Door: Broer Feenstra
Het 27 jaar oude T. Nijhoff Schildersbedrijf in Dordrecht is door de jaren heen uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. “Zo’n 99 procent van onze projecten vindt plaats in de eigen stad en dat is best wel uniek”, zegt eigenaar-directeur Tommie Nijhoff (60), die zelf geboren en getogen is in Dordrecht.
Zo staan onder andere veel mooie projecten in het centrum op het cv van zijn bedrijf, met als uitschieters de toren van de Grote Kerk, het oude Stadhuis, de Groothoofdspoort en schouwburg Kunstmin. “Het is een eer om aan deze iconische gebouwen te mogen werken.” Het bedrijf heeft momenteel 35 medewerkers op de loonlijst staan, verdeeld over twee afdelingen: Regulier Schilderwerk en Specialistisch Schilderwerk.
![Tommie Nijhoff: “Ik heb als ondernemer altijd alles op gevoel gedaan en dat doe ik nog steeds.”](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-Tommie-Groot-768x1024.jpg)
Ondernemer
Nijhoff zit inmiddels 43 jaar in het schildersvak. “Mijn vader was autospuiter van beroep, mijn broer en een oom verdienden hun brood als schilder. De branche was mij dus niet vreemd en ik besloot daarom – na de basisschool – als leerling van de LTS voor schilderen als specialisatie te kiezen”, vertelt Nijhoff.
Op 29 juni 1981 stond hij, met het diploma op zak, aan de start van zijn schildersloopbaan. De eerste jaren werkte hij in loondienst voor verschillende schildersbedrijven in Dordrecht, waaronder Ben Derksen en HP Schilders. Gedurende deze dienstjaren kwam Nijhoff bij veel huishoudens over de vloer. En ook ‘s avonds en in het weekend was hij druk met het schilderen. “Ik vond mijn werk gewoon leuk, het was en is mijn passie en dat straalde ik uit. Dat sprak klanten aan”, kijkt hij terug.
Steeds meer opdrachtgevers vroegen dan ook of hij niet voor zichzelf wilde beginnen. De stap om als zelfstandig schilder verder te gaan, was niet vanzelfsprekend voor Nijhoff. Hij kwam namelijk niet uit een ondernemersmilieu en vond deze stap best spannend.
Toch trok de Dordtenaar de stoute schoenen aan door op 1 maart 1997 zijn eigen bedrijf vanuit een garagebox te beginnen. “Extra leuk is het dat ik mijn eerste klussen deed voor opdrachtgevers waar ik nu, 27 jaar later, nog steeds voor werk. Voorbeelden hiervan zijn Rob Puper van Stad en Land Makelaars en aannemersbedrijf Pullen in Dordrecht. Zij hebben mij altijd gesteund en aan de hand genomen in de doldwaze wereld van het ondernemen en gebracht naar waar ik nu sta.”
Specialisme
Omdat de orderportefeuille meteen snel groeide, was Nijhoff genoodzaakt personeel in dienst te nemen om alle werk aan te kunnen. “In 2002 had ik rond de tien werknemers in dienst. Ik ben toen zelf als het ware de steiger afgejaagd, omdat ik het te druk kreeg met het managen van alle projecten. Sindsdien sta ik niet meer aan de kwast. Zo ben ik in een hoek beland waar ik niet voor was opgeleid: ‘Baasje spelen’, met alles wat daarbij hoort. Ik heb altijd alles op gevoel gedaan en dat doe ik nog steeds”, glimlacht hij.
Nijhoff legde zich aanvankelijk vooral toe op onderhoudsschilderwerk en deed daarnaast af en toe decoratie- en restauratieprojecten. De laatste jaren is dat steeds meer verschoven naar laatstgenoemde werkzaamheden. “We profileren ons nadrukkelijker als een specialist daarin. Twee derde van ons schilderwerk is nu nog regulier, een derde is inmiddels decoratie- en restauratiewerk”, vertelt hij.
“We zitten wat dat betreft goed in Dordrecht, want dat is de oudste stad van Holland met meer dan duizend monumenten. Wij hoeven ons hier niet te vervelen. Ieder monument is een uitdaging, uniek in zijn soort. Het is mooi dat we hieraan mogen werken met een team mensen dat hier speciaal voor is opgeleid. Denk hierbij aan restauratieve werkzaamheden, hout- en marmerimitatie, vergulden, letterzetten en muurschilderingen. De echt oude ambachten. Daarnaast blijft het reguliere werk voor ons uiteraard ook belangrijk.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-Golddd-1024x682.png)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-schuurwerk-Groot-1024x681.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-houtrot-Groot-1024x730.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-hoogte-Groot-1024x684.png)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-precisie-Groot-1024x576.jpg)
Opleiden
Zo’n vijftien jaar geleden besloot Nijhoff binnen zijn bedrijf serieus werk te gaan maken van het opleiden van leerlingen. “Ik constateerde dat een aantal werknemers van mij op leeftijd raakte en richting hun pensioen ging. Er moest dus jonge aanwas komen. Zo ben ik opleidingsbedrijf geworden. Ik wilde de leerlingen eerst laten meedraaien met de ‘oudjes’, maar die voelden er niks voor om die ‘jonkies’ te begeleiden. Gelukkig heb ik uiteindelijk binnen mijn personeel twee andere leermeesters kunnen aanwijzen, die hier wel feeling voor hadden. Sindsdien hebben we het opleiden goed op de rails staan. Het aantal leermeesters is inmiddels zelfs uitgebreid naar acht.”
![Een van de restauratie- en decoratiespecialisten van Nijhoff werkt aan een familiewapen voor een particuliere opdrachtgever](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-wapen-Groot.jpg)
Momenteel heeft Nijhoff vijf leerlingen in het reguliere schilderwerk (behangen, schilderen, spuiten) en vier in het specialistische schilderwerk lopen. De leerlingen van eerstgenoemde afdeling komen van de schildersvakopleidingen in Rotterdam, Geldermalsen en Breda, werken vier dagen en gaan een dag naar school. Die van het specialistische schilderwerk worden betrokken van Nimeto Utrecht en Sint Lucas Boxtel, waar ze net zijn afgestudeerd als specialist schilder. “Veelal zijn dat jonge vrouwen. Zij krijgen bij mij een fulltime dienstverband, maar moeten in de praktijk nog volop vlieguren maken en dat gebeurt onder de vleugels van onze leermeesters.”
Vaklieden
“We hebben binnen ons bedrijf een systeem bedacht dat al onze leerlingen standaard zo’n vier á vijf jaar onder de hoede van een leermeester werken”, vertelt Nijhoff. “Ieder jaar krijgen ze een andere leermeester toegewezen en andere werkzaamheden om uit te voeren. Zo laten we bijvoorbeeld een specialist schilder ook meters maken in een regulier project. Dat vinden ze niet altijd leuk, maar het is wel erg leerzaam. Zo krijgen onze leerlingen het vak aangereikt uit verschillende invalshoeken en kneden we ze tot ware vaklieden. We houden iedere leerling voor dat ze na die vier á vijf jaar zijn uitgegroeid tot de allerbeste schilder van Dordrecht”, glimlacht hij.
Leerlingen staan, volgens Nijhoff, jaarlijks in de rij om in zijn bedrijf aan de slag te gaan. “Velen van hen blijven bij ons in dienst. Daardoor hebben we de laatste jaren een relatief jong personeelsbestand opgebouwd en dat is fijn, mede met het oog op de toekomst. Gelukkig is het verloop onder ons personeel klein. Sommige kiezen op den duur voor een bestaan als zzp’er, maar ‘that’s all in the game’. Toch zie ik zo nu en dan ook schilders terugkomen, die erachter zijn gekomen dat het gras elders niet groener is dan bij ons. Ik ben trots op mijn bedrijf en kan zeggen dat we de wind flink in de zeilen hebben.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/00-schuren-Groot-1024x684.jpg)
Aanhaken op kwaliteitsniveau
“Vereniging Hendrick de Keyser, landelijke vereniging tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen, is inmiddels een van onze opdrachtgevers en daar zijn we trots op”, zegt Tommie Nijhoff. “Ik wil ons nog niet vergelijken met gerenommeerde restauratieschildersbedrijven zoals De Jong Waardenburg en Wolters in Deventer, maar het zou mooi zijn als wij op den duur aanhaken op hun kwaliteitsniveau en in die markt nog meer opdrachtgevers kunnen binnenhalen. Daar gaan we voor.” Nijhoff wil er de komende tijd serieus werk van maken om erkend ERM-gecertificeerd restauratiebedrijf te worden. “Er liggen dus nog voldoende uitdagingen voor ons.”