Ga naar hoofdinhoud

‘Hogedrukreiniger op accu is must-have voor zzp’er’


Om minerale, houten of kunststof ondergronden optimaal te kunnen schilderen is het belangrijk deze eerst van vuil, algen en schimmels te ontdoen. Hiervoor wordt vaak hogedrukreiniging ingezet. Kärcher, specialist op het gebied van reinigingsmachines, wil zich op dat vlak nadrukkelijker profileren in de schildersbranche. “Iedere zzp’er hoort onze noviteit, de accu aangedreven hogedrukreiniger waarmee je snoerloos kunt werken, in zijn bedrijfsbus te hebben.”

De firma Kärcher is wereldwijd een prominente speler op het gebied van reinigingstechnologie (zie ook kader). Met hoge- en ultrahogedrukreinigers, hogedruktrailers, stofzuigers en stoomreinigers, vegers en schrobbers, reinigingsmiddelen en droogijsreinigers biedt het de markt een brede waaier aan innovatieve oplossingen.

“We bedienen de bouwsector tot dusver vooral via rentalbedrijven zoals Boels en Doornbos, maar zouden graag nog prominenter in deze branche aanwezig willen zijn. In dat kader onderzoeken we onder andere in de schildersbranche de mogelijkheid om onze producten via de verfgroothandel aan te bieden. Ik zie daar vooral kansen voor onze hogedrukreinigers, maar ook de bouwstofzuigers”, zegt productmanager Wally Jongenelis van Kärcher. Hij is het klankbord tussen het Duitse moederbedrijf en de Nederlandse organisatie.

Kennis
Diverse opdrachtgevers en schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven besteden – met name op grotere projecten – hogedrukreiniging van de te schilderen oppervlakken uit aan hierin gespecialiseerde bedrijven, maar er zijn ook veel ondernemingen in de branche die dit zelf uitvoeren.

“Professionele hogedrukreiniging vraagt om kennis van zaken wat betreft de verschillende ondergronden. In de praktijk gaat dat weleens mis. Denk bijvoorbeeld aan de druk waarmee je gaat werken, de temperatuur van het water en het wel of niet gebruiken van chemie. Zo zijn bijvoorbeeld alkalische reinigers niet op alle ondergronden toepasbaar. Bij de uitvoering is uiteraard ook de juiste afstand tot het object belangrijk; niet te dichtbij, want dan kun je het oppervlak mogelijk beschadigen. En niet te veraf, want dan heeft het geen effect. Ook de juiste hoek die je moet aannemen, is van belang.”

Professionele hogedrukreiniging vraagt om kennis van zaken van het type ondergrond, de druk waarmee je gaat werken en het wel of niet gebruiken van chemie

Daarnaast moet van tevoren goed worden nagedacht over het opvangen van het afvalwater. Iedere gemeente heeft daar immers andere regels voor. Zo hoef je in bepaalde gemeenten het water helemaal niet op te vangen als er sprake is van het schoonspuiten van een minerale ondergrond zonder verfresten of de inzet van chemicaliën. En in andere gemeenten ben je altijd verplicht om het water met een bassin op te vangen, ongeacht het soort en de grootte van het oppervlak. De regels verschillen per object en per gemeente.

Sinnercirkel
Jongenelis vertelt dat wanneer bij een project reiniging met behulp van chemie en mechanische arbeid plaats moet vinden, als hulpmiddel de zogeheten ‘Sinner-cirkel’ wordt gehanteerd om te bepalen wat de juiste verhouding is voor het te reinigen oppervlak. “Deze cirkel is verdeeld in de vier elementen die een rol spelen bij schoonmaken en idealiter in evenwicht zijn: chemie, beweging (mechanica), tijd en temperatuur. Bij iedere uit te voeren reinigingsklus kun je daarmee spelen: Wat is economisch voor mij het voordeligste en wat is het prettigste om mee te werken?”

De Sinnercirkel



Hij geeft een voorbeeld: “Als je met kalkaanslag kampt, kun je heel hard gaan boenen met een vochtig schuursponsje. De factor beweging groeit dan in de Sinnercirkel en de factoren tijd, chemie en temperatuur worden automatisch kleiner. Als je een schuurmiddel op het schuursponsje aanbrengt, vergroot je de factor chemie in de cirkel, en hoef je minder hard te boenen, dus de factor beweging wordt kleiner. Ook ben je sneller klaar, dus wordt de factor tijd kleiner. Of je reinigt met stoom, waarmee je de factor temperatuur vergroot. Zo kun je met de Sinnercirkel bij iedere klus telkens de juiste afweging maken.”

Koudwater
Kärcher heeft, volgens Jongenelis, een aantal interessante koudwater hogedrukreinigers voor de schildersbranche. “De vakman staat vaak op een steiger en is veel in beweging. Voor de voorbereiding van schilderwerk op gebouwen wil je bij het reinigen van de ondergrond liever geen zware hogedrukreiniger mee hoeven sjouwen. Dan is onze compacte, portable machine HD5/11, die 20 kg weegt en een maximale druk van 160 bar geeft, ideaal voor op de werkplek en toepasbaar op alle ondergronden.”

Voor bedrijven die bijna dagelijks hogedrukreiniging op gevels en andere ondergronden toepassen, zijn de iets zwaardere portable machines HD 7/17 en HD 6/15 geschikter.

Voor de voorbereiding van schilderwerk op gebouwen wil je bij het reinigen van de ondergrond liever geen zware hogedrukreiniger mee hoeven sjouwen. Daarom zijn er diverse lichtgewicht varianten op de markt.

Trots is Jongenelis op de eerste professionele koudwater accu-hogedrukreiniger HD 4/11 C Battery die het bedrijf sinds kort op de markt brengt. “Deze machine is bij uitstek geschikt voor werkplekken waar geen externe stroombronnen beschikbaar zijn. Ook schilders krijgen daar regelmatig mee te maken.”

De accu-hogedrukreiniger is uitgerust met twee krachtige 36 volt lithium-ion accu’s, waarmee je tot dertig minuten kan werken. Met een werkdruk van 110 bar en een toevoersnelheid tot 400 liter per uur haalt het reinigingsvermogen van dit toestel makkelijk het niveau van elektrische exemplaren van vergelijkbare grootte. De machine kan op de waterleiding worden aangesloten, maar op locaties waar geen stroom en watervoorziening aanwezig zijn gooi je gewoon de lange aanzuigslang in een watertank of sloot en kun je volledig autonoom aan de slag. Iedere zzp’er moet deze machine eigenlijk in zijn bus hebben staan.”

Bij de uitvoering is uiteraard ook de juiste afstand tot het object belangrijk; niet te dichtbij, want dan kun je het oppervlak mogelijk beschadigen. En niet te veraf, want dan heeft het geen effect. Ook de juiste hoek die je moet aannemen, is van belang.”

Warmwater
Warmwater heeft een grotere reinigingskracht dan koud water. Kärcher biedt daarom ook een breed aanbod in warmwaterhogedrukreinigers. “Een koudwater aansluiting is voldoende. Het apparaat warmt het water namelijk zelf op. Bij dit type hogedrukreiniger komt de vervuiling sneller los, heb je dus minder schoonmaakmiddel nodig en het oppervlak droogt veel sneller. De schoonmaakklus kost minder tijd: door een warmwater hogedrukreiniger te gebruiken kan zelfs tot 35 procent tijd worden bespaard”, zegt Jongenelis. Wel hangt er een iets hoger prijskaartje aan deze machines dan de koudwatervarianten. “We hebben ze in allerlei verschillende uitvoeringen van compact tot grote trailers.”

Tot slot noemt Jongenelis nog een andere functionaliteit van een hogedrukreiniger. “Je kunt gevels van oude verflagen ontdoen door ze te zandstralen. Het water is daarbij het transportmiddel. Dat wordt mijns inziens nog te weinig toegepast, terwijl het een effectieve methode is.”

Firma Kärcher
Het merk Kärcher is voor de particuliere klant herkenbaar vanwege de gele kleur van de machines. Het apparatuur voor de professional heeft de kleur antraciet. “De omzetverhouding tussen particulier en zakelijk ligt bij Kärcher op 50/50 en is nu mooi in balans”, stelt Jongenelis.
Alfred Kärcher stond in 1935 aan de wieg van het Duitse bedrijf dat in 1950 voor een doorbraak in de reinigingstechniek zorgde met de ontwikkeling van de eerste Europese heetwater hogedrukreiniger. Het Nederlandse hoofdkantoor zetelt in Made. Daarnaast heeft men vijf service centers, waar zowel particulieren als professionele eindgebruikers hun machines kunnen kopen en laten repareren.

Foto’s: Kärcher

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

FinancieringsGids moet ondernemer ondersteunen

Handhaving schijn-zzp: eerste jaar geen boetes

‘Ondernemers hebben behoefte aan nieuwe financieringsbronnen’