Uit duurzaamheidsoogpunt kiezen steeds meer opdrachtgevers voor biobased verf bij het onderhoud van (een deel) van hun vastgoed. In de meeste gevallen betreft het vooralsnog kleinschalige pilot-projecten. Opdrachtgever PandGarant gaat nu een stap verder door voor het eerst een grootschalig project, woon- en werkcomplex Het Paleis in Groningen, gefaseerd in drie jaar in de OER-lijnolieverf te laten zetten.
Eerste grootschalige OER-project van PandGarant in stad Groningen
Het Paleis is een cultureel woon- en werkcomplex in het voormalig scheikundig laboratorium van de Rijks Universiteit Groningen (RUG), op de hoek van Boterdiep en Bloemsingel, in de stad Groningen. Nadat de RUG het complex afstootte, woonden er enige tijd krakers. Woningcorporatie Nijestee liet het voormalige lab in de periode 2007-2009 verbouwen tot het huidige woon- en werkcomplex, waarbij historische elementen in het gebouw en de buitengevels zoveel mogelijk werden gehandhaaft. De voormalige laboratoria werden getransformeerd tot werkateliers, kantoor- en flexwerkplekken en de vroegere zalen tot huur- en koopappartementen/studio’s en ruimtemogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten en conferenties.
![00-IMG_8426 Cultureel woon- en werkcomplex Het Paleis wordt fasegewijs, verspreid over drie jaar, opnieuw in de verf gezet.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8426-300x168.jpg)
![00-IMG_8398 Volgens schilder Jan Bakker moest het werken met de lijnolieverf eerst flink moest wennen. “Je moet het niet te dik aanbrengen, anders is de kans op zakkers nogal groot.”](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8398-300x200.jpg)
![00-IMG_8418 V.l.n.r. Robert van der Maar, Vincent van den Akker en Jos Drent voor de entree van Het Paleis, dat voorheen een scheikundig universiteitslaboratorium was.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8418-300x200.jpg)
![00-IMG_8422 Cultureel woon- en werkcomplex Het Paleis wordt fasegewijs, verspreid over drie jaar, opnieuw in de verf gezet.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8422-300x200.jpg)
![00-IMG_8400 Jos Drent (links) bekijkt vanaf de hoogwerker, samen met schilder Otto Habing, de kwaliteit van het verse schilderwerk.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8400-300x200.jpg)
![00-IMG_8407](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/09/00-IMG_8407-300x200.jpg)
Hotel en brasserie
Het drie verdiepingen tellende Het Paleis herbergt ook een brasserie en een hotel met tien kamers. Het complex, gebouwd in 1912, is een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. De eigenaars van de diverse ruimten van Het Paleis hebben zich verenigd in een Verenigingen van Eigenaren (VvE). Het beheer (waaronder het buitenonderhoud) aan hun complex hebben zij uitbesteed aan PandGarant (zie kader), beheerder voor veel VvE’s in het Noorden. “In Het Paleis wonen en werken veelal mensen die positief staan tegenover duurzame ontwikkelingen. Ons voorstel aan hen om het geplande onderhoudsschilderwerk aan alle houten geveldelen uit te laten voeren met OER-lijnolieverf, kon hen dan ook meteen bekoren”, zegt Jos Drent. Hij is projectleiderplanmatig onderhoud van PandGarant.
Gefaseerd
In het kader van het meerjaren onderhoudsplan, waarbij een cyclus van zes á zeven jaar wordt gehanteerd, laat PandGarant de buitenschil van het complex nu opnieuw schilderen. “Het gaat om een 1,5 beurt. De houten geveldelen staan er over het algemeen namelijk nog vrij goed bij maar zijn wel aan een nieuw verfje toe”, aldus Drent. “Uit kostenoogpunt laten we het schilderproject ditmaal in drie fases uitvoeren, verdeeld over de jaren 2015, 2016 en 2017. Dit najaar wordt de zuidwestzijde geschilderd, volgend jaar de twee binnenplaatsen en de noordgevel met hoofdentree komt in 2017 aan bod.”
PandGarant doet voor de uitvoering van haar schilderwerk altijd een beroep op een viertal schildersbedrijven. Een van hen, plaatselijk schildersbedrijf van der Maar, kreeg het meerjarige project Het Paleis toebedeeld en begon direct na de bouwvakvakantie aan de uitvoering van fase 1. “Eerlijk gezegd was het voor ons wel een verrassing dat we de klus met OER-lijnolieverf moeten uitvoeren. Met een dergelijk product hadden onze schilders tot voor kort geen ervaring”, vertelt eigenaar-directeur Robert van der Maar. “Fabrikant Wijzonol heeft eerst een middag op locatie georganiseerd en daar uitgelegd en voor gedaan hoe je hun lijnolieverf het beste kan verwerken. Daarna mochten onze schilders zelf enkele proefvlakken schilderen. Met die nuttige basiskennis zijn ze vervolgens aan het project begonnen.”
Authentiek
Waarom koos PandGarant, uiteraard in nauw overleg met de VvE, voor OER-lijnolieverf? Drent legt uit: “Wijzonol is een van de verffabrikanten waar we al jarenlang een goede band en ervaringen mee hebben. Voor de aanpak van project Het Paleis klopte ik bij hen aan voor een verftechnisch advies. Account manager Vincent van den Akker kwam vervolgens met de suggestie dat dit project zich prima zou lenen voor toepassing van OER. Hij heeft ons weten te overtuigen. Als PandGarant staan wij open voor duurzame ontwikkelingen en lijnolieverf past prima in dat plaatje.
De meeluisterende Van den Akker knikt. “Bijzondere panden zoals Het Paleis zijn aansprekend vanwege hun unieke karakter, door de geschiedenis die erin leeft en de bouwdetails. De aloude lijnolieverf sluit daar goed bij aan. Met OER geef je, naast een langdurige bescherming, ook de authentieke kwaststreep weer terug aan het schilderwerk.” Traditionele lijnolieverf kenmerkt zich door een lange droogtijd. Hierdoor moeten ramen en deuren van een pand of woning lang open blijven staan. “Dat is met OER lijnolieverf minder lang nodig. Ramen en deuren kunnen in de meeste gevallen binnen 6 tot 7 uur weer worden gesloten.”
Van den Akker: “Ons product had in het begin kinderziekten, maar onderging daarna verbeteringen op het vlak van vloei, verwerkbaarheid en snellere doordroging. Bij een buitentemperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius en een maximale luchtvochtigheid van 85 procent is OER prima verwerkbaar. De verf is specifiek ontwikkeld voor het traditionele schilderseizoen, applicatie; in de periode april tot september, als de buitentemperaturen het hoogst zijn en de droging optimaal.”
Pilot
PandGarant had eerder al eens bij een relatief klein project in Groningen OER-verf uitgeprobeerd. “Het Paleis is het eerste grootschalige project waar we het product toepassen. Wat dat betreft zou je het een pilot kunnen noemen”, zegt Drent. “Als projectleider planmatig onderhoud neem ik wekelijks regelmatig een kijkje op locatie om de kwaliteit van het schilderwerk te monitoren. Op basis daarvan beslissen we of er op termijn nog meer grote projecten met OER uitgevoerd zullen worden.”
We nemen een kijkje op de werkplek. Vanaf de hoogwerker zijn Jan Bakker en Otto Habring van het schildersbedrijf druk bezig met het schilderen van de kozijnen aan de zuidwestzijde. Bakker stelt dat het werken met de lijnolieverf eerst flink moest wennen. “Zo heb ik inmiddels geleerd dat je OER niet te dik moet aanbrengen, anders is de kans op zakkers nogal groot. In het begin had ik daar veel mee te kampen. Gelukkig kun je deze zakkers, door de langere droogtijd van de verf, zelfs na een uur nog corrigeren.” Van den Akker knikt: “een laagdikte van 60 á 70 mu is het meest ideaal. We adviseren schilders altijd een kortharige kwast te gebruiken, anders breng je al snel teveel verf op. Lijnolieverf in dunne lagen geeft ook het mooiste resultaat. OER lijnolieverf kan wat ‘stug’ aanvoelen in de kwast, maar dit is een kenmerk van authentieke lijnolieverf.”
Weer
Grootste knelpunt op het Groninger project is tot dusver het weer. “We hebben tot dusver erg veel last gehad van het regenachtige weer. Gelukkig kunnen we dan telkens uitwijken naar binnen, waar we diverse ruimten een nieuw kleurtje geven”, zegt van der Maar. Volgens de aanwezige schilders is OER minder gevoelig voor verregend schilderwerk. “Bij een pas geschilderd kozijn dat na 2 uur een regenbui over zich kreeg, had de regen geen invloed op de verse verflaag”, zegt Bakker.
Van der Maar: “Eind deze maand hopen we het schilderwerk aan de zuidwestzijde af te kunnen ronden. Medio 2016 beginnen we dan aan de binnenplaatsen, fase 2. Voor ons is dit een mooi project.” Drent is tot dusver goed te spreken over het eindresultaat van het schilderwerk. “Het resultaat is zeker gelijkwaardig aan synthetische producten. Hopelijk kunnen we met lijnolieverf ook de onderhoudsinterval enigszins verlengen.”
Bedrijven
PandGarant is sinds vijftien jaar werkzaam vanuit de stad Groningen als beheerder voor veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de provincies Groningen en Drenthe. Bij het beheren van een VvE komt veel kijken. Denk hierbij aan: vergaderingen verzorgen, begrotingen opstellen, betalingen controleren, de boekhouding bijhouden, verzekeringen afsluiten, onderhoudsplannen opstellen, offertes aanvragen en beoordelen, met aannemers onderhandelen, facturen betalen, het werk van de aannemer controleren en nog veel meer.
Schildersbedrijf van der Maar is een familiebedrijf dat in 1947 werd opgericht in de stad Groningen. In de persoon van Robert van der Maar staat nu de tweede generatie aan het roer. “Wij zijn vooral specialist in onderhoud en restauratie, maar doen ook nieuwbouwklussen”, zegt hij. Opdrachtgevers zijn onder andere vastgoedbeleggers, VvE’s, gemeenten, zorginstellingen, particulieren, beheerders van monumentale panden en aannemers. “Ook leggen we ons toe op aardbevingsschade. Steeds meer mensen hebben last van schade die is ontstaan door de aardbevingen in Groningen. Deze schade varieert van kleine scheurtjes in de muur tot aan complete woningen die zijn verzakt. We hebben inmiddels ruime ervaring met het herstellen van deze bevingsschades en zijn door het Centrum Veilig Wonen erkend schadeherstelbedrijf.”