Eigenaren van nationaal erfgoed kunnen dankzij Monuscan, dat cultureel verleden verbindt met de technische mogelijkheden van het heden, beschikken over een digitale replica van hun monument.
Elk monument wordt in feite een database. Subsidies kunnen hierdoor gerichter worden verstrekt en aannames behoren tot het verleden, aldus de drie oprichters van Monuscan. Bouwvergunningen kunnen eenvoudiger worden aangevraagd en een complete weergave van de actuele conditie is zo voorhanden, stellen zij.
Samenwerking
Monuscan is een nieuw bedrijf ontstaan uit de samenwerking van technologiebedrijf Aeroscan, ontwikkelaar van software en drone applicaties in Leeuwarden, Bouwgroep Dijkstra Draisma met de hoofdvestiging in Dokkum en Wolters Vastgoedonderhoud uit Deventer. De laatste twee bedrijven zijn erkende en gecertificeerde partijen op het gebied van onderhoud aan monumentaal erfgoed.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/Drone-1024x516.jpg)
Monuscan is gelanceerd tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019 in de Lebuinuskerk in Deventer, waar Hans Wolters (Wolters Vastgoedonderhoud) en Anthony de Graaf (Dijkstra Draisma) uitlegden op welke wijze er straks van elk monument in principe een 3D-model met database is te realiseren.
“Om ons nationale erfgoed te kunnen doorgeven aan volgende generaties moeten we het op een duurzame wijze in stand houden. Een enorme opgave, want inspecteren is kostbaar, tijdrovend en het benodigde vakmanschap wordt steeds schaarser”, aldus Wolters. “Daarom hebben we Monuscan ontwikkeld.” Technologische ontwikkelingen bieden volgens hem een uitkomst voor het digitaal preserveren van cultureel erfgoed en hiermee kan tevens het vakmanschap worden ondersteund.
Visuele database
Steeds meer bouw- en vastgoedorganisaties werken data-gedreven. Nu is de tijd aangebroken dat ook monumenten een digitaal verleden, heden en toekomst krijgen, stellen de drie initiatiefnemers.
Monuscan biedt een platform waar een momentopname van het gebouw wordt vastgelegd én gedigitaliseerd, met behulp van drones en sensoren. Deze informatie wordt vervolgens veilig centraal opgeslagen. Een bouwkundig accuraat en fotorealistisch 3D-model functioneert hierbij als basis voor de visuele database, die wordt verrijkt met historische documentatie en actuele conditionele informatie.
De beschikbare informatie wordt toegankelijk gemaakt voor iedere belanghebbende in het beheer- en onderhoudsproces om inventarisatie van onderhouds-en restauratiewerkzaamheden mogelijk te maken.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/Monuscan-1-1024x682.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/Monuscan-2-1024x682.jpg)
Wolters: “Een gebouw in kaart brengen met een drone is op zich niet zo bijzonder. De software erachter en de digitale database die eraan wordt gekoppeld, dat is de echte toegevoegde waarde.” Monuscan combineert met behulp van algoritmes het verleden met het heden en analyseert deze data om gebreken en aandachtspunten te identificeren, degradatie te monitoren en onderhoudswerkzaamheden te voorspellen. “Door het zelflerend vermogen van het model zal dat laatste steeds beter kunnen”, aldus Wolters.
Enthousiast
“Als eigenaar van een monument moet je er niet aan denken, maar stel je eens voor dat een monument – deels – beschadigd raakt. Dan is het toch zeer prettig dat er met behulp van de digitale replica snel en geheel volgens het origineel gerestaureerd kan worden.”
Ook De Graaf van Bouwgroep Dijkstra Draisma was meteen enthousiast toen de plannen voor Monuscan werden gesmeed: “Een van de grootste uitdagingen van restauratie zijn de inspecties. Deze bepalen voor een groot gedeelte het succes. Met Monuscan ziet de toekomst van de instandhouding van monumenten er een stuk beter uit.”
Sinds de lancering tijdens het Nationaal Monumentencongres is er veel belangstelling voor de mogelijkheden van Monuscan, vertelt Wolters. “Wij zijn met tal van organisaties in gesprek, waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Monuscan zou wel eens een enorme vlucht kunnen gaan nemen.”
Eerste inspecties
Tijdens de presentatie in november werd gemeld dat de eerste inspecties van monumentaal vastgoed inmiddels zijn uitgevoerd. Onder andere Het Schip in Amsterdam, De Lebuinus Kerk in Deventer (zie afbeeldingen), de Oldehove in Leeuwarden en het Centraal Station in Groningen zijn al gedigitaliseerd. “Maar de lijst wordt snel langer”, stelt hans Wolters van Wolters Vastgoedonderhoud uit Deventer.