Ga naar hoofdinhoud

‘Integreer app in uw dagelijkse werk’


Het OnderhoudNL Platform Digitalisering & Informatisering organiseerde op 19 juni de ‘Dag van de App’ in het Postillion Hotel Bunnik, waarbij een tiental handige apps werden gepresenteerd die schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven in de praktijk kunnen gebruiken. Daarnaast kregen ze veiligheidstips over het installeren van apps en werd de OnderhoudNL App Top 100 gepresenteerd.

Ruim vijftig leden van OnderhoudNL bezochten de Dag van de App. Dagvoorzitter Henk den Boer toonde zich enthousiast over deze opkomst. “Als Platform Digitalisering & Informatisering willen we graag dat u kansen benut. We hopen dan ook dat u na vandaag dusdanig wordt uitgedaagd dat u nader gaat kijken hoe u de app kunt integreren in uw dagelijkse werkzaamheden. De focus van de meeste leveranciers ligt logischerwijs op productapps. Persoonlijk lijkt het mij ook interessant dat leveranciers een productbladen-app zouden ontwikkelen. Op het moment dat een inspecteur van SZW op de werkplek langskomt, kunnen jouw schilders deze vereiste bladen meteen aan hem laten zien op hun smartphone.”

Veiligheidstips
Spreker Jeroen Duim (specialist in praktische en flexibele softwareoplossingen) gaf tekst en uitleg over het verleden en heden van apps. Een fenomeen dat de laatste jaren een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt en inmiddels ook volop is ingeburgerd in de schilders- en onderhoudsbranche. Denk bijvoorbeeld aan apps voor inspecteren, urenregistratie, planning, werkbonnen, kleurvisualisatie en beschermingsmiddelen.

Anders Bartels vertelt over de Bartels-apps.

Apps maken het leven en het werk niet alleen gemakkelijker, zij brengen ook risico’s met zich mee. Maar zowel werknemers als werkgevers hebben vaak weinig kennis over de risico’s, stelde Duim. Daarom gaf hij de aanwezigen een aantal veiligheidstips.

  • Als je een app bekeken hebt en je vindt het niks, deïnstalleer deze dan meteen. Daarmee voorkom dat er op de achtergrond allerlei zaken op je mobiel gebeuren waar je geen weet van hebt.
  • Als je een app installeert, doe dat dan alleen via de officiële App- of Playstore. Dat kan ook op andere plekken op internet, maar dat is notoir onveilig.
  • Als je gebruik maakt van verbindingen, zoals bijvoorbeeld in een wegrestaurant of ander gebouw, wees er dan bewust van dat je niet kunt controleren wat er precies gebeurt tussen je mobieltje en internet via deze wifi. Wees dus slim en gebruik een VPN-verbinding, zeker als het vertrouwelijke data betreft.
  • Als er updates van Android of Apple komen, installeer deze dan. Duim: “Er zitten veel veiligheidsupdates tussen en die heb je echt nodig.”
  • Als je een Android-toestel gebruikt, wees slim en installeer ook een virusscanner. “Er zijn gratis en betaalde varianten, die in principe allemaal goed zijn en je hebt het nodig”, aldus Duim.
  • Als je zakelijke toestellen gebruikt, kun je de gegevens versleutelen. “Doe dat. Als je je mobiel kwijt raakt, kunnen mensen er niet zomaar bij zonder wachtwoord”, adviseerde Duim.
  • Zorg ervoor dat je op afstand data op je zakelijke telefoon kunt wissen. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig, daar zijn speciale apps voor. “Dat kost soms geld, maar kan van groot belang zijn als je telefoon wordt gestolen of wanneer je die verliest.”

“Mijn advies aan jullie als ondernemers is: maak bij je bedrijfsvoering bij voorkeur gebruik van cloudgebaseerde applicaties. Dat betekent dat de data in de cloud veilig bij de leverancier staan en dat alle back-ups zijn geregeld. Als extraatje heb je dan nog dat wanneer je medewerker voor een andere baan kiest, je zijn of haar accountgegevens op afstand dicht kunt zetten. Zo kan deze persoon niet het hele CRM-systeem kopiëren en meenemen”, vertelde hij.

Trends
Wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten bij de ontwikkeling van apps? Duim signaleert drie trends. “Ten eerste Kunstmatige intelligentie oftewel AI. Volgens hem is de mobiele Excel-app hier een mooi voorbeeld van en handig voor schilders- en onderhoudsbedrijven. Smartphonegebruikers kunnen met hun telefoon een foto van een willekeurige, op papier weergegeven datatabel nemen, die door de app vervolgens wordt omgezet in een bewerkbare Excel-spreadsheet.

De aanwezigen luisteren naar de app-presentaties.

De tweede trend die Duim noemt is de Progressive Webb App. “Deze PWA verbindt de eigenschappen van een website met veel kenmerken van native mobile apps. Daardoor functioneert de applicatie onafhankelijk van het besturingssysteem en tegelijkertijd als website en app. Ze vormen éen applicatie, ongeacht het platform dat je hiervoor gebruikt. Ideaal voor jou als gebruiker, want je hoeft er niks meer voor te installeren en ideaal voor de ontwikkelaars die nog maar één app hoeven te ontwikkelen, die op alle platforms werkt.”

Duim signaleert Augmented Reality als derde trend. “De wereld die je virtueel op je scherm hebt en de wereld die je in het echt op je camera ziet, worden met elkaar verweven. Iemand die weleens een Pokémon heeft gevangen, weet hoe dit werkt. Je kunt er echter ook serieuzere toepassingen mee bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie waarbij je het effect van tevoren kunt zien als je overweegt een muur rood te schilderen.”

Presentaties
Diverse leveranciers kregen kort de gelegenheid hun apps te introduceren aan de aanwezigen. Daarnaast werd hierover in een aangrenzende zaal een informatiemarkt geboden. Wijzonol demonstreerde de Verftechnische Advies app, waarmee de schilder ter plekke een compleet verfadvies kan maken, gebaseerd op dezelfde methodiek en data die de verffabrikant hanteert bij het opstellen van uitgebreide verftechnische adviezen. Gepersonaliseerd, op maat, met foto’s, voorzien van uw eigen bedrijfsnaam en -logo.

Volop gespreksstof over de apps.

Sigma/PPG toonde de ColourReader, een klein en gebruiksvriendelijk apparaat dat een kleur meet en de kleurcode en eventuele kleurnaam weergeeft. De scanner werkt met een app die je kan installeren op je smartphone of tablet en meet de dichtstbijzijnde kleur uit de Voice of Colour, NCS en RAL-kleurenwaaier.

Met de Expert Visualizer van Sikkens kunnen de schilder en opdrachtgever elke kleur direct in een interieur bekijken om doordachte kleurkeuzes te maken. Daarnaast ondersteunt de Sikkens Expert app ook het werkproces zoals werkopdrachten aanmaken, projectdossiers (incl. foto’s) bijhouden. En alle productgegevens en specificaties zijn altijd binnen handbereik.



Bartels demonstreerde hun nieuwste, innovatieve apps, gerelateerd aan de vertrouwde Bartels-software. Van calculatie tot relatiebeheer, van werkbonnen tot bestellen en van inspectie tot hourotinventarisatie.

Ilse Burghouwt demonstreert de Colour App van PPG.

Kyp Project is een app voor integrale projectcommunicatie, van planning en voortgang tot documentbeheer en kwaliteitscontroles, bedoeld voor iedereen die bij een project is betrokken: de projectmanager, uitvoerder, directeur en zelfs de opdrachtgever.


Henk den Boer: ‘Persoonlijk lijkt het mij ook interessant dat leveranciers een productbladen-app zouden ontwikkelen. Op het moment dat een inspecteur van SZW op de werkplek langskomt, kunnen jouw schilders deze vereiste bladen meteen aan hem laten zien op hun smartphone.’

Cleverdesk is een app voor urenregistratie, digitale werkbonnen, planning, materieel beheer, magazijnbeheer en meer. Bovendien is de app te koppelen aan softwarepakketten zoals CBBS, Centric Alert, 4PS, exact of Afa.

App Top 100
OnderhoudNL presenteerde in Bunnik hun App Top 100. “We hebben een enquête onder onze leden gehouden welke apps ze zoal gebruiken. Daaruit is deze Top 115 gerold met allemaal apps waarmee u als ondernemer mogelijk uw voordeel kunt doen. Handig voor grote en kleine bedrijven. We hebben besloten de verkiezing van de beste onderhoudsapp te organiseren. Op onze Ondernemersdag van 19 november aanstaande maken we de winnaar bekend”, vertelde Henk den Boer. De App Top 115 is te vinden op: www.onderhoudnl.nl/apptop100


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper