Sinds enkele weken brengt schilder Thomas de Jager uit Peize een ‘groen’ alternatief voor terpentine exclusief op de Nederlandse markt. Bial 168 is een nieuw verdunningsmiddel op basis van vetzuur methylesters, vervaardigd uit natuurlijke plantaardige grondstoffen. “Hiermee kan de vakman op milieuvriendelijke wijze de vloei verbeteren, zonder dat dat ten koste gaat van de verfkwaliteit”, stelt De Jager.
Bial 168 is transparant, heeft een licht gele kleur en is in Zweden ontwikkeld voor het verdunnen van oliegedragen en oplosmiddelhoudende, oxidatief (aan de lucht) drogende verven, zoals lijnolie- en alkydverven. “Biologisch afbreekbaar, nauwelijks vluchtig, geurarm en onschadelijk voor gezondheid en milieu”, claimt De Jager. “Ook kun je er kwasten, rollers en andere gereedschappen effectief mee reinigen.”
Hij benadrukt dat het product ongeschikt is voor het verdunnen van watergedragen verven en lakken. Verffabrikanten hameren er vaak bij schilders op geen terpentine toe te voegen aan hun producten omdat dat ten koste van de ingestelde kwaliteit gaat. “In de dagelijkse praktijk gebeurt dat echter nog vaak”, aldus De Jager.
“Ik zie schilders voor het gemak, of omdat omstandigheden er om vragen, regelmatig verdunning aan de verf toevoegen. Een voorbeeld: een lage temperatuur zorgt voor een hogere viscositeit, dus stroperiger verf en dan is de keus voor een scheut terpentine snel gemaakt. Ook wil de schilder graag met de laagdikte kunnen spelen. Dat terpentine de verf enorm verschraalt, dus de structuur wezenlijk verandert, wordt op de koop toe genomen. Omdat Bial 168 nauwelijks vluchtig is, verschraalt de verf niet.”
Natuurverven
De Jager heeft sinds 2001 een eenmansschildersbedrijf. Aanvankelijk in Roodeschool, daarna in de stad Groningen, maar sinds enige tijd is Peize zijn thuisbasis. “Vanaf het moment dat ik voor mezelf begon, wilde ik graag zoveel mogelijk met natuurverven werken. Waarom? Omdat ik ervan overtuigd ben dat het beschermen en verfraaien van het interieur en het exterieur beter kan met natuurlijke en natuureigen materialen dan met door de chemische industrie vervaardigde synthetische verven.”
Door zich jarenlang te verdiepen in en gebruik te maken van natuurlijke alternatieven voor gangbare, synthetische verven heeft De Jager, naar eigen zeggen, een grote expertise opgebouwd in het werken met natuurverf. “Niet voor niets heet mijn bedrijf dan ook Thomas Natuurlijk Schilderwerk.”
Door de jaren heen bouwde De Jager in het noorden een reputatie op als milieuvriendelijke schilder en dat trekt een bepaalde doelgroep aan. Zijn werkgebied omvat de provincies Groningen en Drenthe en soms is hij ook in Fryslân actief. “Ik werk vooral voor particulieren, maar ben daarnaast bijvoorbeeld ook de huisschilder van de Vrije School en van een antroposofische huisartsenpraktijk in de stad Groningen.”
Terpentijn
Als milieuvriendelijke schilder werkt De Jager buiten veel met de natuurverfmerken Aquamarijn, Uula en Copperant. Binnen kiest De Jager vaak voor Wijzonol Duurzame Muurverf (met bindmiddel op basis van zetmeeltechnologie), Auro, Carte Colori of Haga. “Stuk voor stuk goede, oplosmiddelarme producten waarin de oplosmiddelen van natuurlijke oorsprong zijn, zoals gomterpentijn of citrusolie.”
Volgens de schilder is Bial 168 niet alleen een prima alternatief voor terpentine, maar ook voor terpentijn als verdunningsmiddel. “De meest vluchtige bestanddelen in terpentijnolie zijn twee terpenen: alpha en beta pinenen. Deze aromaten zijn ontvlambaar, schadelijk bij inademing en door aanraking met de huid. Bial heeft deze nadelen niet.”
Zweden
De Jager legt uit hoe Bial 168 op zijn pad is gekomen. “Het Nederlandse echtpaar Erik Visser en Eva Hovingh, beide chemici, is enkele jaren geleden naar Zweden verhuisd waar ze onder de bedrijfsnaam Bohus Coatings (zie ook kader, red.) biobased producten voor de verfindustrie ontwikkelen. Bial 168 is een van hun innovaties en daarmee hebben ze inmiddels succes in Zweden. Zij zochten een distributeur in Nederland en klopten hiervoor bij mij aan. Ik heb hun product eerst zelf in de praktijk getest en was meteen enthousiast. De vloei verbetert er door.”
Een collega van De Jager, restauratie- en decoratieschilder Frank Buijtendorp uit Utrecht, liet hij ook de proef op de som nemen. “Frank paste het product toe bij alkydverf en was eveneens positief. Wij zijn beide lid van Schildersvannu, een vereniging van zelfstandige schilders die werken met duurzame verven, gemaakt van natuurlijke herwinbare grondstoffen. Ook andere leden van onze club zijn inmiddels Bial 168 aan het uitproberen.”
Distributie
Als Nederlands distributeur is De Jager nu druk bezig verfgroothandels en vbs-zaken in het land te interesseren voor zijn bio-verdunningsmiddel. “Veel van deze bedrijven hebben hier wel oren naar. Ik hoop binnenkort de eerste contracten af te sluiten.”
Schilders kunnen Bial 168 ook rechtstreeks bij De Jager bestellen. Een 1 literfles kost 7,95 euro. “Desgewenst stuur ik schilders eerst enkele proefmonsters toe. Verder heeft Go!Paint uit IJmuiden interesse getoond. Mijn product zou namelijk goed passen in hun Clean and Go kwastenschoonmaakpot. Ik zie zeker marktkansen voor Bial 168 in Nederland, maar het zal zijn tijd even moeten hebben.”
Voor meer informatie zie www.thomasnatuurlijkschilderwerk.nl
Bohus Coatings
De ontwikkelaar van Bial 168, Bohus Coatings, timmert flink aan de weg in thuisland Zweden. Een van hun bestsellers in dit houtverduurzamingsland bij uitstek is Stockholmer teer. Een zuiver natuurproduct, bestaand uit houtteer voor het beschermen van houten huizen en schuren. Hout en stobben van met name de grove den worden via speciale techniek gestookt waardoor er houtteer vrijkomt. Een puur natuurlijk product, desgewenst verdunbaar met Bial 168. Ook biedt Bohus Natunol, een natuurlijk impregneermiddel. Naast natuurlijke oliën vormt houtteer één van de bestanddelen. Dit product is geschikt voor diverse houtsoorten en geeft een goudgele finish.