Ga naar hoofdinhoud

‘Gouden’ Muntgebouw in Houten


Na ruim 450 jaar gevestigd te zijn geweest in de stad Utrecht verhuisde Koninklijke Nederlandse Munt - verantwoordelijk voor het slaan van de Nederlandse munt - in maart naar een splinternieuw onderkomen in Houten.

Je ziet het – door architectenbureau Wastiau & co uit Westerlo ontworpen – unieke pand al van ver staan door de bijzondere vormgeving en de goudkleurige coating op de stalen buitenschil die de kleur van de euromunt symboliseert.

De architect koos als gevelbekleding voor stalen puntprofielen van producent ArcelorMittal Construction (Tiel) in de kleur goud. Het Belgische bedrijf Belfaconstruct bracht de gevelelementen aan. De hoofd-aannemer van de nieuwbouw, Willy Naessen, deed een beroep op Jansen Schilders uit het Brabantse Oijen om alle binnenstaalwerk te schilderen.

Dit bedrijf bracht hierop een matte verf (Paracem Universal van Rust-Oleum Industrial Europe) in RAL-kleur 9005 aan. Dit product is een sneldrogende primer en afwerkingslaag in één en geeft het interieur een mooie uitstraling.

Koninklijke Munt was in Utrecht uit het jasje gegroeid. Het bedrijf werkt niet meer uitsluitend voor Nederland, maar voor ongeveer zeventig landen wereldwijd. Het nieuwe pand herbergt een productie- en opslaghal van ruim 9.122 vierkante meter en kantoorruimte.

Aangezien er, mede vanwege veiligheidsredenen, bijna geen ramen in dit streng beveiligde gebouw zitten, komt het daglicht binnen via twee lichtstraten, boven de productiehal, en een binnentuin in het midden van de kantoren. De nieuwbouw heeft de naam ‘The Dutch Vault’ (de kluis van Nederland) gekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan