Ga naar hoofdinhoud

Mooi blauw is niet koud


Is het toevallig dat er vlak na elkaar twee persberichten binnenkwamen bij de redactie van SchildersVakkrant over de toepassing van blauw? Vast niet. Volgens verf- en behangfabrikant Little Greene heersen er veel misverstanden over de kleur in het interieur.

 

Volgens de Britse fabrikant wordt veel gedacht dat blauw een koude kleur is en dus voor een onaangenaam gevoel zorgt. Dat dit een misverstand is laat architect Aat Vos zien met een bijzonder gebruik van kleuren in het interieur van Wooncentrum Groningen, een instelling waar zo’n honderd bewoners met een lichamelijke beperking wonen.

 

Het ontwerp van Vos wordt wereldkundig gemaakt door Ecophon, leverancier van akoestische plafondpanelen. Os koos voor vier tinten blauw uit het standaardassortiment van de leverancier, en liet die op alle plafonds in het hele pand aanbrengen, en wel verlopend van donkerblauw aan de oostkant naar lichtblauw aan de westkant, om een avondlucht te symboliseren. Wanden en vloeren van de verschillende verdiepingen voerde Vos juist in heel verschillende kleuren uit, die hij in overleg met de bewoners bepaalde. Uit reacties van bewoners en gebruikers van het pand blijkt dat deze kleurkeuze tot een merkbaar gevoel van behaaglijkheid bijdroeg. Overigens was er aan de plafonds voor de schilder weinig eer te behalen. De kleur was af-fabriek. Zouden de panelen ter plekke geschilderd of gespoten zijn, dan zouden ze een deel van hun akoestische werking verloren hebben.

 

Little Greene heeft wel producten die voor de schilder interessant zijn. De basis van het assortiment van de fabrikant wordt gevormd door behangsels en verfkleuren die zijn afgeleid van historische kleuren en patronen, meestal Britse. De behangcollectie die de fabrikant onlangs presenteerde onder de naam ‘20th century papers’ bestaat uit een selectie van behangsoorten uit drie andere collecties, allemaal gebaseerd op bestaande behangontwerpen uit de vorige eeuw. In dit geval zijn de behangsels gekozen om hun populariteit én hun combineerbaarheid met de ‘blue’-collectie, een verfkaart van 21 blauwe verven. Veel van Little Greene’s verf wordt ‘readymade’ verkocht, dus al op kleur gebracht, net zoals de verven van de grote concurrent Farrow & Ball.

 

Met de collectie wil Little Greene mensen uitdagen om kleur te durven gebruiken. In een persbericht: ‘Veel mensen zijn bang om blauwe verf te gebruiken vanwege de koude en mannelijke reputatie. Maar deze collectie toont blauw op een nieuwe manier, beter toepasbaar dan ooit.’

 

‘Blauw’, zegt het persbericht, ‘is de rijkste kleur van alle kleuren en historisch gezien het duurst om de produceren. Blauwe verf was vroeger in de kunst alleen bestemd voor portretten van adellijke mensen, hoogwaardigheidsbekleders of religieuze figuren. Tot op de dag van vandaag heeft het een luxe uitstraling.’

 

Twintig van de readymades zijn via de reguliere kanalen te koop. De eenentwintigste, Ultra Blue genoemd, zal alleen in kleine batches gemaakt worden en navenant prijzig zijn. Deze verfkleur wordt gemaakt van slechts één pigment, ultramarijn. Of de Britse fabrikant hier uitsluitend natuurlijk ultramarijn voor zal gebruiken, gemaakt van de halfedelsteen lapis lazuli, of er ook synthetisch en aanzienlijk minder kostbaar ultramarijn voor zal gebruiken, wordt kundig in het midden gelaten.

 

Overigens gebruikt Little Greene ook in de rest van de collectie wel interessante pigmenten. Zoals het mineraal arquerite, een mengsel van zilver en kwik. Of het plantaardige ‘woad’, al in de middeleeuwen bekend als een extract om kleren mee te verven, of het pigment ‘smalt’, een al sinds de Romeinen bekende manier om blauw te maken, door kobalt in te kapselen in glas. Ook zijn er varianten gemaakt geïnspireerd op Pruisisch blauw, zij het dat het originele pigment op loodwit gebaseerd is, wat wegens zijn giftigheid niet meer toegelaten is op de markt.

 

Met uitzondering van de Ultra Blue, die alleen als ‘absoluut mat’ en dan in 2,5 literverpakking te verkrijgen is, biedt de Engelse fabrikant het kleurengamma zowel in binnen- als in buitenkwaliteiten aan en in verschillende glansgraden. De Nederlandse pers kreeg al even een voorproefje. De nieuwe verf- en behangcollectie zal worden gepresenteerd tijdens de Britse luxe interieurbeurs Decorex International, in Brentford.

 


Minister Keijzer op BouwBeurs: ‘Meer, sneller en beter bouwen’

Verfproducent CIN neemt Hempel Industrial in Kampen over

Zonneverf voorziet elektrische auto’s van brandstof

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Sik-locomotor Aalsmeer gaat paasbest de kerst in