Ga naar hoofdinhoud

Meters maken in GasTerra-kantoor


GasTerra, handelsonderneming in aardgas, verhuist volgende maand naar zijn nieuwe hoofdkantoor in de stad Groningen. Het bedrijf liet een bestaand gebouw naast het NS-station duurzaam verbouwen. Het pand onderging een transformatie van energielabel G naar A+. Kuurman Noord uit Hoogezand voerde alle schilderwerk uit.

Begin maart 2013 verhuist aardgashandelsbedrijf GasTerra zijn huidige hoofdkantoor aan de westkant van Groningen naar de Stationsweg 1 in dezelfde stad. In plaats van nieuwbouw koos het bedrijf bewust voor een een duurzame verbouwing van een bestaand pand: het voormalige ABN AMRO-kantoor naast het NS-station. Als huurder sloot GasTerra hiertoe een 10-jarig green lease-contract met investeerder Triodos Vastgoedfonds. Ontwerpbureau DeZwarteHond in de stad Groningen kreeg de opdracht om het gebouw een forse facelift te geven (zie kader). Bovendien moest het van het lage energielabel G naar een super efficiënte A+ worden getransformeerd.

Een vide in het hart van het pand zorgt nu voor zichtlijnen tussen de vijf verdiepingen en daglicht in het gehele gebouw. Verreweg de meeste arbeid zat in het spuiten van alle gestuukte wanden. Iedere verdieping heeft zijn eigen kleurstelling gekregen. Artist impression van het nieuwe Gasterra-gebouw.

Duurzaam

Triodos Vastgoedfonds gaf in het voorjaar van 2012 het officiële startsein voor de verbouw, die werd uitgevoerd door BAM Utiliteitsbouw. De hoofdaannemer schakelde Kuurman Noord Schilderwerken uit Hoogezand in voor alle schilderwerk. “Mooi om aan zo’n uniek duurzaam project mee te mogen werken. Daar zijn we trots op”, zegt calculator/werkvoorbereider Arjan Wever van het bedrijf. “Het ruim 7.000 m² gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo zorgt een vide in het hart van het pand, behalve voor een centrale ontmoetingsplek op de begane grond, nu voor zichtlijnen tussen de vijf verdiepingen en daglicht in het gehele gebouw.” De isolatiewaarde van de buitengevel opwaarderen zou volledige sloop en vervanging van het bestaande metselwerk en isolatie betekenen. Op materiaalniveau niet de meest duurzame oplossing. De betrokken partijen kwam tot de conclusie dat het resultaat ook behaald kan worden door onder andere het plaatsen van nieuwe aluminium kozijnen inclusief driedubbel glas, zonnepanelen en een warmte-koude-opslag, gekoppeld aan een zeer zuinige gaswarmtepomp.

 

Schilderwerk

Begin november kon Kuurman Noord beginnen aan het schilderwerk. Het bedrijf zette gemiddeld zes schilders per dag in. “We hoefden uitsluitend binnenwerk uit te voeren. Iedere verdieping heeft zijn eigen kleurstelling gekregen. Alle houtwerk in het gebouw, vooral kozijnen en aftimmeringen, is door ons met de kwast of roller in de verf gezet. Verreweg de meeste arbeid zat in het spuiten van alle nieuw gestuukte wanden”, zegt projectleider Henk Veenstra. “Dat was een immense klus, waar we twee airless Graco-machines voor hebben gebruikt. De Graco Mark V Platinum voor de grotere oppervlakken en de Easymax WP op accu voor het wegwerken van kleine beschadigingen.” In de kelder van het gebouw bracht dochterbedrijf Kumbo Noord Projectstoffering een vloercoating aan. “Verder hebben we, in nauwe samenwerking met de Asser Glashandel, alle hardglazen wanden en deuren en de binnenbeglazing in het gebouw geplaatst. Ook alle spiegels in de toiletten zijn via ons geleverd en aangebracht”, vertelt Veenstra.

 

Overwerken

Wever vertelt dat er een flinke tijdsdruk zat op het project, omdat het eind januari moest zijn opgeleverd. Dat had gevolgen voor de schilders. “Normaliter geven we onze werknemers 3 weken kerstvakantie. Vanwege het GasTerra-project moest dat verlof nu door ons worden ingetrokken. In goed overleg met de schilders gingen zij op 27 december, direct na de kerstdagen, meteen weer aan de slag in het kantoor. Gelukkig hadden ze daar geen problemen mee. Ook op zaterdagen is vaak doorgewerkt en soms werden hier werkdagen van 07.00 tot 18.00 uur gedraaid!” Veenstra is lovend over de goede samenwerking tussen alle uitvoerende bedrijven. “Tweemaal per week hadden we overleg met BAM en alle andere onderaannemers, om de werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daardoor hebben we de faalkosten kunnen beperken. In plaats van strikt via het bestek te werken, was er ruimte voor eigen inbreng. Zo is ons advies voor Trimetal-verven gekozen. We kijken met voldoening terug op het project, want het eindresultaat mag er zijn.”


Henry Handsome moet visie ToekomstGroep tot leven brengen

De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024