Dat meldt Malerblatt. Er zijn testen mee uitgevoerd conform DIN 18947:2018-12. Hieruit blijkt dat de waterdamp-absorptie na twaalf uur 70,4 gram per vierkante meter bedraagt en daarmee bovengemiddelde leemstucwaarden haalt en sterk sorberende leemstuc is.
Deze meetwaarden zijn behaald bij een normatieve applicatiedikte van 15 millimeter. De nieuwe leempleister kan daarom worden ingedeeld in de waterdamp-absorptieklasse WS III. Dit maakt het product ideaal voor projecten waar een stabiel binnenklimaat en bescherming van de bouwstructuur essentieel zijn, schrijft Malerblatt.
Waterdamp
Een gezin van vier personen produceert elke dag tot wel 12.000 gram waterdamp. Dit komt overeen met een emmer vol water. Als vocht niet voldoende uit de ruimtes wordt verwijderd, kan structurele schade in een huis ontstaan. Daarom is het des te belangrijker om mogelijke vochtschade te voorkomen.
Lehm Universalputz is hiervoor ontwikkeld. Deze nieuwe leempleister van Leipfinger-Bader is zo ontworpen dat laagdiktes van vijf tot 30 millimeter kunnen worden gerealiseerd, zonder dat er risico bestaat dat de pleister loslaat.
Daarmee is het een geschikt product om oneffenheden in oppervlakken eenvoudig te egaliseren, ook bij veeleisende renovatieprojecten. Praktijktesten op een bouwplaats in Furth im Wald, waar 15 ton van het materiaal werd verwerkt, bevestigen de eenvoudige verwerking en hoge stabiliteit.
De nieuwe pleister is een oplosmiddelvrij natuurproduct dat bijdraagt aan ecologische en thermische voordelen, stelt Malerblatt. Zijn hoge warmteopslagcapaciteit beschermt tegen zomerse hitte, terwijl een fijne afwerkingslaag de esthetiek en vochtregulatie verder verbetert. Dat maakt de leempleister geschikt voor zowel traditionele als moderne woningbouw, zo schrijft het vakblad.
Bron: Malerblatt 9 – 2024