Ga naar hoofdinhoud

Naar menswaardige en wendbare bouwsector


Als we de traditionele bouw willen veranderen, zullen we eerst zelf moeten veranderen. Technische innovatie is belangrijk, maar komt pas echt tot zijn recht als het voortkomt uit sociale innovatie. Dat is de boodschap van The New Builders.

The New Builders is een netwerk van bedrijven/organisaties in de bouw, dat – naar eigen zeggen – een menswaardige en wendbare bouwsector wil realiseren. Om deze transformatie in de bouwsector in gang te zetten, worden voor de aangesloten leden periodiek (kennis)bijeenkomsten gehouden. The New Builders zegt zelf met ‘The Next Step’, richting verduurzaming van bouwsector en samenleving, bezig te zijn.

Daarbij wordt partnership en samenwerken steeds belangrijker. Bedrijven uit de schilders- en onderhoudsbranche die zich inmiddels bij The New Builders hebben aangesloten zijn Greenpaints, Kreunen Kunststoffen en Faber Personeelsdiensten. “Hopelijk worden dat er snel meer”, zegt ‘founder’ Leo Nieuwenhuis.

Vertrouwen

Om bedrijven in de bouw nader kennis te laten maken met hun netwerkorganisatie, houdt The New Builders regelmatig startbijeenkomsten. Eisma’s Schildersblad woonde in december zo’n bijeenkomst bij in Apeldoorn. Tot de deelnemers behoorden vertegenwoordigers van onder andere een bouwadviesbureau, bouwbedrijf, tegelhandel, bouwcentrum en adviesbureau in technische kunststoffen. “Ik ben hier uit nieuwsgierigheid. In mijn optiek is de enige belemmering in de bouw de aannemer. Ik ervaar dat iedere dag en zou graag zien dat de aannemer het woord ‘vertrouwen’ toevoegt aan haar woordenboek, want dat woord staat er bij hen niet in”, stelde een van de deelnemers in het voorstelrondje. Aannemers hebben de mond vol over ‘samen’, ‘delen’ en ‘BIM-en’, maar als puntje bij paaltje komt, blijven ze onderaannemers uitknijpen. Lekker goedkoop!”

Leo Niieuwenhuis gelooft in een menswaardige en wendbare bouwsector.

Leo Nieuwenhuis noemde het een herkenbaar verhaal. “Als leider van een bedrijf denk je al snel binnen je eigen kaders van groei, winst en continuïteit, maar hoe geef je leiding in de transformerende bouwsector, waarin je elkaar heel erg nodig hebt? Wat is de relatie tussen de economie en ons menselijk handelen? Pas als je eerst sociaal innoveert, kun je – in onze ogen – de volgende stap nemen naar technisch innoveren. Bij The New Builders kom je met je bedrijf in verbinding met andere leiders in de bouw die openstaan voor verandering en die niet bang zijn om te worden geprikkeld en uitgedaagd. Door leiders uit de hele breedte van de bouwsector bij elkaar te brengen, komen we tot de beste inzichten. De ontwikkeling van één individu kan ervoor zorgen dat een hele organisatie verandert.”

Verbinder

Nieuwenhuis noemt zichzelf verbinder, aanjager en veroorzaker. Hij werkte voorheen bij de Nieuwenhuis Groep, een bedrijf dat landelijk actief is in de woning-, utiliteitsbouw en projectontwikkeling. Tegenwoordig is hij zelfstandig ondernemer en vooral druk met The New Builders.

“Waarom ik hiermee ben begonnen? Ik organiseerde in 2011, namens mijn toenmalige werkgever de Nieuwenhuis Groep, het congres ‘Activate! Het nieuwe bouwen’. Dat congres had als doel om ketensamenwerking te stimuleren. Een van de sprekers was Mienke Schinkel, oprichter van Een Leven Lang Leren Academie in Zwolle. Zij is een groot pleitbezorger van sociale innovatie en heeft daarbij als motto: ‘Groeien door te delen’. Mienke haar lezing inspireerde mij en Antonie ter Harmsel, die destijds bij de Noordersluis Bouwgroep werkte, enorm. Samen besloten we daarom in 2012 The New Builders op te richten.”

Hij ziet The New Builders als zijn roeping. “Wij willen bouwen aan een nieuwe bouwsector. Het ontbreekt bedrijven in deze branche vooral aan tijd, vertrouwen en baanbrekende vernieuwingen. De menswaardigheid en wendbaarheid in de bouw staat enorm onder druk. De veiligheid laat te wensen over op bouwplaatsen, opleidingen hebben het moeilijk, er is een nijpend tekort aan vaklieden, het aantal ‘burn-outs’ onder jonge mensen wordt steeds groter. Neem op tijd de juiste wissel”, hield Nieuwenhuis de aanwezigen voor.

Nauw samenwerken en kennis delen met andere bedrijven is belangrijk in de bouw, stelt The New Builders.

Nieuwenhuis refereerde ook aan Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, die stelt dat we nu niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van een tijdperk zitten. “We zitten op een kantelpunt. Er komt een nieuw tijdperk aan. Nieuwe, horizontale verbanden, gemeenschappen, coöperaties, sociale en fysieke netwerken timmeren aan de weg. Juist in deze kantelperiode kan ieder individu, ieder initiatief het verschil maken.  “We hebben elkaar nodig. Om sociaal te innoveren, is kennis, een netwerk en co-creatie nodig. Als The New Builders ontwikkelen we daar graag een ecosysteem voor.”

Leermogelijkheden

The New Builders biedt haar leden verschillende leermogelijkheden om transformatie in de bouwsector in gang te zetten. Zo is er de groep ‘Activate’ die deelnemers helpt met hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen een vaste groep bespreken ze in meerdere meetings actuele trends en ontwikkelingen in de bouw, maar worden ze ook uitgedaagd om aan de slag te gaan met nieuwe inzichten. De groep ‘Co-create’ houdt zich bezig met technische innovatie als gevolg van sociale innovatie. In teams werken ze samen aan concrete producten rond thema’s als circulair bouwen.

In de groep ‘Academy’ gaan deelnemers onder deskundige begeleiding aan de slag met onderwerpen die specifiek aansluiten op hun bedrijf. De ondernemer en zijn of haar personeel worden geholpen in de transitie naar een manier van denken en doen die past bij ‘het nieuwe bouwen’. Voor alle leden organiseert The New Builders jaarlijks twee congressen rond actuele thema’s en kunnen de aanwezigen onderling volop netwerken. Buiten de congressen hebben de leden doorlopend de mogelijkheid gebruik te maken van Viadesk, het intranet van The New Builders. Het is vooral ook de plek waar ze inspirerende praktijkvoorbeelden met elkaar delen.

Waanders

Erik Waanders, eigenaar-directeur van verfleverancier Greenpaints uit Markelo, is inmiddels drie jaar lid van The New Builders. “De leden zijn, net als ik, mensen die graag persoonlijke groei willen doormaken of iets willen bijdragen aan de maatschappij. The New Builders staat voor samenwerken, prikkelen en confronteren. Eerst heb ik een tijdje meegedraaid in de Activate-groep.”

“Mijn drive is groot. Ik wil niet alleen theorie, maar ook graag de handen uit de mouwen steken. Daarom zit ik nu in de Co-create-groep. Samen met de andere groepsdeelnemers ben ik bezig een circulair pand te ontwerpen waarbij vooral de vraag van de klant centraal staat. Daarbij proberen we ook alvast goed te kijken naar het latere onderhoud. Een voorbeeld: door het pand te voorzien van een dak-overstek, wat we in Nederland veel te weinig doen, worden ondergelegen geveldelen minder belast door de weersomstandigheden. De gevel blijft droger en heeft minder te lijden van vocht en dat bespaart onderhoud. Dat is niet meer puur denken aan je eigen verdienmodel, maar je denkt juist volop met de opdrachtgever mee.”

Erik Waanders van verfgrossier Greenpaints is enthousiast deelnemer van The New Builders.

Het ligt in de bedoeling dat het ontwerp (een sociaal woningbouwconcept voor 30 tot 50 bewoners) dit jaar daadwerkelijk wordt gebouwd. The New Builders is hierover in gesprek met een potentiële opdrachtgever. “De bouw ervan moet een organisch proces worden waar veel andere bouwpartijen op kunnen inhaken”, aldus Waanders. “The New Builders gaat voor een brede, integrale benadering van de bouw. Dat spreekt mij aan. Als je altijd alleen maar met schilders of andere mensen uit de verfkolom aan tafel zit, heb je toch veel meer een tunnelvisie. Dankzij The New Builders vergroot ik ook mijn netwerk. Ik kan het ieder schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijf aanraden om lid te worden.”

‘Op naar 1.000 leden’

The New Builders heeft een stichtingsvorm. De leden betalen een jaarcontributie. “Tot dusver hebben zich 200 leden bij ons aangesloten. We willen in de komende tijd groeien naar 1.000 leden. Met alleen een netwerkclubje komen we er niet, we hebben de hele sector nodig om te kunnen transformeren”, zegt Leo Nieuwenhuis.

“Om als The New Builders in de picture te komen, staan we  nu voor het eerst op de Bouwbeurs in Utrecht met een stand van 50 vierkante meter. Ook zijn we dit jaar exposant op het innovatie-event Building Holland in Amsterdam en zijn we, net als vorig jaar, weer prominent aanwezig op de combibeurs SGA Vakdagen/Bouw Compleet in Hardenberg.”

“In iedere provincie zijn er steeds meer groepen New Builders die onze visie aanhangen én verder uitdragen, zodat we straks een grote community zijn”, vertelt Nieuwenhuis. “Duurzaamheid is meer dan verbruik van grondstoffen, het gaat ook om duurzame relaties bouwen met elkaar waarbij we staan op vertrouwen, verantwoordelijkheid, vrijheid en veiligheid.” Zie ook www.thenewbuilders.nl

Nieuwenhuis spreekt deelnemers aan een informatieve sessie van The New Builders toe.

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper