![Glas wordt steeds vaker toegepast in kantoren](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glaswerkruimte-282x225.jpg)
De tweejaarlijkse glasbeurs Glasstec is pas in oktober. Maar de beurs wordt met Duitse grondigheid voorbereid. Zo is nu al duidelijk wat een belangrijk thema zal worden op de beursvloer: interieurglas. Dankzij technische innovaties en verbeterde marketing is dat glas de laatste tien jaar een opmars bezig.
Ontwikkelingen glasdecoratie
Een aantal innovaties maakt de toepassing van glas in het interieur voor de consument steeds aantrekkelijker en voor de glasplaatser steeds eenvoudiger om te realiseren. De belangrijkste trend is dat wel het decoreren van glas. Al sinds jaar en dag kan dat met etstechnieken, zandstralen en foliëren. Maar de laatste jaren is het digitaal printen steeds verder geperfectioneerd. Tegenwoordig voldoet een eenvoudig plaatje om een levensgrote print op glas aan te kunnen brengen. Daarnaast zijn er ook nieuwe lamineertechnieken mogelijk geworden: het aantal ‘vreemde’ materialen dat tegenwoordig tussen twee glasplaten kan worden ingesloten is enorm toegenomen: ultradunne schijfjes steen zijn wel het spectaculairst, maar ook zand, houtfineer, textiel en natuurproducten zoals bloemen en grassen worden in ruiten toegepast. Niet zelden weer in combinatie met één of meer van de andere decoratietechnieken.
Multilayer lamineren
Dit soort personalisering van glas (elke opdrachtgever kan zijn hoogstpersoonlijke uniek glas laten samenstellen) kan bij alle mogelijke toepassingen worden uitgevoerd, aangezien ook de technieken van het multilayer lamineren er sterk op vooruit zijn gegaan: allerlei mogelijke (veiligheids)eisen kunnen worden toegepast door glasplaten met elkaar te combineren zonder dat de lichtdoorlatendheid of de zichtbaarheid van de decoratie er merkbaar onder lijdt. Sterker: het aantal toepassingen van lichteffecten, met name gebruikmaking van led-licht, neemt nog altijd geen einde. Een belangrijke ontwikkelingsstap voorwaarts in dit verband is dat er tegenwoordig geen hoge drukmachine, een zogenaamde autoclave, meer nodig is om de glasplaten met elkaar te lamineren. Dat betekent dat veel meer glasveredelaars kunnen investeren in relatief compacte apparatuur die relatief kosteneffectief kan worden ingezet. Ook daardoor komen er meer aanbieders van bijzondere lamineertoepassingen op de markt.
3D lasertechnieken
Veel wordt door kenners in de nabije toekomst verwacht van lasertechnologie. Al lang is de toepassing bekend van het met behulp van lasers binnen in massieve glasobjecten 3D-voorstellingen te realiseren, een attractie op kermissen waar mensen hun gezicht kunnen laten scannen en zichzelf vervolgens in een klompje glas terugzien. Deze 3D-lasertechniek zou zo langzamerhand ook klaar zijn voor toepassing op grotere glasoppervlakken.
Interieurglas
Glasleveranciers zijn de nieuwe toepassingsmogelijkheden van interieurglas ook sterk gaan vermarkten. In het buitenland bestaan daar een paar sterke voorbeelden van. Bij dit soort producten is het van groot belang opdrachtgevers te bereiken, zij het particulieren die op de mogelijkheden van het interieurglas gewezen moeten worden, zij het ontwerpers en met name architecten.
Glas Trösch Group
Zo heeft de Zwitserse Glas Trösch Group speciale ‘centres of excellence’ opgericht voor interieurglas. Het gaat om showrooms waar alle mogelijke toepassingen van interieurglas getoond worden. Daar worden workshops gegeven, speciaal aan ontwerpers en architecten, gefocust op innovatieve glasideeën.
De Internationale Glasleverancier Interpane heeft ook de mogelijkheden van het interieurglas ontdekt, en ontwikkelde een expositieset die door handelaren gehuurd kunnen worden ten behoeve van open dagen en beurzen.
Climaplus Securit Group
Een ander voorbeeld is de Climaplus Securit Group, een samenwerkingsverband van meer dan 70 middelgrote glasveredelaars die voornamelijk werken met producten van Saint-Gobain. Zij richtten gezamenlijk een website in waar interieurglas in al haar toepassingen behandeld wordt. En dat is maar één van de vele voorbeelden waarin het internet door glasaanbieders gebruikt wordt om de eindgebruiker te interesseren in de vele mogelijkheden van interieurglas.
Dit, gecombineerd met doorlopende innovaties van toeleverende industrieën zoals de producenten van glasfitsystemen, hang- en sluitwerk, folieleveranciers en tal van anderen, zorgen voor een daadwerkelijke toename van het aantal toepassingen van glas in interieurs, of het nu om plafonds, vloeren, deuren, wanden, trappen of meubels gaat, interieurglas lijkt op het moment aan een opmars bezig.
![glasbomen Printen op glas wordt ook steeds meer voor complete glaswanden gebruikt, zoals in de Grand Mall in het Bulgaarse Varna, geprint met een keramische digitale printtechniek](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glasbomen-150x225.jpg)
![glasdouche Een voorbeeld van de mogelijkheden die digitaal printen op glas opleveren: maak van je eigen doucheruimte een hoogstpersoonlijke beleving](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glasdouche-168x225.jpg)
![glasmeubel](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glasmeubel-300x225.jpg)
![glastrap Glazen trappen worden steeds populairder naarmate ze steeds meer geheel uit glas kunnen worden gemaakt, zoals met dit ‘Swissstep’ systeem](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glastrap-164x225.jpg)
![glasvloer Een glazen vloer in een gebouw in Antwerpen, in dit geval van SGG Lite van Saint-Gobain. Glazen vloeren zijn momenteel enorm in de mode.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glasvloer-162x225.jpg)
![glaswerkruimte Glas wordt steeds vaker toegepast in kantoren. Het staat voor transparantie, terwijl werknemers elkaar toch niet storen. Bij sommige glassoorten kan het glas met één druk op de knop ondoorzichtig gemaakt worden.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/05/glaswerkruimte-282x225.jpg)