Ga naar hoofdinhoud

Focus op spuitwerk


Peter Jan van Doorn voor de villa die hij aan het afwerken is. Zodra ze binnen klaar zijn gaan ze, voor de tuinarchitect uit, de buitenkant doen

Een gezellige, ruim uitgevallen vrijstaande nieuwbouwwoning in de buitengebieden rond Scherpenzeel is van binnen één plastic plakpaleis. De schilders van schildersbedrijf Van Doorn Amerongen en van vastgoedonderhoudsbedrijf Van Doorn Elst ‘schilderen’ er dan ook alles met de verfspuit: muren en houtwerk.

‘Spuiten van deuren, trappen en kozijnen binnenshuis is voor ons iets nieuws’, vertelt Peterjan van Doorn, directeur van vastgoedonderhoudsbedrijf Van Doorn in het Utrechtse Elst. Hij heeft zelf één man in dienst, terwijl het bedrijf van zijn vader en zijn oom, Van Doorn Amerongen, 6 man personeel heeft. Dat ‘totaalonderhoud’ is precies zo ruim bedoeld als het klinkt.

Hoofdaannemer

‘Van Doorn heeft van oudsher een prima relatie met zowel opdrachtgevers als met aannnemers’, legt Peterjan uit. ‘We werken voor particulieren, maar ook voor verschillende woningcorporaties. Het onderling vertrouwen is groot, en zo krijgen we regelmatig de verantwoordelijkheid over werkzaamheden die het schilderwerk overstijgen. Dat zette mij er toe aan om mijn eigen vastgoedonderhoudsbedrijf op te zetten. Bij grootschalige renovaties, zoals geveldeelvervangingen of glasvervanging treden wij soms op als hoofdaannemer en werk ik samen met de aannemers waarvoor we op onze beurt ook weer als onderaannemer werken.’

Iedereen kan bij ons verfspuiten

De schilderklus in Scherpenzeel is een gezamenlijk project van de beide Van Doorn-bedrijven. Een echtpaar liet een royaal woonhuis bouwen, maar nog voor de afbouw liep het huwelijk op de klippen. Na anderhalf jaar leegstand werd de woning gekocht door een particulier die zijn vorige huis ook al door Van Doorn liet schilderen, kennelijk naar genoegen.
‘We spuiten zo goed als alles,’ vertelt Van Doorn. ‘Voor de muurverven hebben we een airless Graco Mark V. Sinds kort hebben we ook een Graco Finish Pro 395, een luchtondersteunde airless. Natuurlijk zou je daar ook, met enige aanpassingen, latex mee kunnen spuiten, maar we houden het liever bij één verfsoort per spuit, omdat we allemaal spuiten.’ Want daarin verschilt Van Doorn van andere schildersbedrijven. Het is niet zo dat er één schilder voor het spuiten verantwoordelijk is. Iedereen kan het en doet het. ‘Zo maakt het spuiten echt deel uit van je bedrijf en iedereen helpt ook mee met het afplakken.’

Peter Jan van Doorn voor de villa die hij aan het afwerken is. Zodra ze binnen klaar zijn gaan ze, voor de tuinarchitect uit, de buitenkant doen Ook deze trap werd in één keer gespoten: lopend van boven naar beneden en vervolgens van onderen af Een prachtige badkamer met inloopdouche. Rond de douche brengt Van Doorn standaard schimmelwerende Inducoat aan Ook de deuren werden op locatie gespoten. De grijze ondergrond wordt in één keer dekken van een witte verflaag voorzien

Strak resultaat

Dat spuiten de toekomst heeft hoef je Van Doorn niet meer uit te leggen, na deze klus: ‘Ik sta er nog elke keer versteld van, dat je een grijze ondergrond met één keer spuiten met watergedragen SprayOK van Wijzonol al gedekt hebt afgewerkt. Normaal is dat minstens twee keer schilderen, als je pech hebt vier keer. Je spaart er dus ontzettend veel tijd mee, terwijl het eindresultaat enorm strak is.’ Ook de deuren worden op locatie gespoten. Ze worden uit de hengsels gehaald, schuin tegen de muur gezet en gespoten.

Afplakken

De grootste tijdsinvestering zit hem voor de schilders nu in het afplakken. ‘Maar dat moet dan ook secuur gebeuren’, weet Van Doorn. ‘Dat is bepaald geen klusje dat je even aan een hulpje overlaat. Goed afplakken is zo’n beetje de kern van strak spuitwerk. Vers gelatexte muren worden afgeplakt met goudkleurige tape, vers gelakt houtwerk met paars tape. Verder gebruikt Van Doorn allerhande masking-folies.
Kleur maakt Van Doorn zelf. Het bedrijf beschikt al sinds jaar en dag over een Wijzonol-verfmengmachine. De verf zelf koopt het bedrijf in bij verfgroothandel Van Wijk in Tiel. ‘Zelf mengen heeft onder andere als voordeel dat je nog iets aan de kleur kunt doen’, legt Van Doorn uit. ‘Zo gebruiken we voor het houtwerk een kleur die we zelf ‘half recept’ noemen. Het is namelijk mooi als het lakwerk net iets lichter is dan de muren. We stellen de dosering van de 9010 of de 9001 dan in op de helft van de te maken omvang. Je krijgt dan mooiere contrastwerking.’ Over verftoepassingen heeft Van Doorn sowieso zijn eigen mening. ‘In badkamers gebruiken we standaard Fungi Indoor van Inducoat, een schimmelwerende latex. Dat mag dan iets duurder zijn, maar ik wil te allen tijde voorkomen dat er vochtproblemen komen.’

De toekomst

Dan zet Van Doorn een mondkapje op en spuit voor de ogen van SchildersVakkrant in een paar minuten een grijzen garagedeur in dekkend wit. We hebben het vaker gezien, maar het blijft indrukwekkend hoe precies en bijna zonder overspray de luchtondersteunde airless werkt. ‘Ik weet zeker dat we dit in de toekomst steeds vaker zullen gaan doen’, zegt Peterjan van Doorn.

Eén reactie op “Focus op spuitwerk

  • Edwin van Leeuwen

    Leuk om te zien dat er meerdere schilders alles proberen te spuiten.

    Ikzelf doe het nu vijf jaar en gebruik eigenlijk nooit een kwast of roller.

    Inmiddels heb ik een vijftal machines van Wagner staan. Meestal spuit ik airless maar ook aircoat en verwarmt spuiten is iets wat regelmatig voorkomt.

    Jammer dat veel klanten nog een beetje onwetend zijn wat het spuiten betreft. Veel mensen denken dat het ontzettend veel rommel geeft.
    In de praktijk valt dit vaak reuze mee, door gebruik van het juiste materiaal en de juiste manier van spuiten is er vrijwel geen rommel (spuitnevel).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >