Commercieel directeur Erik Wegh (met veiligheidsbril) toont een professionele muurverf, gemaakt van teruggewonnen verfresten. Op de achtergrond ingezamelde oude verfemmers
In de verfkolom kennen we EVA al jaren, ’s lands eerste gerecyclede muurverf van verfrestanten die sinds 2013 op de markt is. Dit product van Rigo Verffabriek werd destijds mede geïnitieerd door branchevereniging VVVF en SITA (specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement). Hun gezamenlijke doel was om iets te doen aan de jaarlijkse afvalberg van zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten in Nederland. Wat de buitenwereld niet wist, was dat InterCheM in Beuningen, landelijk inzamelings-, verwerkings-, en recyclingbedrijf van gevaarlijke afvalstoffen, achter de schermen al druk bezig was met de opzet van een opzet van een soortgelijk initiatief.
“Voorheen gingen alle verfrestanten bij ons richting de afvaloven, maar dat vonden we eigenlijk zonde. Uit experimenten in ons laboratorium en in de fabriek bleken we van dat afval, in combinatie met zuivere grondstoffen, recycleverf van goede kwaliteit te kunnen maken. Dit heeft in 2015 geleid tot de start van onze bedrijfstak Inter-GreeN”, vertelt commercieel directeur Erik Wegh. Samen met algemeen directeur René van Bindsbergen vormt hij de directie van InterCheM, waaronder Inter-GreeN valt. “De filosofie achter de ontwikkeling van onze hernieuwbare, duurzame verven is dat hulpbronnen voor de ontwikkeling van chemische producten steeds beperkter worden. Fossiele grondstoffen zijn eindig, daarom vraagt de markt meer en meer om artikelen die gerecycled kunnen worden dus duurzamer zijn. Daar spelen wij met Inter-GreeN op in.”
Muurverven
Voor de professionele schilder brengt Inter-GreeN zowel een binnen- als buitenmuurverf op de markt, leverbaar in elke gewenste kleur. Zo is er de Wall Paint Topline, een schrobvaste, watergedragen, matte muurverf die zowel op de binnen- als buitengevel kan worden aangebracht. Inter-GreeN biedt daarnaast oplosmiddelhoudende en watergedragen recycle-lakken en -coatings voor de industriële markt. Wegh vertelt in het kort de route die wordt bewandeld om tot recycleverfproducten te komen. Via het eigen transport van moedermaatschappij InterCheM wordt het chemisch afval landelijk opgehaald. Bij binnenkomst worden de verschillende afvalproducten gescheiden, gesorteerd en geanalyseerd op bruikbaarheid. De bruikbare verf wordt in deelfracties opgewerkt en gereedgemaakt voor productie
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/09/0-recycleverf-1-1024x768.jpg)
Bij de productie van recycleverf worden in de fabriek zuivere grondstoffen toegevoegd. “Na het produceren worden de verfproducten eerst in ons eigen laboratorium getest. Door deze controle kunnen wij constante kwaliteit garanderen”, zegt Wegh. Daarna leveren we de verfproducten af bij de klant. Wij streven naar inzameling en levering in één logistieke beweging en proberen dus weer verfrestanten bij deze klant mee naar Beuningen terug te nemen voor hergebruik.” Inter-GreeN produceert in de fabriek ook gerecyclede oplosmiddelen, reinigers en verdunners voor de professionele markt.
Kwaliteit
“We hebben hier bij InterCheM de kennis in huis van zowel afvalverwerking als verf produceren en dat is ideaal. Daardoor zijn we in staat goede kwaliteit verf te leveren. We leggen de lat hoog en brengen recycle-verfproducten op de markt die dezelfde kwaliteit hebben als gangbare verf uit zuivere grondstoffen”, zegt Wegh. “Om dat waar te kunnen maken, leveren we geen 100 procent verf uit afval, omdat we dan niet de vereiste professionele kwaliteit kunnen leveren. Bij ons ligt de verhouding in de verfproducten gemiddeld op zestig procent gerecyclede grondstoffen, waaraan we dan veertig procent nieuwe grondstoffen aan toevoegen.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/09/0-muurverf-1-1024x683.jpg)
Inter-GreeN verkoopt zijn van teruggewonnen verfrestanten tot dusver vooral in het buitenland. Wegh noemt het Midden-Oosten, India, Afrika en Zuid-Europa als goede afzetgebieden. “Onze agenten in die landen verkopen de producten daar vooral op projectbasis. We kunnen daar eenvoudiger in bulk leveren door grote volumes die worden afgenomen. In Nederland zelf zijn we nog volop bezig om onze afzetkanalen uit te breiden. We zitten tot dusver vooral in de industriële sector. Schilders zijn voor ons een betrekkelijk nieuwe markt. Het is een redelijk conservatieve wereld, die vaak hecht aan de bestaande verfmerken. Verfgrossiers hebben wel interesse, maar zeggen er meteen bij: ‘maar er moet wel markt voor zijn’. Wat dat betreft hopen we stap voor stap verder te komen en moeten we voorlopig vooral geduld hebben.”
Samenwerking
Inter-GreeN verkoopt zijn muurverven nu vaak rechtstreeks aan schildersbedrijven die er een bepaald project mee uitvoeren. “Zo zijn bijvoorbeeld alle binnenwanden in het Frans Heesen-voetbalstadion van profclub Top Oss geschilderd met onze recycle-muurverf”, zegt Wegh. Niveau Verf, groothandel voor vbs-zaken, is vooralsnog de eerste grossier die onze recycleverf aanbiedt. Ze verkopen dit product onder eigen label. We zouden als Inter-GreeN ook prima recycleverf voor verffabrikanten kunnen produceren, die ze dan onder eigen label verkopen. Zo kunnen we een gezamenlijk doel dienen: een duurzamere maatschappij met minder afval. Ik geloof in samenwerking. We zijn er klaar voor om dat soort combinaties aan te gaan.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/09/Test-1024x683.jpg)
Volgens Wegh zou er nog veel meer verf in ons land kunnen worden gerecycled. “Uit het oogpunt van duurzaamheid valt daar nog veel winst te boeken. Kijk ik naar onze productie: Het is continu een spel van wat komt er aan verfafval binnen en wat gaat er aan gerecyclede producten uit. Op dit moment komt er veel meer afval binnen, dan dat er aan de voorkant wordt verkocht. De marktvraag moet omhoog. Mede daarom staan wij op beurzen zoals de SGA Vakdagen in Gorinchem om de schilder te laten kennismaken met onze recycleverf. Wij zijn maar een kleine speler in een redelijk conservatieve markt. Hopelijk gaat ook de schildersbranche recycleverf meer en meer omarmen.”
InterCheM
InterCheM bestaat inmiddels 55 jaar en telt bijna zestig mensen. Het bedrijf zamelt landelijk verf- en inktrestanten en aanverwante afvalstromen in. Commercieel directeur Erik Wegh noemt het een nichemarkt. Daarnaast is InterCheM producent van muurverf, industriële lakken en coatings, oplosmiddelen en verdunners. “Onze filosofie is zoveel mogelijk afval te recyclen tot nieuwe producten. We zijn het enige afvalbedrijf in Nederland dat tevens produceert”, zegt Wegh. “De verfrestanten worden door ons opgehaald bij onder andere verffabrieken, schildersbedrijven, conserveringsbedrijven, milieustraten en autospuiterijen.”
Zie ook www. Inter-GreeN.eu