Fort Mason Centre for Art and Culture, een cultureel gebouw gelegen aan de Baai van San Francisco met uitzicht op de Golden Gate Bridge, was van 18 tot en met 20 april de fraaie locatie van Salon 2023. Dit internationale treffen van decoratie- en kunstschilders werd ditmaal georganiseerd door decoratieschilder Lynne Rutter.
Niet alleen schilders maar ook enkele textielontwerpers, timmerlieden en vergulders ‘bouwden’ drie dagen lang gezamenlijk aan een ‘wereld’ van verf, bladgoud, beeldhouwwerken, maar vooral kameraadschap. De locatie, met binnen veel zonlicht, deed recht aan alle tentoongestelde werken uit vele windstreken.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Overzicht-zongevulde-expositie-en-demonstratieruimte-1024x684.jpg)
De Salon-deelnemers toonden in een grote ruimte drie dagen lang hun gevarieerde palet schilderkunsten aan het publiek
Uitleg voor nieuwkomers
“Salon is sinds de jaren negentig een evenement en geen organisatie. De kern ligt in het delen van kennis en vaardigheden, het gaat er dus niet om hoe succesvol je bent”, legde Lynne uit aan deelnemers die zich voor het eerst op dit podium durfden te wagen. “Dit is geen kunstshow waarbij je een schilderij opstuurt om ergens ver weg te worden opgehangen. Salondeelnemers reizen en brengen hun gereedschappen, hun panelen en hun demonstratiestukken mee, om een korte week op een nieuwe locatie te verblijven. Ze werken met en naast elkaar en maken deel uit van het proces om de traditie van training en uitvoering van decoratieschilders internationaal voort te zetten.”
Ingeschreven deelnemers moesten een vooraf gemaakt werk meebrengen om ermee te exposeren op Salon. Het thema voor deze versie was ‘San Francisco’, een suggestie die door de deelnemers op originele wijze werd ingevuld. Het leverde een bonte mix van traditionele en moderne schildertechnieken op, die in de expositie in Fort Mason Centre for Art and Culture volop tot hun recht kwamen. Verder toonden de Salon-deelnemers in een grote ruimte drie dagen lang hun gevarieerde palet schilderkunsten aan het publiek.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Jongste-deelnemer-Aurelien-Francisco-Frankrijk-768x1024.jpeg)
De jongste deelnemer aan Salon, Aurelien Francisco, aan het schilderen tijdens het event
‘Ter leering ende vermaeck’
Daarnaast vonden tijdens Salon vier presentaties plaats. Als eerste een “How To” van decoratieschilder Sarah Pringle. Zij gaf een praktische en technische uitleg over haar traditioneel gebarsten gesso-paneel op linnen, wat dubbel werd verguld.
Vervolgens verzorgde W&B Gold Leaf, het laatste bladgoud producerende bedrijf in Amerika van Urban J. Billmeier, een presentatie over de historie van het bedrijf. Dat ging ver terug naar de goudkoorts van 1840 in het land, waaruit de stad San Francisco tot bloei kwam.
Tot slot ook twee presentaties van lokale Salon-deelnemers. Eerst vertelde muralist Jane Kim, die op grootschalige wijze openbare kunstmuurschilderingen maakt, over haar specialisme. Zo werkte zij 2,5 jaar aan de 12 meter hoge en 3000 vierkante meter grote mural ‘The Evolution of Birds’ in New York.
Daarna was het de beurt aan de gevierde kleurontwerper en decoratieschilder Elisa Stancil, die een schildersbedrijf van drie generaties heeft opgebouwd, met vooral hoogwaardig decoratief werk in San Francisco onder de bedrijfsnaam Stancil Studios.
Op Salon gaven ook diverse toeleverende bedrijven van de decoratiebranche acte de présence. Zoals Da Vinci-penselen, een lokaal penseelbedrijf dat zijn lijn van op maat gemaakte penselen aanbood. Onderscheidend in het voldoen aan persoonlijke wensen en eisen van klanten.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Lynne-Rutter-rechts-Organisator-Salon-2023-1024x684.jpg)
Salon 2023-organisator Lynne Rutter (rechts) in gesprek met een van de deelnemers
‘New generation’
Nu de Salon al meer dan 25 jaar uitgegroeid is tot een traditie, waartoe veel mensen zich aangetrokken voelen, doet het feit zich voor dat er tussentijds mensen wegvallen, maar dat zich ook nieuwe jongelingen aandienen. Het adoptieve karakter van de Salon maakt dat bijvoorbeeld jonge decoratieschilders zoals Kristoffer Hermannson en Julien Gautier al een paar jaar ‘meedraaien’.
Zij trokken de aandacht van Aurelien Francisco (Fr.), die op zijn beurt landgenoot Hugo Ferre vroeg naar de VS te komen als gast, Laatstgenoemde raakte snel overtuigd van de passie van de groep en de bijzondere wijze waarop er kennis werd uitgewisseld en gedeeld.
Zo kon Ferre de traditionele manier van werken tijdens zijn opleiding in Brussel tijdens de Salon uitbreiden met kennis over en ervaringen met acryl producten. Door te kijken, maar ook door zelf uit te proberen.
Salon is ook een evenement waar het decoratie- en kunstschilders niet altijd lukt om jaarlijks bij aanwezig te kunnen zijn. Soms kan het jaren duren voordat er weer een ‘oud gezicht’ verschijnt. Zo waren in San Francisco – na enkele jaren afwezigheid – de decoratie- en kunstschilders Randolph Algera en Gabrielle Westra uit Heerenveen weer van de partij. Zij organiseerden Salon Leeuwarden in 2018. Op Salon 2023 waren zij de enige Nederlandse vertegenwoordigers.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Muurdecoratie-2-groepswerk-o.l.v.-Friederike-Schulz-1024x684.jpg)
Common Murals
De Salon-deelnemers werkten gedurende het evenement – tussen de bedrijven door – samen aan twee grote muurschilderingen. Onder aanvoering van Pascal Amblard (Fr.) maakten ze een landschapsschildering en met de Duitse Friederike Schulz (D.) als initiator voltooiden ze een verguld-en sjabloneerdecoratie.
De uiteenlopende werken vertegenwoordigen beide een belangrijke vorm van decoratie. Hoewel de digitale toepassingen toenemen bij het decoratieve schilderwerk, wordt er gelukkig ook nog steeds volop gekozen voor ‘ambachtelijke’ technieken, zo was een van de conclusies van de Salon-deelnemers.
Of het één het ander in de weg staat in de markt, is nog niet heel duidelijk. Het gehalte Artistic Intelligence won het in ieder geval tijdens deze Salon nog van de Artificial Intelligence.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Salon-2-819x1024.jpg)
——————————————————————————————————————————–
Award voor decoratieschilder
Op ongeregelde tijden is tijdens Salon gelegenheid om één van de deelnemers voor het voetlicht te halen. Iemand die op bijzondere wijze heeft bijgedragen aan het ambacht, het kameraadschap en de zorg voor integriteit op het gebied van decoratieve schilderkunst. Daarom was Lynne Rutter vereerd om decoratieschilder Jennifer Carrasco (foto) uit Seattle, namens Salon als terugkerend evenement, de Lifetime Achievement Award toe te kennen.
Zij is – volgens Rutter – een geweldige inspirator, die al vele jaren als mentor en opvoeder, een voorbeeld voor veel Amerikanen, waarmee ze een unieke artistieke stem in de Salon heeft. Jennifer diende als vrijwilligster van het Peace Corps en gaf les in kunst op de Filippijnen en in de Verenigde Staten. Ze is een Amerikaans icoon in de wereld van decoratieve schilderkunst, haar ‘artist statement’ definieert treffend de aanpak waar we allemaal van kunnen leren.” aldus de onderbouwing. Carrasco reageerde met de woorden: “Mijn criteria voor mijn commerciële werk zijn, dat het interessant moet zijn, dat ik iets nieuws kan leren, niet iemand anders kopieer en dat het niet in strijd is met mijn waarden.”
——————————————————————————————————————————-
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-LAA-683x1024.jpg)
Jennifer Carrasco
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Stefano-Luca-820x1024.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Salon-819x1024.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Muurschildering-1-de-ruwe-schets-Pascal-Amblard-1024x684.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Algera-768x1024.jpg)
Auteurs: Lori Wilson en Gert-Jan Nijsse
Foto’s: Lars Krüger, Heidi Zilmer e.a.