Werken op hoogte gebeurt vaak met een ladder. Iedere schilder heeft wel een of meerdere exemplaren tot zijn beschikking. Toch wordt er niet altijd goed genoeg opgelet of een ladder nog wel veilig genoeg is. Reden voor het Britse bedrijf Brady Europe om de Laddertag te ontwikkelen.
Met de Laddertag biedt Brady Europe een systeem van insteekkaarten dat toont of een ladder is geïnspecteerd en daarmee geschikt is voor veilig gebruik. Het idee erachter is niet nieuw. Het bedrijf maakt ook veiligheidsinformatiesystemen voor bijvoorbeeld stellingen (Scafftag) en heftrucks (Forklifttag). Hoe werkt het? Iedere ladder van een schildersbedrijf krijgt een houder met daarin een insteekkaart. Deze kaart bevat een checklist voor inspectie, alsmede ruimte voor een overzicht met tot twaalf geplande inspectiedata en voor de handtekeningen van specialisten die de ladder keuren.
Zo is in één oogopslag te zien welke ladders klaar zijn voor gebruik. Indien een ladder niet door de keuring komt, wordt de insteekkaart verwijderd, waarbij de boodschap ‘Deze ladder niet gebruiken’ op de houder zichtbaar wordt.
![ladder 1 Dankzij de Laddertag wordt het werken met ladders veiliger, stelt Antecho. (Foto’s: Brady)](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/02/ladder-1-300x201.jpg)
![ladder 2 In de houder (midden) kunnen verschillende insteekkaarten met informatie worden gestoken.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/02/ladder-2-169x225.jpg)
![laddertag_holder_and_insert In een oogopslag is te zien of een ladder klaar is voor gebruik.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/02/laddertag_holder_and_insert-300x201.jpg)
![laddertag_holder_only Verboden toegang; de ladder is niet door de keuring gekomen.](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2015/02/laddertag_holder_only-281x225.jpg)
Eenvoudig systeem
In Nederland wordt de Laddertag gedistribueerd door Antecho uit België. “Wij waren aanvankelijk op zoek naar een systeem om de veiligheid van stellingen te controleren. Zo kwamen we terecht bij Brady. Het veiligheidsinformatiesysteem dat zij hebben is geschikt voor zowel stellingen, ladders, als valharnassen”, vertelt Marjolein Laenens van Antecho. Ze vindt dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid van ladders en de Laddertag is daar volgens haar een prima middel voor.
“Overal worden ladders gebruikt, maar tijdens VCA-controles blijkt er vaak veel mis mee. De veiligheid van ladders is heel belangrijk: je werkt er tenslotte mee op hoogte. Toch zijn die ladders vaak niet gecontroleerd. Daar zijn speciaal opgeleide medewerkers voor nodig. Stel dat een ladder vies en daardoor glibberig is en je valt er af. Of dat de beveiliging er aan de onderkant af is en de ladder schiet weg. Door de Laddertag te gebruiken, wordt het voor de gebruiker veel veiliger op de bouwplaats.”
Zie ook www.bradycorp.com
Brochure
Van de honderden arbeidsongevallen die jaarlijks in de bouw voorkomen door werken op hoogte, zijn er tientallen met dodelijke afloop. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Inspectie SZW nieuw voorlichtingsmateriaal gepubliceerd voor werkgevers en arboprofessionals. In de brochure ‘Veilig werken op hoogte: logisch, als je erover nadenkt’ is te lezen welke risico’s er bestaan en hoe je maatregelen kunt nemen om het valgevaar te verkleinen en ongelukken te voorkomen. Voor meer informatie hierover zie www.inspectieszw.nl