Ga naar hoofdinhoud

Hornbach-vestiging in nieuw kleurenpalet


De Duitse bouwmarktketen Hornbach heeft gekozen voor andere bedrijfskleuren. Fasegewijs wordt de buitenzijde van de Nederlandse vestigingen nu in dit nieuwe kleurenpalet gezet. Zo neemt Snijder Schilderwerken uit Urk momenteel het Hornbach-filiaal in Tilburg onderhanden. Een flinke spuitklus voor het uitvoerende duo Jan ten Napel en Lub Romkes.

“Oranje en bietenrood.” Zo omschrijft schilder Jan ten Napel van Snijder Schilderwerken de oude bedrijfskleuren van Hornbach die jarenlang het exterieur van hun vestigingen kenmerkten. De bouwmarktketen heeft inmiddels voor een nieuwe, frissere look gekozen: oranje (RAL 2011) met twee tinten grijs (RAL 7004 en RAL 7015).

“Wij zijn nu druk bezig om de Hornbach-vestiging in Tilburg in dit kleurenpalet te zetten”, vertelt Ten Napel. “Als Snijder Schilderwerken hebben we al de nodige ervaring met het restylen van de buitenschil van bedrijfspanden. Zo hebben we eerder onder andere een aantal Peugeot-garages en diverse panden van Shurgard, een van de grootste aanbieders van opslagruimte in Europa, een nieuwe look gegeven.”

Voordat het schilderwerk begon, werden de stalen damwandprofielen eerst – met behulp van hydro-jet hogedrukreinigers – goed gereinigd, waarbij men ook loog en Scotchbrite inzette. Zo werd de ondergrond meteen iets opgeruwd. “Het gebouw is twintig jaar oud en was tien jaar geleden voor het laatst geschilderd. Een nieuwe schilderbeurt was dan ook geen overbodige luxe. Vooral aan de zonzijde bleek de verfkwaliteit slecht”, zegt Ten Napel.

Er is in dit project gekozen voor verfproducten van NelfKoopmans. “Op sommige geveldelen brengen we eerst nog de goed hechtende, corrosiewerend primer Nelfamar Multiprimer ZF aan, maar het grootste gedeelte van het pand kan meteen door ons worden afgewerkt met twee lagen Nelfamur Topcoat AC, een zijdematte en elastische dispersiemuurverf met goed kleurbehoud”, zegt Ten Napel.

Lastige hoek
Het voortraject om de drie kleuren goed op het Hornbach-pand aan te kunnen brengen, had voor Snijder Schilderwerken de nodige voeten in de aarde. Op basis van het ontwerp van de bouwmarktketen moeten kleurvlakken in een voor de schilders lastige hoek van 45 graden worden aangebracht.

“Met de projectie van een laserlijn kun je dan weinig doen. Op basis van de geveltekening hebben we daarom eerst nauwkeurige berekeningen gemaakt en vervolgens touwtjes langs de gevels gespannen om de diverse kleurvlakken nauwkeurig te markeren. Die touwtjes zijn voor ons de leidraad. Deze werkwijze kost veel tijd, maar het is een goede oplossing om optimaal spuitwerk te kunnen leveren”, zegt Ten Napel.

Samen met zijn collega Lub Romkes voert Ten Napel het Tilburger-project uit. Het gebouw is 100 meter breed, 90 meter lang en 10 meter hoog. “Een gigaklus, waar we sinds acht maart mee bezig zijn. We vormen een hecht team dat goed op elkaar is ingespeeld. Lub en ik stappen dagelijks in de hoogwerker. Hij bedient de machine en ik voer het spuitwerk uit. We maken hier lange dagen van tien á elf uur”, zegt Ten Napel.

De twee Urkers overnachten doordeweeks in een recreatiewoning in de regio en gaan iedere donderdagmiddag weer richting Urk. Op maandag begint hun werkweek in Tilburg dan weer.

Vervoersbewegingen
“Bij een bouwmarkt zoals Hornbach heb je veel vervoersbewegingen van vooral ook toeleveranciers. Onze hoogwerker mag niet in de weg staan en daar houden we dan ook zo goed mogelijk rekening mee. Onder andere door de hoogwerker even te verrijden”, zegt Ten Napel.

Romkes met de roller in de weer op een van de luifels

“Het spuitwerk proberen we zoveel mogelijk in de middaguren te doen, wanneer er minder transportbewegingen op het terrein zijn en wij dus ongestoord volop meters op hoogte kunnen maken. Lub en ik hebben ook op Koningsdag doorgewerkt, omdat alle transport hier toen stil lag en dat was voor ons ideaal”, legt Ten Napel uit.

Het duo houdt de windkracht en -richting dagelijks goed in de gaten om mogelijke overspray te voorkomen. “Bij windkracht vier moet je niet gaan spuiten.”

De schilders hebben drie airless Graco-spuitapparaten tot hun beschikking. “Voor iedere kleur eentje, dat werkt lekker snel. Per project is het altijd even zoeken naar de meest geschikte nozzle-opening en de juiste druk. Bij de oranje kleur hebben we gekozen voor 220 bar en bij de grijze kleuren voor 170 bar. Dat geeft het mooiste eindresultaat.”

De Hornbach-vestiging in Tilburg vanuit de lucht

“Over de weersomstandigheden mogen we tot dusver niet klagen. Er is weinig neerslag gevallen. Als het regent, wijken we altijd uit naar vier grote luifels aan het gebouw, waar we overdekt de stalen balken in een chloorrubber verf schilderen.”

Eind mei denken de twee schilders het Tilburger-project af te kunnen ronden. “Nee, deze klus verveelt ons nog niet. Je ziet het pand door het spuitwerk steeds mooier worden en dat geeft veel voldoening. Net als het feit dat de kleurvlakken mooi strak door ons zijn aangebracht. Hopelijk mogen we straks ook andere Hornbach-vestigingen van de nieuwe bedrijfslook voorzien”, zegt Ten Napel.

Hornbach
Hornbach heeft ruim 150 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. De eerste winkel werd in 1877 geopend. In 1968 kwam het familiebedrijf als eerste in Europa met een bouwmarkt met tuincentrum. Hun vestigingen bestaan tegenwoordig uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. Sommige vestigingen kennen een drive-in voor bouwmaterialen, waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden.

In totaal werken de twee Urker schilders bijna drie maanden aan het kleurrijke project

Foto’s: Bert Jansen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan