Een opdracht over de grens? Dat zal in de regel niet veel problemen opleveren. Toch is het zaak enkele details in de gaten te houden. Dit om er later geen nare (fiscale) consequenties aan over te houden.
Voor schildersbedrijven in het grensgebied zal het vaker aan de orde zijn: grensoverschrijdend werk. We hebben het in de schildersbranche dan niet over import- of exportactiviteiten, ook niet over het voeren van een filiaal in het buitenland, maar puur praktisch, over Nederlandse schilders die er tijdelijk aan opdrachten werken. Vaak werk waarbij werknemers kort over de grens dagelijks heen en weer pendelen. Ook blijven medewerkers voor kortere dan wel langere tijd in het buitenland.
Allereerst levert grensoverschrijdend werken belastingtechnisch nauwelijks problemen op. Met de om ons heen liggende, redelijke te bereiken landen zoals België, Duitsland en Frankrijk, zijn fiscale verdragen gesloten. Dit om te voorkomen dat een werknemer twee keer belasting zou moten betalen: in het werkland (loon)belasting en in het woonland inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat de medewerker niet langer dan 183 verblijfsdagen dagen binnen een bepaalde periode in het werkland actief is. Ook weekenden en eventuele vakantiedagen tellen volgens deze 183-dagenregeling mee. Die periode verschilt overigens per land. Voor België en Duitsland betreft die periode 12 maanden; let op, deze periode is niet gelijk aan het kalenderjaar; voor Frankrijk geldt als periode het belastingjaar.
Een andere voorwaarde is dat de werkgever die het loon betaalt zelf niet gevestigd is in het werkland. Bovendien mag het loon ook niet betaald worden door of namens een werkgever in het werkland, de zogenoemde materiële werkgever. Ook mag het loon niet ten laste vallen van de winst van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een vestiging in dat land.
Een volgend aspect van grensoverschrijdend werk om op te letten is de sociale verzekering. In principe zijn de medewerkers verzekerd in het EU-land waar wordt gewerkt. Niet schrikken. Ook hier is het zo geregeld dat als er sprake is van één werkgever, de medewerker verzekerd is in het land waar hij of zij woont, als die er ten minste 25% van de tijd werkt.
Ook in het buitenland loopt een medewerker risico, niet alleen tijdens het werk, ook daarbuiten. Medewerkers goed verzekerd op stap laten gaan past bij verantwoordelijk werkgeverschap. Denk daarbij aan allerlei vormen van werkgerelateerde ongevallen, voor, tijdens en na het werk, en aan de schade bij inkomensverlies van werknemers. Kijk er daarom de ongevallenverzekering op na of medewerkers ook in het buitenland verzekerd zijn. Het past binnen de zorgplicht van werkgevers voor hun medewerkers.
Het meenemen van goederen, in dit geval de benodigde verven en werkmaterieel, is een lastige. Rijd je met je spullen de Duitse, Belgische of Franse grens over, geen haan die er naar kraait. Toch voer je feitelijk spullen in waarvoor douaneformaliteiten noodzakelijk zijn. Je kunt je zaakjes maar beter voor elkaar hebben. Met de huidige ‘vliegende’ veiligheidscontroles weet je het maar nooit.
Informeer daarom goed welke vrijstellingen er bestaan en aan welke vervoerseisen moet worden voldaan: hoeveelheid, verpakking en etikettering. Want werk je met vanuit Nederland ingevoerde materialen, dan zal de hoeveelheid zich in de regel niet beperken tot enkele verfblikken. Het gaat hier om het vervoer van (soms) brandbare oplosmiddelhoudende materialen, epoxys, kitten en reinigingsmiddelen. En ze worden wel degelijk ingevoerd omdat ze niet retour genomen zullen worden maar in het land van bestemming aangebracht. De afhandeling van die formaliteiten zijn grotendeels online vooraf af te handelen bij de douane en de Kamer van Koophandel.
‘Alle risico’s indammen’
Werken over de grens, voor sommige schildersbedrijven vaste prik, voor ander een incidentele klus. De zorg voor de medewerkers staat daarbij voorop. Een kwestie van goed informeren hoe de medewerkers verzekerd zijn. Soms komt er heel wat bij kijken om spullen de grens over te nemen, of… is het een fluitje van een cent?
Recent stonden er twee artikelen in SchildersVakkrant over onderhoudsbedrijven die enkele schilders aan het werk hadden in het buitenland: schilderwerk op Aruba door Gebroeders van der Plas uit Rosmalen (SchildersVakkrant 14) en schilderwerk aan een vakantieboerderij in Frankrijk door de Schildersbedrijf Dolf van Schaik uit Hilversum (Schildersvakkrant 11).
John van Balkum, directeur van vastgoedonderhoudsbedrijf Gebroeders van der Plas: ‘Met enige regelmaat werken we voor een retailketen die ook vestigingen heeft in België en Duitsland. Maar Aruba was apart voor ons, in dit geval voor opdrachtgever De Reclamemakelaar uit Tiel die al een paar jaar de styling van Superfood Plaza verzorgt. Voor het onderhoud op het Caribische eiland nam Van Balkum schildermateriaal en -materieel mee uit Nederland. ‘Dat was een groot verschil ten opzichte van grensoverschrijdend werk in de buurlanden. Dit regel je niet even in een weekje. Dit vergt vele weken tot wel enkele maanden aan voorbereiding. In dit geval konden we meeliften op de expertise van Van Keulen Interieurbouw die voor hetzelfde bedrijf werkt. De spullen moeten worden ingescheept en voorzien zijn van alle normen- en veiligheidbladen. De formaliteiten en de betaling van in- en uitvoerrechten die bij het in- en uitklaren horen buiten de EU, kosten de benodigde tijd. Dat betekent automatisch dat we een 0% BTW-factuur naar de opdrachtgever sturen.’
Wel moest Van Balkum voor de schilders en voor zichzelf een aparte ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, voor eventuele repatriëring mocht dat nodig zijn, en een verklaring tekenen hoe lang en voor welke opdrachtgever ze werken. Bij grensoverschrijdend werk binnen de EU in Duitsland en België verloopt dat proces voor Van Balkum een stuk gemakkelijker.
Ook Wim Keet, directeur van Schildersbedrijf Dolf van Schaik, ervoer weinig problemen met werkzaamheden in Frankrijk. In een artikel in augustus stond het verhaal over het schilderwerk voor een Engels echtpaar uit Amsterdam. De tevredenheid over het schilderwerk aan hun VvE in Amsterdam was dusdanig dat twee medewerkers naar hun Normandische vakantieboerderij afreisden om daar het werk uit te voeren.
Keet: ‘Risico’s indammen is het eerste waar je aan denkt. Het zal je maar gebeuren dat een medewerker iets overkomt. Je moet er niet aan denken. Daarvoor heb ik mijn verzekeraar gebeld en doorgegeven wie, voor welke tijd en voor welk doel naar Frankrijk zouden gaan. Nu ging ik er al van uit dat voor onze bedrijfswagens een Europadekking bestaat, maar voor alle zekerheid heb ik dat nog snel even gecheckt.’
Zoals al in het vorige artikel stond te lezen was de opname en calculatie van het project op afstand lastig. Keet moest het doen met wat foto’s en wat hij te horen kreeg. ‘De klant wilde per se dat er Sigmaverf werd gebruikt. Met een technische adviseur van Sigma hebben we alles goed bestudeerd en ruim ingeschat. De schilders hebben we daarom voor alle zekerheid meer meegegeven dan ze waarschijnlijk nodig zouden hebben. ‘Alle spullen hebben we gewoon ingeladen en naar Normandië gebracht.’ En de factuur, die ging gewoon, inclusief BTW, naar de opdrachtgever in Nederland.
Foto:
Niet alleen Nederlanders werken in het buitenland, omgekeerd is dat ook het geval, zoals deze Duitse bedrijven hier op de foto in Nijmegen
Foto: HvG