Schilders en metaalconserveerders zitten midden in de klimaatkritische maanden. Het bewaken van de klimatologische omstandigheden is dan belangrijker dan ooit. De rol van software daarbij neemt hand over hand toe.
Verbetering van het voortraject middels juiste apparatuur
‘Vroeger of nu, in essentie is het proces niet veranderd: meten, dus het proces inzichtelijk maken, gezond verstand gebruiken en jezelf de vraag stellen: kan ik wel of niet verantwoord schilderen? Maar, let wel, een slecht voortraject veroorzaakt 70-80% van het falen van een coatingsysteem. Dat zijn harde cijfers. Opdrachtgevers leggen steeds strakker geformuleerde prestatiebestekken neer’, vertelt René Bode, technisch adviseur van TQC, leverancier en producent van elektronische meetapparatuur. ‘Kijk, je hoeft een schilder niet uit te leggen dat temperatuur en luchtvochtigheid bepalend zijn voor het al dan niet kunnen schilderen van een ondergrond. Maar een laagdiktemeter meet laagdikten en een dauwpuntmeter meet het dauwpunt. Vaak elk met hun eigen software en de mogelijkheid om meetgegevens in een computer op te slaan. In toenemende mate is het nu mogelijk om de foutkansen te minimaliseren door software te gebruiken die met zowel het ene als met het andere meetapparaat kan communiceren en de meetgegevens beter en overzichtelijker weer kan geven. Het opslaan van meetgegevens stelt de gebruiker in staat om in de tijd te kunnen zien waar verbeteringen haalbaar zijn, en waar het eventueel mis is gegaan’.
TQC Ideal Finish Analysis
De software waarover Bode spreekt heet TQC Ideal Finish Analysis, gratis voor de gebruikers van de door TQC geleverde meetapparatuur. Het progamma is geschikt voor Windows XP, Vista of Windows 7 versies. De software bestaat sinds kort voor meerdere en gecombineerde metingen: laagdikte, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, ondergrondtemperatuur, dauwpunt en delta t-waarden, de bewakingsfactor waarbij de ondergrondtemperatuur 3°C boven het dauwpunt ligt waarmee condensatie voorkomen wordt. Bode: ‘DeFelsko, de Amerikaanse producent en leverancier van elektronische meetapparatuur, waarmee TQC nauw samenwerkt, introduceert een standaard body waar ook een ruwheidsensor aan gekoppeld kan worden. Een modulair systeem. Een primeur. Hun software kan met onze software “praten”. Ik voorspel dat ook deze gegevens heel snel aan de Ideal Finish-software gekoppeld gaan worden. Ideaal bij meer maritieme metaalconserveringsprojecten.’
Wie over deze materie meer te weten wenst te komen, kan binnenkort terecht op het minibeurs Materiaaltest, een samenwerking van TQC, BW Technologies, TQM , Leica en Mitutoyo, op 3 november in Partycentrum La Baraque in Zevenhuizen.