Ga naar hoofdinhoud

‘Goed personeel maakt je bedrijf’


Het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland, gebouwd op een schiereiland in het IJsselmeer, heeft tegenwoordig een multifunctionele functie. Gericht op wonen, werken, cultuur en toerisme. Schilders- en afwerkingsbedrijf Michel Boogaard uit Wormerveer zet het beeldbepalende Oostereiland opnieuw in de verf. ”Dit is een mooi referentieproject.”

Het Oostereiland is een kunstmatig schiereiland dat tussen 1662 en 1668 in open zee, in de haven van Hoorn, werd aangelegd. Het was de bakermat van de roemruchte VOC-rederijen en herbergde het diverse pakhuizen. Vanaf 1690 dienden deze gebouwen als onderkomen van de admiraliteit, een voorloper van de marine. Toen de Franse bezetter in 1795 de admiraliteit ophief, werd het gebouwencomplex eerst kazerne en later bedelaarswerkhuis.  0-painter

In 1828 kreeg het complex de functie van gevangenis. Vanaf eind 2002 stond het complex leeg. Totdat de gemeente Hoorn het in 2007 kocht. De nieuwe bestemming werd een combinatie van cultuur, wonen, werken en toerisme. Het gebouwencomplex, kades en terrein gingen hiervoor compleet op de schop en bieden nu plaats aan het Museum van de Twintigste Eeuw, een bioscoop, brasserie, bedrijfsruimten, kantoren en 23 koopappartementen.

Schilderbeurt

Namens de Vereniging van Eigenaars (VvE) Oostereiland, waarvan gemeente Hoorn groot-eigenaar is, draagt de firma Koopsupport Technisch Beheer uit Zwaag (zie ook kader) de verantwoordelijkheid voor het technisch beheer van het Oostereiland. “Op basis van het meerjaren onderhoudsplan stond er voor dit jaar een schilderbeurt van alle houten geveldelen en stalen raampjes gepland”, licht Anton Gorter van Koopsupport toe. “Hiervoor hebben we vorig jaar vier schildersbedrijven uit de regio laten aanbesteden.”

Het VvE-bestuur koos voor schilders- en afwerkingsbedrijf Michel Boogaard uit Wormerveer. Eigenaar-directeur Michel Boogaard zegt: “Ik heb 10 werknemers in vaste dienst. Als ik een groot deel van hen op dit enkele maanden durende onderhoudsproject zou moeten inzetten, blijven onze andere opdrachten noodgedwongen liggen. Dat kan natuurlijk niet. Daarom besloot ik een beroep te doen op mijn neef Eric Boogaard, die een schildersbedrijf in Zwaag heeft. In onderaanneming helpen enkele schilders van hem mee aan het Oostereiland.”

Vast personeel

Boogaard is blij met de door hem gevonden personeelsoplossing. Flexibele schilders tijdelijk inhuren had een andere optie kunnen zijn, maar dat is voor hem uit den boze. “Mijn bedrijf heeft kwaliteit leveren hoog in het vaandel staan. Als ik een beroep doe op flexibele arbeidskrachten, moet je altijd maar afwachten wat voor vlees je in de kuip hebt en kan ik die kwaliteit niet meer garanderen. Daarom begin ik er niet aan.”

Boogaard werkt in zijn bedrijf uitsluitend met vast personeel (tien werknemers). “Volgens mij ben ik daarmee zo langzamerhand een uitzondering in de branche. Vast personeel geeft richting opdrachtgevers meteen een stuk betrouwbaarheid. Regelmatig krijg ik van klanten te horen: ‘U komt toch wel eigen personeel, hè?’ Dat vind ik een mooi én tekenend signaal vanuit de markt.”

De ondernemer uit Wormerveer betreurt de teloorgang van zijn vak. “Iedereen mag zich tegenwoordig helaas, zonder ook maar een vakdiploma te hebben, schilder noemen. Er lopen tegenwoordig heel wat prutsers rond in ons vakgebied. Uiteraard zijn er ook vele deskundige zzp’ers actief, maar daarnaast heb je ook een grote categorie die nauwelijks kennis van zaken heeft. Zelf heb ik vroeger jarenlang hard moeten leren om meesterschilder te kunnen worden”, zegt hij. Volgens Boogaard verziekt de wildgroei aan schilderende zzp’ers de markt. “Er wordt vaak voor dumpprijzen gewerkt. En de verfindustrie doet er helaas vrolijk aan mee door zzp’ers allerlei kortingen te bieden.”

Afscherming

In de tweede week van mei werd door de schilders begonnen aan het Oostereiland. Boogaard liet meteen de kopse kant van het voormalige gevangeniscomplex insteigeren en afschermen. “Zo konden én kunnen onze schilders, gedurende het project, bij slecht weer altijd blijven doorwerken en draaien we zo weinig mogelijk verliesuren. Inmiddels is dit zogenoemde schuilwerk vrijwel op, maar gelukkig zitten we in nu in de eindfase van het project. Eind september moet alles klaar zijn.”

Het Oostereiland is zowel als bezienswaardigheid als ontspanningsplek erg in trek. De piekperiode van bezoekers ligt vooral in de zomermaanden. Was het daarom niet logischer geweest om het onderhoudsschilderwerk in de winterperiode, wanneer er minder toeloop van mensen is? 0-kopse kant

Boogaard knikt. “Dit was een ideaal doorwerkproject geweest en zo had ik het ook wel willen uitvoeren. Maar als je dit grote complex laat insteigeren, ben je zeker 40.000 euro aan extra kosten kwijt. Dat wil de VvE niet betalen. Daarom vindt het schilderwerk nu in de periode mei tot en met september plaats. Gelukkig hebben de bezoekers niet of nauwelijks last van ons.”

Verfbelasting

Koopsupport Technisch Beheer koos bij het onderhoudsproject voor Wijzonol, dat een verftechnisch advies maakte. Accountmanager Wouter Rood en technisch verfadviseur Aad Peeters begeleiden het project. Eerstgenoemde stelt dat er nogal verschil zit in de belasting van de verf op de verschillende geveldelen van het voormalige gevangeniscomplex.

“Op het binnenplein hebben de houten en stalen geveldelen veel minder te duchten van de zon en andere weersomstandigheden. De verfkwaliteit is daar dan ook nog redelijk goed, zodat we er kunnen volstaan met 1,5 beurt. Op de geveldelen aan de andere zijde van het complex, die volop in de zon staan en zich vlakbij het IJsselmeer bevinden, is 2,5 beurt nodig.” “

Het Oostereiland krijgt inderdaad flink op zijn donder door de directe ligging aan het het water”, bevestigt Boogaard. “Zon, wind en regen hebben vrij spel op de gevels. Daarnaast komt er veel mistdamp van het IJsselmeer, waardoor de vochtbelasting hier veel groter is dan normaal. Goed en tijdig onderhoud is dan ook belangrijk.” Aanvankelijk stond toepassing van Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak in het verftechnisch bestek. “ 0-strakke lak

Toen we aan het project wilden beginnen, kwam het nieuwe product LBH SDT Ultra Hoogglanslak net op de markt en zijn we daar – in nauw overleg met Wijzonol – op overgestapt, omdat het volgens hen extra duurzaam is. De praktijk zal dat moeten uitwijzen”, stelt Boogaard. Rood haakt hierop in: “De verf heeft een buitenduurzaamheid van maar liefst plus 20 procent en is daarmee de meest duurzame hoogglans op de markt. Iets wat in dit project goed van pas komt”.

Ontlasten

Boogaard zegt: “Onze grote kracht bij dergelijke projecten is dat we de beheerder van de VvE volledig kunnen ontlasten. Daarvoor heb je kwalitatief goede, betrouwbare werknemers nodig, waarop je kan bouwen. Zo is op het Oostereiland onze voorman Silvio Schaap mijn rots in de branding. Hij is hier voor zowel schilders, de opdrachtgever als bewoners het dagelijkse aanspreekpunt en zorgt ervoor dat de uitvoering zo goed mogelijk en dus volgens planning verloopt. Goed personeel maakt je bedrijf, zeg ik altijd.”

Toch loopt de projectuitvoering vertraging op. Rood legt uit: “Een klein deel van het complex heeft een gestuukte buitengevel. Door vochtproblemen in de pleisterlaag is de dispersieverf, aangebracht bij de vorige onderhoudsbeurt door een ander schildersbedrijf, her en der gaan afbrokkelen. Dat werd bij onze eerste inspectiebeurt meteen duidelijk. Dat probleem moet nu eerst worden getackeld, voordat de schilders er een nieuwe verflaag op aan kunnen brengen. De oude stuclaag moet worden verwijderd en vernieuwd. “Dat zijn onvoorziene kosten, waarover gemeente Hoorn eerst zijn fiat nog moet geven. In september hopen we het project af te kunnen ronden”, zegt Boogaard.
0-binnenplaats

 

 


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper