Ga naar hoofdinhoud

Olijslager Groep neemt verfhandel de Vos over


De noordelijke groothandel Olijslager Groep nam per 1 september verfhandel de Vos-Verf in Tuk (Ov.) over. Laatstgenoemd bedrijf blijft zelfstandig onder de eigen naam opereren. “Wij zijn er trots op dat Johan en Dinie de Vos voor de voortzetting van hun mooie bedrijf voor ons hebben gekozen”, zegt eigenaar-directeur Robert van Büseck van Olijslager Groep.

Als leverancier op het gebied van verf, behang, glasvlies, non-paint, auto- en industrielakken en kunstschildermaterialen is firma de Vos al 65 jaar lang een begrip in de regio Steenwijk. Het bedrijf is gevestigd in een ruim pand van zo’n 750 m² in het dorpje Tuk, dat tegen Steenwijk aan ligt. De eigenaars, Johan en Dinie de Vos, verkochten hun zaak per 1 september aan de Olijslager Groep. “Het is tijd geworden om van onze oude dag te genieten”, legt Johan de Vos uit.

“Ik ben nu 66 jaar en Dinie is een jaar ouder. Aangezien we geen opvolger hebben, zijn we eind vorig jaar op zoek gegaan naar een overnamekandidaat. Olijslager had meteen interesse. Ons gevoel bij dit bedrijf was meteen goed, mede omdat we zelf al ruim veertig jaar klant van hen zijn. Vooral als afnemer van Progold-producten en verven. De overname is daarna snel in kannen en kruiken gekomen.”

Dinie en Johan de Vos hebben hun bedrijf verkocht aan Olijslager Verf.

‘Goede reputatie’
Robert van Büseck, eigenaar-directeur van de Olijslager Groep, is aanwezig bij het gesprek. “Waarom wij de Vos hebben overgenomen? Omdat het een mooi en gezond bedrijf is, dat hier in de regio Steenwijk een goede reputatie heeft. Als Olijslager hadden wij tot dusver geen vestiging in dit gebied. Met de overname vullen we dat nu alsnog in. De klanten merken in feite niks van de overname, omdat we de naam de Vos hier blijven handhaven.”

Hij benadrukt dat het bedrijf in Tuk niet moet worden beschouwd als een nieuwe Olijslager Verf-vestiging. “We hebben de Vos als een aparte BV toegevoegd aan de Olijslager Groep en daarmee is het dus een zusterbedrijf van Olijslager Verf en de andere drie bv’s binnen onze groep.”

Dat het een aparte bv is geworden, vindt Van Büseck een logische keuze. “Olijslager Verf richt zich uitsluitend op de professionele klant. De klandizie van Vos-Verf bestaat voor 50 procent uit professionals en voor 50 procent uit particulieren. Daarmee leveren we dus voor het eerst rechtstreeks aan de dhz-markt. Of dit een nieuwe trend wordt binnen onze groothandel? Zo scherp zou ik dat niet willen stellen. Feit is wel dat er in ons land vanuit de dhz-markt een groeiende vraag is naar producten van professionele kwaliteit. Beide markten komen daardoor dichter bij elkaar te liggen. De Vos is daar denk ik een goed voorbeeld van.”

IJzerwaren
Johan de Vos vertelt dat de professionele klandizie van de Vos-Verf onder andere bestaat uit kleine en middelgrote schildersbedrijven, zzp’ers, klusbedrijven, aannemers, horecazaken, standbouwers en onderhoudsmedewerkers van gemeenten. “Sigma is altijd ons hoofdmerk geweest. Daarnaast bieden we onder andere Koopmans Verf, Nelf, Histor, Nylo wand- en vloercoatings, Mipa en De Vos Verf.”

De Vos en Van Büseck waren het snel eens over de overname.

Van Büseck haakt hierop in door te zeggen dat het bestaande verfassortiment wordt gehandhaafd. “In komende tijd zullen daar mogelijk nog enkele producten bij komen die we ook in Olijslager-vestigingen verkopen, zoals bijvoorbeeld Glidden. Verder zie ik hier kansen voor het aanbieden van hoogwaardige professionele ijzerwaren, aangeleverd vanuit onze Probin-vestigingen en zeker ook voor een breder aanbod spuitapparatuur dan wat tot dusver in Tuk wordt verkocht.”

Sinds zes jaar biedt de Vos-Verf een webshop, waarmee klanten door heel Nederland van verf en andere producten worden voorzien. Dat loopt prima en zal door de nieuwe eigenaar worden voortgezet.

Bedrijfsleider
Met het echtpaar de Vos is afgesproken dat ze de eerste weken na de overname nog meedraaien in de zaak om werkzaamheden goed over te dragen. Daarna zullen zij zich langzaam uit het arbeidzame leven terugtrekken. Olijslager heeft de drie werknemers in de zaak mee overgenomen. In de persoon van Esther Donker is een bedrijfsleider aangesteld.

Esther Donker (midden), met het echtpaar De Vos.

Zo komt er voor Johan en Dinie de Vos straks definitief een einde aan een tijdperk. “Dat besef is nu nog niet echt doorgedrongen, omdat we nu nog steeds dagelijks in de zaak staan”, glimlacht hij. “Dinie en ik hebben jarenlang keihard gewerkt om onze verfhandel te laten groeien en op koers te houden. Het streelt ons dat Olijslager het bedrijf graag wilde overnemen. Ik weet zeker dat er nog veel meer omzet uit valt te halen!”

Historie de Vos
Johan de Vos ‘ademt’, naar eigen zeggen, verf. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten, want zijn vader Jan was vroeger vertegenwoordiger bij verffabriek Anker. Na de Tweede Wereldoorlog ging senior aan de slag bij verffabrikant Smits in Wapenveld. Dit bedrijf leverde onder andere verf aan de meubelindustrie in Steenwijk, waar de Vos woonde.

Op verzoek van zijn werkgever richtte hij in de schuur achter zijn huis een verfdepot in, zodat de plaatselijke meubelbedrijven sneller konden worden beleverd. Daar kwamen later ook kwasten bij, zodat de Vos in feite een kleine verfhandel aan huis had.

De Vos verhuisde zijn verfhandel in 1962 naar een pand in het centrum van Steenwijk, waar hij het bedrijf verder uitbouwde. In de volksmond “stond de zaak al snel bekend als ‘Vossie aan de Markt’. Johan de Vos kwam in 1975 in het bedrijf en nam de verfhandel vijf jaar later definitief over.

Omdat de winkel uit het jasje groeide, werd in 2002 een splinternieuw pand betrokken op een bedrijventerrein aan de Kaasweg in Tuk. “We gingen daarmee van een bedrijfsoppervlak van 150 naar 600 m². Toen ik voor het eerst in die grote ruimte stond dacht ik wel even bij mezelf: ‘waar ben ik in vredesnaam aan begonnen? Gelukkig hebben we in de voorbije jaren telkens een prima omzet kunnen draaien. Zelfs in de recessietijd ging het crescendo. We hebben het bedrijfspand onlangs nog uitgebreid naar 750 m².”


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper