Voor de acht leerlingen en hun vier begeleiders van De Lasenberg VSO uit Soest was het project in Lushnje in Albanië een verdiepingstraject binnen de sector Techniek. De filosofie achter deze opdracht is dat de leerlingen zelf groeien, maar ook de nieuw aangeleerde vaardigheden aan anderen over te brengen.
Ze voorzagen een multifunctioneel centrum van frisse kleuren. Met dit project wilden ze ook iets betekenen voor de arme lokale bevolking.
Praktisch onderwijs
Bram van Triest vertelt: “De Lasenberg is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wij geven les aan leerlingen die specialistische ondersteuning nodig hebben. In kleine groepen is er veel individuele aandacht voor deze 12- tot 18-jarigen. De opleiding biedt ze wat nodig is om te kunnen leren en werken.”
“Met een verdiept vak ‘Schilderstechnieken’ binnen bouwtechniek realiseert de Lasenberg een leeromgeving waar alle disciplines van het schildersvak aangeleerd kunnen worden. ‘Leren door te doen’, dat vinden wij het belangrijkste. Door te doen maak je fouten, waar je van leert en beter van wordt. Daar past ons project met als motto ‘Expeditie Albania’ prima in. Wij zien het als een verrijking in ons onderwijs met als speerpunten samenwerken, communiceren en verantwoordelijkheid nemen.”
New Day Impact
De school uit Soest heeft voor het project in Albanië samenwerking gezocht met de stichting New Day Impact (NDI). Dit is een christelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. NDI ondersteunt noodhulp in Oost-Europa, waardoor de mensen daar weer hoop voor de toekomst krijgen. De projecten en programma’s richten zich op welzijn, zorg en onderwijs.
“Om er zeker van te zijn dat er duurzame projecten worden opgezet, werkt New Day Impact altijd samen met lokale partnerorganisaties”, vertelt Van Triest. “NDI daagt mensen uit om zelf in beweging te komen en eigen talenten in te zetten voor de nood in de wereld.”
“Dat past precies bij de doelstellingen die wij voor ogen hebben om dit project uit te voeren. Voor het verblijf en vervoer in Albanië heeft New Day Impact diverse contacten met verschillende hotels en vervoercentrales. Daar kunnen wij dankbaar gebruik van maken.”
Voorbereiding
Van Triest bereidde samen met de collega’s Rachel Trapman, Frits Muller, Ad van Fulpen en NDI-bestuurslid Frits van Triest van november 2023 tot april 2024 het project ‘Expeditie Albania’ voor. Er werden gesprekken gevoerd met diverse instanties voor de financiering van het project.
“Hiervoor hebben wij ook onze leerlingen ingeschakeld om geld in te zamelen door middel van acties”, aldus de docent. “Denk aan autowassen, schilderklussen, het organiseren van een rommelmarkt, lege flessenacties, enzovoort”, zegt hij.
De sponsoring kwam van schildersbedrijf Van Triest te Vaassen en vanuit ‘T is for Tech’, een samenwerking van technisch onderwijs, bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid in de regio Amersfoort. Ook AkzoNobel en verfleverancier Sikkens Paint Center vestiging Amersfoort droegen bij met werkkleding en non-paint producten, zoals kwasten, verfrollers en plakband.
Bij de voorbereiding hoorden selectiebesprekingen met de leerlingen. “Het is belangrijk dat de leerling in actie komt en hierdoor het gevoel heeft dat het echt zijn of haar project wordt. Het is ‘Durven – Delen – Doen’. Kortom een hele organisatie, maar dit is o zo gaaf.”
Expeditie Albania
De leerlingen vertrokken op 26 mei richting Lushnje. Samen met New Day Impact-bestuurslid Frits van Triest heeft de groep de buitenzijde van het multifunctioneel centrum voorzien van frisse kleuren.
Zes dagen heeft het team hard gewerkt. Van reinigen tot het afsteken van oude onsamenhangende kalklagen om een draagkrachtige ondergrond te creëren voor het nieuwe muurverfsysteem. Daarna zijn gebreken hersteld en de muren voorgestreken met een fixeermiddel.
Het geheel werd met twee lagen dampopen muurverf in drie kleuren afgewerkt. Het resultaat mag er zijn. Pastor Sajmir is heel blij met het eindresultaat. Door toepassing van de frisse kleuren, schijnt de zon voor de mensen van de kerk en de arme gemeenschap die van hieruit wordt geholpen.
Ervaringen leerlingen
De leerlingen zelf zijn ook enthousiast over de opgedane ervaring. Leerling Jaime Glerum: “Toen ik geselecteerd was, wist ik dat het een onvergetelijke belevenis ging worden. Ik heb geleerd om samen te werken. Tijdens de werkdagen kwamen wij in contact met de arme bevolking van Albanië.”
“Ik vond het wel spannend en heb veel opgestoken op het gebied van schilderen, maar ook dat ik iets kon betekenen voor deze mensen in Albanië.” Bert van den Broek onderschrijft dat: “Het was een leuke vermoeiende, maar leerzame expeditie. Ik heb geleerd door te zetten en alles netjes af te werken. Maar ook samen te werken om tot een mooi eindresultaat te komen. Albanië is een mooi land, maar met veel armoede”.
Verre naaste
Het werd een indrukwekkende week voor leerlingen en docenten, die op 1 juni terugreisden. Bram van Triest benadrukt: “De leerlingen die aan deze reis hebben deelgenomen zijn nog enthousiaster voor het vak techniek. Zelf groeien, maar ook de nieuw verworven vakvaardigheden gebruiken voor het welzijn van de verre naaste. Gevolg, een verantwoorde wereldburger.”
Auteur: Gerard Scholten