Ga naar hoofdinhoud

Helderse oud-kazerne ondergaat opfrisbeurt


De voormalige kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Den Helder krijgt een nieuwe bestemming als groepsaccommodatie voor scholen, bedrijven, verenigingen e.d. Het schildersbedrijf van Edwin de Zee uit Den Helder zet het complex, dat uit een aantal geschakelde gebouwen bestaat, van binnen en buiten opnieuw in de verf.

De voormalige kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Den Helder staat al jarenlang leeg. De eigenaar, Rijksgebouwendienst, heeft het beheer van het complex inmiddels uitbesteed aan Motus Beheer uit Den Haag. Dit bedrijf is specialist in vitaliserend beheer van leegstaand vastgoed.

Nadat de oud-kazerne een aantal jaren antikraak werd bewoond, krijgt het nu een nieuwe bestemming als groepsaccommodatie voor scholen, bedrijven, verenigingen e.d. die in het gebouw en in de naaste omgeving educatieve activiteiten krijgen aangeboden. Het moet Den Helder meer bezoekers bezorgen die er meerdere dagen verblijven. Dat zal lokale ondernemers, naar verwachting, klandizie opleveren en moet de aantrekkingskracht van Den Helder versterken.

De verbouw van het complex, dat uit een aantal geschakelde gebouwen bestaat, is momenteel – in deze coronatijd – in volle gang. Onder andere timmerlieden en installateurs zijn er druk bezig. Sinds april werkt ook plaatselijk schildersbedrijf De Zee aan het project, waarvoor Trimetal Bouwverven het verftechnisch advies maakte. Verf Van der Feer uit Den Helder levert alle verf en behang.

“Eerst zijn we buiten aan de slag gegaan. Alle beglazing is door ons vervangen en de deuren en kozijnen zijn opnieuw geschilderd”, zegt schilder Edwin de Zee. “De onderhoudstoestand van de houten geveldelen was slecht. Je kon zien dat er jarenlang niks aan was gedaan. Zo kwamen we veel houtrot tegen, dat door ons is hersteld. Aan de zonzijde was op een bepaalde plek zelfs een deelvervanging nodig.”

De oud-kazerne, waarvan De Zee binnenkort ook nog de dakplaten moet schilderen

“Als buitenafwerking hebben we de Permaline 4SO Hoogglans aangebracht. Een goed dekkende, gesiliconiseerde lakverf met lang glans- en
kleurbehoud.”

Binnenwerk
Nu zijn De Zee en zijn manschappen binnen aan het werk. “We geven het interieur een opfrisbeurt door – naast RAL 9010 eigentijdse kleuren zoals gifgroen, lichtblauw en turquoise blauw aan te brengen in de gangen, de voormalige kantoren, kantine en slaapruimten.”

De Zee bracht gevarieerde, sprekende kleuren aan in de gangen van het gebouw

In de vroegere kantine kregen de schilders te maken met veel blank gelakt houtwerk. Na dit te hebben geschuurd, werd eerst een speciale primer aangebracht en daarna als eindlaag een huidvetresistente, krasvaste, goed dekkende, zijdeglanzende lakverf (Permacryl AE Satin).

“In het gebouw moeten we in diverse ruimten in totaal ruim 1.000 vierkante meter glasweefsel aanbrengen en sauzen”, zegt De Zee. “Daarnaast hebben we hier te maken met veel bakstenen wanden, die in de verf moeten worden gezet. Hiervoor zetten we de Graco Jetroller in, die het rollen en spuiten in één beweging combineert en daarmee tijd bespaart. Het feit dat je de verf op deze wijze optimaal in de poreuze bakstenen krijgt, gaf de doorslag om voor deze techniek te kiezen.”

Na beschadigingen in de gestuukte plafonds te hebben bijgewerkt, werkt De Zee deze af door middel van airless spuitapplicatie. Op zowel de wanden als plafonds is gekozen voor Rollatex, een matte, dekkende muurverf.

Een van de radiatoren wordt bijgekwast

Meerwerk
De werkzaamheden verlopen, volgens De Zee, tot dusver voorspoedig. “Op sommige dagen zet ik zes schilders in, op andere dagen twee. Om ook mijn andere lopende projecten door te laten gaan, doe ik voor deze kazerneklus een beroep op Competent Schilderwerken uit Julianadorp. Mijn broer Alwin is daar mede- eigenaar van. Bij grotere projecten werken we regelmatig samen.”

“Alwin heeft veel ervaring met spuitapplicatie en dat komt hier goed van pas. Ondanks de coronacrisis kunnen we goed blijven doorwerken. Het complex is zó groot dat anderhalve meter afstand van elkaar houden geen enkel probleem is. Ook de andere regels nemen we goed in acht.”

Inmiddels is uit het project meerwerk voortgekomen. “In de kantine zit een tegelwand die we nu ook moeten schilderen. Verder heeft de opdrachtgever geconstateerd dat het golfplaten dak van het complex een te gedateerde uitstraling heeft. Ons is alsnog de opdracht gegeven deze zwart te schilderen”, zegt De Zee.

In overleg met Verf Van der Feer brengen zijn schilders daar binnenkort Renocryl Roof op aan, een dakrenovatieverf op basis van 100 procent acrylaat van SPS. Dit product geeft langdurige bescherming tegen weersinvloeden, mosvorming, schimmels en algaangroei. Naar verwachting rondt De Zee het schilderwerk in juli af. In het najaar staat de opening van de groepsaccommodatie gepland.

De broers Edwin (links) en Alwin de Zee
In het gebouw bevinden zich nog oude cellen, die ook een nieuwe bestemming krijgen

Bedrijf
Edwin de Zee heeft sinds twaalf jaar een eigen schildersbedrijf in Den Helder. Momenteel staan zes werknemers bij hem op de loonlijst. Zijn bedrijf is hoofdzakelijk actief in de Kop van Noord-Holland, doet onder andere veel in de particuliere sector en voert daarnaast alle mutatiewerkzaamheden uit voor Helder Vastgoed in Alkmaar en Den Helder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan