Ga naar hoofdinhoud

‘Groeidiamantje’ Riandie staat met beide benen op de grond


De jeugd heek de toekomst, zo wil het cliché, dat wel ondubbelzinnig van toepassing is op de schildersbranche. Een vergrijzende sector. Wie zijn de nieuwe aanstormende talenten? Welke jongeren grijpen gepassioneerd naar kwast en roller? Een rondgang langs scholen, met deze week: Riandie Nieuwenhuis van Schildersvakopleiding Hardenberg.

Haar liefde voor dieren deed Riandie Nieuwenhuis even twijfelen of ze niet voor een  opleiding  dierverzorging  moest gaan. Toch koos de negentienjarige, nadat ze voortijdig stopte aan het  Cibap  in  Zwolle,  voor  de  Schildersvakopleiding Hardenberg. Hier is de tweedejaars student niveau 2 helemaal op haar plek.

‘In het derde jaar  van  het  Cibap  concludeerde  ik dat  de  decoratie- en restauratieopleiding toch niet echt bij mij paste. Aanvankelijk dacht ik dat het door de coronaperikelen kwam, dat ik me er niet thuis voelde. Maar toen ik na een half jaar stage lopen bij Lennips Vastgoedonderhoud  in  Hardenberg, weer fysiek terug moest naar school, wist ik zeker dat ik wilde  stoppen met  de  opleiding. Het was mij net iets te zweverig. Daarover botste ik met mijn docenten’, lacht ze.

Gek op dieren

Ze beëindigde haar studie aan het Cibap dus, maar bleef wel werken bij Lennips. Ondertussen oriënteerde ze zich op een nieuwe opleiding. ‘Ik ben gek op dieren. Thuis is het ook echt een beestenboel met een aantal alpaca’s, een konijn, een hond, een geit, vogels en tropische vissen. Maar dieren zijn toch vooral een hobby, ik wil er niet mijn werk van maken.’ Uiteindelijk koos de inwoonster van Bergentheim voor de Schildersvakopleiding Hardenberg.

Docent Bert Drent omschrijfl Riandie als ‘down to earth’ en iemand die weet wat ze wil. ‘Riandie is gedreven, leergierig en staat met beide benen op de grond. Het  is een jonge vrouw met groeipotentie, een echt groeidiamantje’, zijn de lovende woorden van Drent over ‘zijn’ leerling.

‘Bij haar leerbedrijf Lennips heefl Riandie een goede klik met haar leermeester, die haar capaciteiten ziet. Riandie wordt door hem goed uitgedaagd. Ze mag meewerken aan bijzondere projecten, zoals het behandelen van aluminium deuren met keramische coating waarbij zeer zorgvuldig moest worden gewerkt.’

Waarom ze het op de Schildersvakopleiding zo naar haar zin heef, vindt Riandie lastig onder woorden te brengen. ‘Alles wat op de opleiding aan bod komt, vind ik tot nu toe leuk. Ik ben nog aan het ontdekken wat ik het allerliefste doe. Als ik dan toch iets moet noemen dat mij minder aanspreekt, dan is dat glas zetten.’

Eigen atelier

Riandie is van plan ook nog een diploma op niveau 3 te halen. ‘Liefst blijf ik dan bij Lennips werken. Met daarnaast ruimte om tekeningen en schilderijen te maken. Want dat doe ik erg graag. Samen met mijn vader bouw ik nu thuis naast de garage mijn eigen atelier, hoofdzakelijk van gerecycled materiaal.

De  stenen  zijn  tweedehands  en de binnenwanden maken we van pallethout. De twee ramen heb ik kunnen meenemen van een schilderproject. Een collega heeft die ramen voor mij op maat gesneden. Nu nog een mooi kozijntje erin.’

Het atelier wil Riandie gebruiken voor haar teken- en schilderwerk. ‘In de toekomst hoop ik mijn werk bij Lennips te kunnen combineren met mijn artistieke werk. Inmiddels heb ik al een aantal opdrachten gekregen  voor   portrettekeningen in zwart-wit. Zo wilde een collega van mij voor zijn zoon graag een tekening van Elvis. Een andere collega vroeg om een tekening van zijn konijn.’ Lachend: ‘Maar ik teken vooral mannen, ontdekte ik onlangs. Ondanks mijn liefde voor dieren, zijn die voor mij interessanter om te tekenen.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Vakopleiding Cibap wil in 2028 verhuizen

‘Leerlingen scouten begint al op de basisschool’

Plek van schilders bij mbo-wedstrijd Skills op de tocht

NK schilderen belooft spannend te worden