Ga naar hoofdinhoud

Kijk eens verder dan hoogglans


Buitenschilderwerk gebeurt in Nederland voor het overgrote deel met een hoogglanzende oplosmiddelhoudende verf. Meestal is deze verf gebaseerd op een alkydhars. Alle professionele verfleveranciers hebben vaak meerdere varianten van deze producten in hun assortiment. Maar buiten dit kader zijn er nog diverse andere producten die heel geschikt zijn voor dezelfde toepassing.

Baanderdeuren van een woonboerderij in de lijnolieverf.

Nederland is een glansland. Zolang ik mij kan herinneren is de gangbare stelregel: binnen zijdeglans, buiten hoogglans. Ook in andere landen wordt hoogglans buiten gebruikt, zij het minder vaak. Mooi voorbeeld is de voordeur van de Britse ambtswoning aan Downingstreet 10 in Londen. Deze bekende deur moet natuurlijk in perfecte staat zijn en behoorlijk glimmen. Daar doen ze dan ook erg hun best voor, want het zijn namelijk twee deuren die elk half jaar verwisseld worden. De deuren krijgen dus om het half jaar een nieuwe laag hoogglans verf. Zo heeft de ambtswoning altijd een mooie, chique uitstraling.

Het kan anders

Hoogglans aflak voor buiten is weliswaar een goede keuze, noodzakelijk is het lang niet altijd. In de schaduw van al dit hoogglansgeweld zijn er ook vele alternatieve producten die bij dezelfde toepassing ook prima ingezet kunnen worden. Meestal is de glans niet zo hoog, maar dat is vaak ook niet nodig en soms niet eens gewenst. Zo worden tegenwoordig de meeste houten aftimmeringen, tuinhuisjes en schuttingen in de zijdeglans geschilderd. Dit heeft als grote voordeel dat het vochttransport in het hout enigszins intact blijft omdat deze producten veel minder afsluiten dan een hoogglanslak. Deze producten zijn op waterbasis. Een veel gebruikt en bewezen product is de Demidekk van Norway Coatings. Ademend, lage glansgraad en elastisch.

Veel Nederlandse fabrikanten hebben nu ook een vergelijkbaar product in hun assortiment, zoals de onlangs gepresenteerde Garantie Hybride Lak van Boonstoppel. Deze lakken lenen zich ook goed voor toepassing op wat zachter hout in kozijnen en ramen. Voor hardere houtsoorten waar minder vochttransport in plaatsvindt is een traditionele afsluitende hoogglans meer op zijn plek.

Modern ouderwets alternatief

Wat is er nou mooier dan het schilderwerk van een oude boerderij weer in zijn oude staat terug te brengen? Heerlijke klusjes zijn dat, vaak op een mooie locatie buitenaf. Eigenlijk is het dan zonde om op zulke oude kozijnen een modern hoogglanzend alkydharssysteem toe te passen. Gelukkig zijn er alternatieven die beter passen bij de nostalgie van een oud monument. Lijnolieverf staat veel dichter bij het verleden en is nog steeds gebaseerd op oude recepten.

Natuurlijk wordt deze verf nu ook ontwikkeld in moderne laboratoria en zit er moderne techniek in. In de basis is het echter nog steeds de ouderwetse verf. Door deze moderne technieken wel met sterk verbeterde eigenschappen op het gebied van bijvoorbeeld droging en verwerking. In aanvang heeft aflak op lijnoliebasis ook een behoorlijke glans. Deze loopt echter vrij snel terug naar halfglans en na jaren zonbelasting naar zijdeglans.

De beschermende eigenschappen blijven wel gewoon in tact. De lijnolieverven van Aquamaryn zijn bewezen en worden veel toegepast op houtwerk van oudere gebouwen zoals molens, bruggen, monumenten en boerderijen. Dit is een oplosmiddelhoudend systeem met grondverf en aflak, in glans en zijdeglans. De verwerking is niet wezenlijk anders dan bij een alkydharsverf en daardoor een heel goed alternatief.

De standaard afwerking met oplosmiddelhoudende hoogglans.

Watergedragen hoogglans

Veel hoogglans alkydharsverf wordt gebruikt bij het regulier onderhoudsschilderwerk aan woningen van woningcorporaties. Het gaat bij dit soort onderhoud veelal om schilderwerk aan deuren, kozijnen en ramen van hardere houtsoorten. Daarom is oplosmiddelhoudende glanslak ook hier de standaard geworden. Producten zoals de LBH reeks van Wijzonol of de S2U Allure van Sigma worden veel ingezet om deze woningen adequaat te beschermen. Stuk voor stuk zeer goede systemen die hun kwaliteit bewezen hebben. Maar ook hier zijn steeds meer alternatieven toe te passen. Een opvallende is bijvoorbeeld de Endurance van Sikkens. Watergedragen alkyd met een hoogglans uitstraling. De glans is iets minder nadrukkelijk dan bij zijn terpentineverdunbare broertjes, maar toch duidelijk aanwezig. Door de snelle droging misschien wel nog beter geschikt voor deze tak van sport.

Deuren en ramen kunnen vlot weer dicht en de verwerking is wat sneller en nagenoeg geurloos. Samen geeft dit veel minder overlast voor de bewoners. Met deze eigenschappen kan het zomaar zijn dat er wat minder snel uit gewoonte gekozen wordt voor de standaard toegepaste producten.

Watergedragen zijdeglans voor goede bescherming van zachtere houtsoorten.

Wat staat er op de plank?

Het gros van het buitenschilderwerk wordt nog steeds uitgevoerd met hoogglanzende, oplosmiddelhoudende verven. Hoewel deze verven van uitstekende kwaliteit zijn is het mogelijk om gelijkwaardige beschermingen te behalen met alternatieve systemen. Sommige situaties zijn heel geschikt voor een ander product. Grijp dus niet meteen naar je standaard product, maar kijk eens wat de fabrikanten nog meer allemaal op de plank hebben staan.

Tuinhuisjes zijn uitermate geschikt voor vochtregulerende zijdeglans afwerking.

Meer over schilderen en coaten lezen? Bekijk onze categoriepagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn