Ga naar hoofdinhoud

Natuurvriendelijke verbouwing; schilder ziet kansen


Een tweede leven voor bomen, kozijnen en deuren. Het is slechts een greep uit de vele duurzame keuzes bij een natuurvriendelijke verbouwing in IJhorst. De schilder blijft niet achter. Welke materialen kiest hij?

Natuurlijke schimmel in de beits geeft de gevelbekleding een matzwarte uitstraling. (Foto's: Richard Hoogstraten)

In IJhorst wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de natuurvriendelijke verbouwing van een schuur naast een boerderij. Die volgt later. Bij alle keuzes die gemaakt zijn is duurzaamheid een zeer belangrijke factor. Zo is in veel situaties gekozen voor biobased materialen – natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen – en recycling. Het bleek een hele puzzel om deze eisen te verenigen in een moderne, comfortabele woning.

Bijna alle kozijnen zijn hergebruikte exemplaren. Er zijn al best veel verkopers die magazijnen vol hebben met gebruikte kozijnen in goede tot zeer goede staat. Van zowel hout als kunststof. Vaak met het isolatieglas er nog in. Natuurlijk is op websites als Marktplaats ook veel te vinden.

Lijnolie-glansverf

Probleem is dat je nooit precies de juiste afmetingen treft. Daar moet je bij dit soort verbouwingen dan ook omheen werken. Je maakt eerst een grove schets, dan zoek je de spullen erbij die het dichtst bij de wensen komen. Op basis van deze materialen maak je de definitieve tekening. Zo zitten in dit project bijna geen nieuwe gevelkozijnen. Het ontwerp is dus gemaakt op basis van gerecyclede kozijnen, in zijdeglans afgelakt met een tweelaags biobased-systeem van Anker Stuy. Buitenom komt deze zomer een verfsysteem op basis van lijnolie-glansverf.

Ook voor stucwerk, isolatie en hout (regelwerk, aftimmeringen) zijn biobased materialen gebruikt. Wel is het zaak de juiste keuzes te maken bij het houtgebruik. Tropisch hardhout aan de binnenzijde toepassen is vaak niet nodig. Het beste is dan om lokaal hout te gebruiken. Zo is bij deze natuurvriendelijke verbouwing het grote kozijn met openslaande deuren ondersteund met twee stammen van een boom uit het lokale bos. Deze boom was ziek en zou sowieso omgezaagd worden. In overleg met de boswachter kon de boom op deze manier een nieuwe functie krijgen.

Voor de isolatie is onder andere gebruikgemaakt van Pavatex. Dit is een houtvezelplaat die een ecologisch alternatief is voor bijvoorbeeld glaswol. Tevens zijn sommige delen geïsoleerd met oude spijkerbroeken. Niet biobased maar wel gerecycled: de katoenisolatie van Métisse. De keuken is tweedehands en wordt afgewerkt met oude tegels.

Leem als buffer

Voor het stucwerk is gekozen voor de leemproducten van Tierrafino. Die komen in principe gewoon uit de grond en zou je na gebruik weer terug in de tuin kunnen gooien. Uiteraard is dit een veel minder milieubelastend systeem. Bijkomend voordeel is dat leemstuc enorm bijdraagt aan een gezond en prettig binnenklimaat. Leem kan goed vocht opnemen én weer afstaan waardoor het vochtpercentage in de woning veel constanter is. Het werkt als buffer. De basisleem wordt afgewerkt met een leemfinish, beschikbaar in diverse natuurlijke kleuren. Een afwerking met muurverf is daardoor niet nodig.

natuurvriendelijke verbouwing leemstuc
Hergebruikt gevelkozijn omringd door leemstuc.

De gevelbekleding bestaat voor een groot deel uit fijnbezaagd hout. Dit is behandeld met een volledig natuurlijke beits. De basis van deze beits is een schimmel. Deze schimmel komt gewoon in de natuur voor en zorgt voor de matzwarte uitstraling. Door deze te combineren met lijnolie ontstaat een verfproduct – Fungi Force – waarbij de olie zowel het hout als de schimmel voedt. Jaarlijks even wat lijnolie aanbrengen en de zwarte delen zien er weer als nieuw uit.

Geredde binnendeuren

Alle binnendeuren zijn zogezegd tweedehands. Sommige zijn zelfs gered uit de afvalcontainer bij een grote renovatie. Natuurlijk zit er voor de schilder veel extra werk aan zulke deuren. Maar dat is het mooie van ons vak. De schilder brengt deze deuren weer in een prima staat. Bij gebruikte binnendeuren kan het zo zijn dat de draairichting verkeerdom is. Met een biobased reparatiepasta zijn de scharnieren en het sleutelgat zo goed als onzichtbaar te repareren. Op deze manier zijn drie reeds weggegooide jarendertigdeuren volledig in ere hersteld en kunnen zo nog vele jaren mee.

Voor schilderwerk bestaan tegenwoordig best wat producten met een behoorlijk percentage hernieuwbare ingrediënten. Op deze manier kun je als schilder goede kwaliteit bieden. Die ook nog eens past in een totaalaanpak waarbij duurzaamheid op één staat.

biobased producten schilder
Goede biobased producten voor de schilder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Online special: Vlakglas volop in beweging

OnderhoudNL: ‘Investeer in overbelast elektriciteitsnet’


Naar archief >