Ga naar hoofdinhoud

Leerbouwen leidt Oekraïense vluchtelingen op tot schilder


De schildersbranche kampt al jarenlang met een tekort aan personeel. Ook in andere bouwsectoren zitten bedrijven te springen om werknemers, Praktijkopleiding Leerbouwen in de stad Groningen probeert in deze behoefte te voorzien door geïnteresseerden gratis leer-werktrajecten tot schilder, timmerman, stukadoor, metselaar of lasser te bieden. Een nieuwe vijver waaruit het sinds kort vist, zijn Oekraïense vluchtelingen. Zo leidt het nu een groep van tien Oekraïners op tot schilder. “Ze zijn erg gedreven, gedisciplineerd en leergierig.”

De Oekraïense cursist Julia Sobol is geconcentreerd aan het schilderen in het praktijklokaal van Leerbouwen

Praktijkopleiding Leerbouwen in de stad Groningen, gevestigd in een ruim en modern ingericht pand aan de Euvelgunneweg, richt zich op het opleiden van mensen mét en zónder afstand tot de arbeidsmarkt. Het verzorgt niet alleen de opleiding, maar ook de uitplaatsing op de regionale arbeidsmarkt in de provincie Groningen, Noord-Drenthe en een klein deel van Fryslân.

Leerbouwen richt zich op de bouw in de totale breedte. Zo worden er praktijkopleidingen verzorgd voor de beroepen schilderen, stukadoren, metselen, timmeren, lassen en (machinale) houtbewerking. Naast de benodigde vakvaardigheden en certificaten krijgen kandidaten bij deze organisatie ook de cursussen VCA, Rekenen, Goed werknemerschap, Communicatie en Taal op de werkvloer aangeboden.

“We willen een zo laagdrempelig mogelijke praktijkopleiding zijn voor geïnteresseerden. Waar bij andere scholingsinstituten vaak een vooropleiding wordt gevraagd, is dat bij ons niet nodig”, zegt eigenaar-directeur Tjeerd van der Sluis van Praktijkopleiding Leerbouwen (zie ook kader).

“Iemand zonder diploma kan bijvoorbeeld best wel aanleg hebben voor het schildersvak en dat proberen wij hier te ontdekken én verder te ontwikkelen met een leertraject. Alle opleidingen kunnen gratis bij ons worden gevolgd. Werk in Zicht, een samenwerkingsverband in de provincie Groningen/Noord-Drenthe van gemeenten, UWV, sociaal ontwikkelbedrijven en de provincie Groningen dat werkt aan een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is en stap voor stap vooruitgaat in ontwikkeling, financiert deze cursussen.”

Vluchtelingen

Een nieuwe vijver waaruit Praktijkopleiding Leerbouwen sinds enkele maanden vist, zijn Oekraïense vluchtelingen. Sinds de Russische invasie, eind februari 2022, zijn veel Oekraïners hun land ontvlucht. Zij kunnen in Nederland tijdelijke bescherming krijgen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.

Een aanvraag voor verblijf onder deze richtlijn verloopt anders dan een asielaanvraag; iemand uit Oekraïne gaat niet langs Ter Apel, maar schrijft zich in bij een gemeente en doet de asielaanvraag bij de IND. Die controleert of iemand aan de voorwaarden van de richtlijn voldoet en voorziet de aanvrager van een verblijfsdocument.

De meeste Oekraïners werken inmiddels (vooral in de uitzendbranche) in Nederland of zijn op zoek naar een baan. “Een van hen volgde onlangs een opleiding bij ons. De Oekraiënse leefgemeenschap in deze regio is klein en de mensen hebben onderling veel contact. Zo heeft hij inmiddels diverse landgenoten weten te enthousiasmeren om een leer-werktraject bij ons te volgen. Tien daarvan volgen hier op dit moment een schildersopleiding”, zegt Van der Sluis. “Het is fantastisch om met deze mensen te werken. Ze zijn erg gedreven, gedisciplineerd en leergierig.”

Praktijkopleider

Tjisco de Jong, die voorheen een eigen schildersbedrijf in Zwaagwesteinde had, werkt sinds die jaar bij Leerbouwen als praktijkopleider schilderen en in die hoedanigheid heeft hij nu ook de groep Oekraïners onder zijn hoede in het praktijklokaal aan de Euvelgunneweg.

“Hij leert ze op een praktijkgerichte manier de kneepjes van het schildersvak. De vaktheorie vinden ze in ons lesboek en krijgen ze mee naar huis om te bestuderen. Daarnaast laten we hen instructievideo’s zien om kennis op te doen”, legt Van der Sluis uit.

“Tien weken lang krijgen de Oekraïners vier dagen per week van 8.30 tot 16.00 uur les van Tjisco. De basisvaardigheden zoals schuren, gronden, aflakken, behangen, glaszetten, glaslatten maken en houtrotsanering komen daarin aan de orde. De communicatie is in het Engels en indien nodig trommelen we een tolk op. Alle cursisten die een leer-werktraject bij ons volgen, brengen we ook werkdiscipline bij.”

“Uiteraard moet iedereen dagelijks op tijd komen en tijdens de lesuren zijn rookpauzes, muziek luisteren met oortjes in en het gebruik van mobiele telefoons niet toegestaan. Afwezig zijn door een tandartsafspraak wordt ook niet getolereerd. Zo’n consult plannen ze maar op hun vrije vrijdag”, zegt Van der Sluis.

In de praktijk

“Of onze leer-werktrajecten niet te kort zijn om een goede schilder of timmerman te kunnen worden? Ja, in feite wel”, erkent Van der Sluis. “Weliswaar hebben sommige leerlingen de basisbeginselen van het vak al snel in de vingers, voor anderen is drie maanden soms niet voldoende. Zij zijn dan duidelijk nog niet aan een stage toe en krijgen daarom nog iets langer scholing van ons.”

“Feit blijft dat je het vak als leerling het snelst leert in de praktijk en je je tijdens de stage nog veel meer kunt ontwikkelen als schilder. Daar koersen we dan ook altijd op.”

Na de opleiding gaan de schilders standaard vijf weken stagelopen bij een schildersbedrijf. “Als je het goed doet, heb je daarna gegarandeerd werk voor minimaal zes maanden en mogelijk zelfs langer bij een schildersbedrijf via de uitzendbureaus waarmee een goed contact hebben, zoals Flexschilder.nl, Faber Personeelsdiensten, FlexExpert, Jansen & De Wit en Snel”, zegt Van der Sluis.

Hij vertelt dat onder andere gerenommeerde schildersbedrijven zoals Kranendonk (Noordwolde), NVT Onderhoudsgroep, Behoud (beide Groningen), Klaverblad (Leek), Cor Buist (Eelde) en Wits Noord (Drachten) graag personeel van hen afnemen.

Innerlijke rust

Terug naar de groep Oekraiënse leerlingschilders. In het praktijklokaal staat onder andere Julia Sobol (42) aan de kwast. Zij is afkomstig uit Marioepol, de havenstad die voor een groot deel werd verwoest door de Russen. Ze laat een foto zien van een ruïne.

“Dit is het appartementengebouw waar ik woonde. Er is niets meer van over. Ik werkte op kantoor bij een projectontwikkelingsbureau in de bouw. In juli 2022 ben ik, samen met mijn gezin, naar Nederland gevlucht. We wonen nu in Bedum. Mijn man volgt een opleiding tot lasser bij Leerbouwen. Waarom ik schilder wil worden? Ik vind het een mooi ambacht. Het schilderen geeft me ook innerlijke rust. Ik ervaar het bijna als een soort van meditatie”, glimlacht ze.

Een terugkeer naar Oekraïne ziet Sobol er vooralsnog niet van komen. “Deze oorlog gaat nog lang duren. We focussen ons daarom op een toekomst in Nederland. Onze twee kinderen voelen zich hier goed thuis en wij willen graag verder integreren, de taal onder de knie krijgen en betaald werk vinden. Ik zie een toekomst als schilder helemaal zitten.”

“Waarom ik schilder wil worden? Ik vind het een mooi ambacht en het schilderen geeft me ook innerlijke rust”, zegt Julia Sobol

Gastvrij

Haar landgenoot en mede-cursist Lev Bystrukhin (47) is eveneens enthousiast. De bouwvakker uit Charkov is niet geheel onbekend met het schildersvak. “Ons bouwbedrijf deed er ook schilderwerk bij, dus ik stond zo nu en dan aan de kwast. In Nederland werken de schilders toch weer anders dan in Oekraïne, dus ik steek zeker wat op van deze opleiding en hoop straks als schilder aan de slag te kunnen.”

Bystrukhin, die in maart 2022 zijn vaderland ontvluchtte, woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in de stad Groningen. “Ik ben erg dankbaar dat Nederland zo gastvrij is dat we hier mogen wonen en werken. We voelen ons op ons gemak in Groningen en hebben inmiddels een vriendenkring opgebouwd. De taal is voorlopig nog het grootste probleem. Ik denk niet dat we nog terug gaan naar Oekraïne. We moeten hier een nieuw bestaan opbouwen.”

Als het aan Van der Sluis ligt, gaat Leerbouwen Oekraïners structureel opleiden tot schilder (of andere bouwgerelateerde beroepen). “Binnenkort hopen we weer met een nieuwe cursus schilderen voor Oekraïners te starten. Deze mensen willen dolgraag aan het werk en de vraag vanuit de sector is groot. Zo snijdt het mes aan twee kanten!”

Vluchteling Lev Bystrukhin voert schilderwerk uit in een van de praktijkruimten van Leerbouwen: “Ik ben erg dankbaar dat Nederland zo gastvrij is en we hier mogen wonen en werken.”

Tjeerd van der Sluis (rechts) poseert met cursist Lev Bystrukhin:“Binnenkort hopen we weer met een nieuwe opleiding schilderen voor Oekraïners te starten. Deze mensen willen dolgraag aan het werk.”

______________________________________________________________________________________________________________________________

Praktijkopleiding Leerbouwen

Praktijkopleiding Leerbouwen is een particulier initiatief van ondernemer Tjeerd van der Sluis en sinds 2019 gevestigd in de stad Groningen. Momenteel telt de organisatie vijftien personeelsleden (inclusief freelancers) die alle leer-werktrajecten uitvoeren. Leerbouwen werkt nauw samen met gemeenten, het UWV en leerbedrijven. Verder heeft het een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met de joint venture Flexschilder Groningen/Drenthe BV van uitzendbureau Flexschilder.nl en de Olijslager Groep, die het opleiden en vergroten van de instroom in de schildersbranche graag willen stimuleren.
Naast de opleiding van nieuwe instromers biedt Leerbouwen schildersbedrijven desgewenst (bij)scholingscursussen voor personeel aan op het gebied van deuren afhangen, spuitapplicatie, vloercoatings aanbrengen e.a. “Na overleg met Savantis starten we hier binnenkort ook met de met de mbo-opleiding C0060 Uitvoeren van schilderwerk”, zegt Van der Sluis. “We hebben de wind flink in de zeilen. Nieuwe schilderleerlingen zijn altijd welkom en ook schildersbedrijven die personeel nodig hebben, kunnen zich bij ons melden.” Zie ook www.leerbouwen.nl

Praktijkopleiding Leerbouwen is gehuisvest in het moderne bedrijfsverzamelgebouw De Stek aan de Euvelgunneweg

______________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn