Groothandel Avabel introduceert binnenkort neuslatrubbers op de markt, gemaakt van gerecyclede pvb folie. Dit plastic, restafval uit gelaagd glas, wordt tot dusver door de glasbranche gestort of verbrand. “Door er neuslatrubbers van te maken, geven we de circulaire economie nader vorm”, zegt directeur Richard Duppen.
De eerste neuslatrubbers, gemaakt van gerecyclede pvb folie, zijn inmiddels klaar. Trots laat directeur Richard Duppen van Avabel ze zien. Zijn groothandel voor het glaszetters- en schildersbedrijf in Duiven hoopt deze noviteit binnenkort aan de markt te kunnen bieden.
Naast hem zit Koen Meeusen van de Belgische BV UpcyGran, wiens bedrijf de rollen gerecyclede pvb folie aan Avabel zal leveren. In het Duivense bedrijf wordt deze folie vervolgens gestansd tot neuslatrubbers. “Het eindproduct is uv- én vochtbestendig en laat zich heel eenvoudig verlijmen”, zegt Duppen. “Kwalitatief doen ze niet onder voor het reguliere aanbod neuslatrubbers.” Meeusen knikt. “Desgewenst kunnen we het rubber naar wens van de afnemer harder of zachter maken.”
Hergebruik
Hoe het begon. Het vanuit Neerpelt operende UpcyGran werd eind 2016 opgericht door vier ondernemers die al jarenlang actief zijn in de glasbranche. Missie van deze vennootschap is het verwerken van bepaalde afvalstoffen tot herbruikbare materialen voor de bouwsector. Upcy staat voor upcyclen en Gran staat voor granulaat.
Een van de vier initiatiefnemers is Koen Meeusen. “Een van de projecten die op ons pad kwam was het – samen met Vlakglas Recycling Nederland – onderzoeken of vervuilde pvb folie, afkomstig uit gelaagd glas, geschikt kan worden gemaakt voor hergebruik.”
Meeusen legt uit dat pvb folies van oudsher worden gebruikt voor het lamineren van glas. Pvb staat voor polyvinylbutyral, een klevende laag die in een autoclaaf onder warmte en druk (vacuüm) tussen het glas wordt aangebracht. Glas is sterk maar breekt snel. Door meerdere ruiten op elkaar te plakken blijft het paneel één geheel. De scherven blijven plakken in plaats van in scherpe delen uiteen te vallen.
Gelamineerd glas wordt volop toegepast om letselbeperkende redenen (veiligheids- en autoglas), maar ook voor isolatie (dubbel glas) gebruikt of om inbraak en doorval te voorkomen.
Afvalberg
Door de decennia heen is het vanzelfsprekend geworden dat vlakglas op den duur wordt gerecycled. Een klein gedeelte van de pvb folie die vrij komt (de meest zuivere) wordt al door recyclers verwerkt naar verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld backing van vloerbedekking. Maar vervuilde pvb folie wordt nog steeds gestort of verbrand. En dat is zonde, want pvb folie is, net als glas, 100 procent recyclebaar, stelt UpcyGran.
Het bedrijf stak daarom in de voorbije jaren veel tijd en geld in onderzoek naar het upcyclen van de pvb folie. “Glasrecyclingbedrijf Maltha verwerkt jaarlijks gemiddeld zo’n 200.000 ton vlakglas en daarbij komt zo’n 2.500 ton pvc folie als restafval vrij. Wij hebben van dit bedrijf de opdracht gekregen om deze afvalberg volledig te recyclen en dat is voor ons een mooie uitdaging”, zegt Meeusen.
UpcyGran heeft hiervoor inmiddels een vaste werkmethode ontwikkeld voor folierecycling. Eerst wordt de vervuilde folie machinaal grondig gereinigd en ontdaan van stoorstoffen (kunststof, metaal, papier, glas). Dit opgeschoonde restproduct (met nog steeds een minimale vervuiling van papiervezels, kunststof deeltjes en glasstof) wordt vervolgens behandeld in een extruder.
“Eindresultaat is vloeibaar pvb, waarvan we dan nieuwe rollen folie maken. In de loop van dit jaar hopen we deze op de markt te kunnen brengen. Ons businessplan is inmiddels klaar.” Met de UpcyGran-activiteiten is veel geld gemoeid. Daarom heeft het inmiddels een Horizon 2020-subsidie (programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren) aangevraagd.
Stansen
UpcyGran is nu bezig met het vinden van afzetmarkten voor hun gerecyclede pvb folie. Daarom stond het in november jongstleden als exposant op de SGA Vakdagen in Gorinchem. “Daar ben ik voor het eerst in contact gekomen met UpcyGran”, vertelt Duppen. “Hun product had meteen mijn interesse. Zo is uiteindelijk het idee ontstaan om de pvb folie in ons bedrijf te laten stansen tot neuslatrubbers. Dat biedt onze afnemers, de schilders- en glaszetbedrijven, een mooie kans om extra duurzaam bezig te zijn. Steeds meer opdrachtgevers eisen dat. Wij kunnen het stansafval weer door UpcyGran laten recyclen.”
Meeusen vult aan: “Onze pvb folie is ook geschikt voor toepassing als dakbedekking, isolatiemateriaal of als vochtwerende kering bij kozijnen en spouwmuren. Op die markten hopen we nu ook vaste voet aan wal te krijgen. Zo liggen er voor ons onder andere kansen op de groeiende markt van luchtdicht bouwen.”
Avabel verkoopt de neuslatrubbers straks voor een vergelijkbare prijs als het reguliere aanbod (gemaakt van neopreen, epdm of volrubber) dat op de markt is. “We gaan het verschil hier niet mee maken, maar vinden het mooi om de markt te laten zien dat we hen een 100 procent circulair product kunnen bieden”, zegt Duppen. “Onze klanten kunnen straks een pvb folie uit gelaagd glas hergebruiken als neuslatrubber. Dat is toch hartstikke mooi? Zo dragen alle kleine beetjes bij aan een beter milieu.”
Avabel
Avabel is in de jaren ‘70 opgericht door de broers Dick en Wil Duppen. Het bedrijf begon met de productie en verkoop van celbanden en groeide uit tot gespecialiseerde groothandel voor alles wat nodig is voor het plaatsen en vervangen van glas; van zelfklevende afdichtbanden, glaslatten in alle soorten en maten en op maat, kitten, beglazingsbenodigdheden en ventilatieroosters tot gereedschappen.
Afnemers zijn vooral onderhouds- en schildersbedrijven die meerjarig onderhoud voor woningcorporaties en vastgoedbeleggers verzorgen. Daarnaast is Avabel PSO-gecertificeerd. Het keurmerk Prestatieladder Sociaal Ondernemen is een meetinstrument ontwikkeld door TNO, waarmee bedrijven zichtbaar maken wat hun bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.