderhoudsbranche te garanderen en te professionaliseren is een samenwerking aangegaan met Faber Personeelsdiensten. Onder het label OnderhoudNL Personeel wordt gezorgd voor een groep met vaklieden die kunnen worden ingezet om de flexibele schil van een onderhoudsbedrijf vorm te geven. “Alles conform de Schilders cao en zelfs meer; dit betekent een correct loon, de juiste arbeidsvoorwaarden en continue investering in bijscholing”, aldus Jeroen de Roon, directeur van Faber Personeelsdiensten.

Communicerende vaten

Aanleiding voor deze coalitie is een analyse van ontwikkelingen in de bedrijfstak. Van oudsher arbeidsintensief (meer dan 80% van de totale kosten zijn arbeidskosten) en seizoensgevoelig. Schommelingen worden sinds de crisis steeds meer opgevangen met flexkrachten. Maatregelen van de overheid hebben deze tendens alleen maar versterkt. De verhouding vast versus flex (zowel zzp’ers, uitzendkrachten en tijdelijke contracten) bedraagt in de sector schilderen en onderhoud nu al 60:40 en zal alleen nog maar verder toenemen, is de overtuiging van Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL. “Ere wie ere toekomt, het was bestuurder Frits Smits die met het plan kwam om de samenwerking te zoeken met een flexpartner. Uiteindelijk hebben we samen met Faber Personeelsdiensten dit volwaardig alternatief ontwikkeld dat kan bestaan naast het vast dienstverband. Je moet het zien als noodzakelijk communicerende vaten.”

Vakman centraal

Gelijkwaardigheid op de steiger is waar het om draait, aldus De Roon. Niet alleen op het gebied van kennis, kunde en betrouwbaarheid, maar ook als het gaat om vermeende achtergestelde arbeidsvoorwaarden als opbouw van sociale zekerheden (pensioen) en de financieringsmogelijkheden voor een hypotheek. “De vakman, die gedurende het seizoen meestal door hetzelfde bedrijf wordt ingeleend, staat centraal. Dat begint met een eerlijke verloning conform de Schilders cao, en met iedere werknemer gaan we het gesprek aan over een opleidingsprogramma en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Als het kan, betrekken we daar de klant ook bij. Die kan bijvoorbeeld wensen hebben op het gebied van mechanisch spuiten of houtrotsanering. Het mooie is dat door training en opleidingen onze mensen breder inzetbaar worden. Ook kunnen de trainingen bijdragen aan hogere productiviteit. We creëren een eredivisie van flexkrachten. Voor het opleidingsprogramma wordt samengewerkt met de onlangs aangetrokken onderwijscoördinator van de gloednieuwe Sector OnderhoudNL Opleidingen. De trainingen worden ondergebracht bij de verenigde samenwerkingsverbanden, want daar zijn zij goed in. Wij dragen als uitzendbureau af aan een O&O fonds ten behoeve van opleidingen; daar doen we vanaf nu in deze samenwerking nog een schepje bovenop. Ook om nieuwe instroom beter op te leiden.”

Pensioen en hypotheek

De Roon vervolgt: “We kennen als ABU-lid het zogenoemde StiPP pensioen, maar dat is een basis. Het pensioen voor schilders (BPF Schilders) is goed, maar relatief duur. Als tussenvariant bieden wij nu de mogelijkheid om te kiezen voor een volwaardig alternatief, dat dicht in de buurt komt van het ouderdoms- en nabestaandenpensioen van BPF Schilders, maar met een hoger netto loon. Zowel werknemers als werkgevers betalen een lagere bijdrage.”

Daarnaast wordt gezorgd voor betere toegang tot hypotheekverstrekking. Is het nu nog gebruikelijk dat een bank bij het verstrekken van een hypotheek vraagt om een werkgeversverklaring, OnderhoudNL Personeel maakt zich hard voor een ‘perspectief op werk’ verklaring, wat inmiddels wordt gedragen door bijvoorbeeld Obvion hypotheken. Spruijt: “Banken kijken hoeveel zekerheden worden ingebracht. Door de samenwerking bieden we meer zekerheid op duurzame inzetbaarheid van de flexkracht.” De Roon vult aan: “Door trainingen is men breder inzetbaar. En nu doen we al zaken met vijfhonderd lidbedrijven van OnderhoudNL, maar het potentieel op werk is met ruim tweeduizend OnderhoudNL-leden veel groter.”

Toenemende werkvoorraad

Naast maximale beschikbaarheid van gekwalificeerde flexkrachten, moet de samenwerking leiden tot een groei van deze groep vakkrachten. Broodnodig, aldus Spruijt, want uit het OnderhoudNL Ondernemerspanel blijkt dat afgelopen hoogseizoen de omzet sterk is toegenomen (gemiddeld 20 procent) ten opzichte van het hoogseizoen in 2014. “En de verwachtingen voor de komende zes maanden zijn, sinds het begin van de crisis, nog nooit zo hoopgevend geweest”, aldus Spruijt. Dit betekent een groeiende werkvoorraad.

Uit de belronde naar alle leden in november j.l. blijkt dat 99 procent deze extra behoefte aan arbeid wil invullen op flexibele basis. Spruijt: “Als tevens rekening wordt gehouden met schilders die onze bedrijfstak vanwege hun leeftijd regulier verlaten, betekent dit dat we in 2018 zo’n 3.750 vakkrachten via de voorkant naar binnen moeten zien te halen. Om te voorkomen dat we straks wel werk, maar lege steigers hebben.” Op dit moment zijn er al 1.800 schilders via Faber aan de slag, door de samenwerking met OnderhoudNL moet dit in 2018 zijn gegroeid naar zo’ n 5.000 vaklieden. “Hierbij wordt gekeken naar gediplomeerde schoolverlaters, zij-instromers (jaarlijks zo’n 1.500) en zelfstandigen die het hele jaar rond willen werken. Maar ook flexkrachten die elders een dienstverband hebben.”

Voorrangspositie

Als de uitzendbranche een graadmeter is voor de ontwikkeling van de conjunctuur, dan wijzen de signalen daar in dezelfde richting. De Roon: “Bij Faber Personeelsdiensten hadden we in week 2 al 50 procent meer mensen aan het werk dan vorig jaar. Wij moeten nu actie ondernemen om straks geen ‘nee’ te hoeven verkopen.” Omdat ook andere bedrijfstakken, die waren afgeslankt tijdens de laagconjunctuur, uit dezelfde vijver qua potentiële arbeidskrachten vissen, is het zaak de vaklieden die er zijn te behouden en nieuwe te winnen. “De omstandigheden hebben Faber en OnderhoudNL eigenlijk in elkaars armen gedreven”, aldus Spruijt. Hij wijst erop dat in zee gaan met OnderhoudNL Personeel voor alle partijen geheel vrijblijvend is (er wordt ook niet getornd aan bestaande relaties), maar leden van OnderhoudNL hebben wel een voorrangspositie in geval van schaarste.OnderhoudNL_Personeel

Voordelen schildersbedrijven

  • Geen risico’s in kader Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) en Wet Werk en Zekerheid (WWZ transitievergoeding);
  • Oplossing voor zzp-wetgeving (geen naheffing);
  • Gegarandeerd cao-loon en prima pensioen voor de in te lenen vakkrachten;
  • Betere beschikbaarheid vakmensen voor OnderhoudNL-leden (voorrangspositie);
  • Hogere productiviteit van kwalitatieve vakmensen door ontwikkelingsprogramma.

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper