Ga naar hoofdinhoud

‘OnderhoudNL Glas op koers’


“OnderhoudNL Glas ligt op de juiste koers”, concludeerde Francesco van Ooyen aan het einde van de algemene vergadering die 20 april, niet geheel toevallig, werd gehouden op de Bataviawerf in Lelystad. Het was de eerste alv-vergadering waar het nieuwe bestuur van OnderhoudNL Glas, onder voorzitterschap van Van Ooyen, aantrad. Centraal stond de bespreking van de beleidsthema’s uit het Actieplan Glas 2015-2016.

De sector OnderhoudNL is weer op volle sterkte. Naast voorzitter Francesco van Ooyen, zijn dit Sylvia Pauw (Glasservice De Jonge & Zn. in Zwolle), Rob Buijs (Buijs Glas in Utrecht) en Robin Schoonenberg (Schoonenberg Glazenier in Den Bosch). Daarnaast is Roman Abrahams (zie kader) aan het bestuur toegevoegd als technisch adviseur. Van Ooyen, die vorig jaar na het opstappen van Willy Swinkels de voorzittershamer overnam, stelde het vertrek van Swinkels persoonlijk te betreuren.

Van Ooyen: “Willy heeft hele mooie dingen voor onze sector gedaan. Maar we hebben nu een frisse groep die fanatiek is. Belangrijk, want we moeten er met z’n allen voor knokken voldoende jong bloed in onze sector te krijgen. Het vak meer ‘sexy’ maken.” Van Ooyen meldde tevens dat glasbrancheorganisatie GBO en OnderhoudNL de intentie hebben uitgesproken om op korte termijn met elkaar gedachten uit te wisselen, waarbij de problematiek van de instroom van jongeren in de bedrijfstak zeker op de agenda staat.

Imago verbeteren

Het verbeteren van het imago is ook één van de beleidsthema’s in het Actieplan Glas 2015-2016 dat tot stand is gekomen na input uit twee sessies ‘op de heide’ met zowel leden als niet-leden van OnderhoudNL Glas. Om de glassector onder de aandacht van jongeren te brengen, is het nodig aan te sluiten bij de belevingswereld van de jeugd, aldus sectormanager Fulco de Vente. “Dus geen brochure, maar een kort en informeel filmpje dat je op YouTube kunt zetten en kunt delen via social media.” Er wordt gedacht aan een animatiefilm van een paar minuten, gerealiseerd door Funk-e. Kosten circa €5.000. Of het doorgaat, hangt af of het verzoek om een financiële bijdrage van het O&O-fonds wordt gehonoreerd.

Scholing

In de reguliere schildersopleidingen zou meer aandacht aan glas(zetten) moeten worden besteed en tevens moeten de scholingsmogelijkheden worden verbeterd, aldus De Vente. Dit laatste kan door  verschillende modules glaszetten aan te bieden, een jaarlijkse lerarendag Glas voor docenten te organiseren en een ronde langs roc’s te maken met voorlichting over kansen, beloningen en arbeidsomstandigheden in de sector. OnderhoudNL ziet hier een belangrijke taak weggelegd voor haar Sector Opleidingen.

Techniek

Om meer transparantie te krijgen op het gebied van technische normen, wordt met name een beroep gedaan op glasspecialist Roman Abrahams. Hij zal het technisch loket van OnderhoudNL Glas bemannen om snel vragen van leden te kunnen beantwoorden, maar ook regelmatig artikelen publiceren. De inhoud daarvan kan meer bekendheid krijgen door dit via sociale media onder de aandacht te brengen.

Keurmerk

Vorig jaar heeft het bestuur van de sector Glas het besluit genomen dat iedere deelnemer aan OnderhoudNL Glas een erkenning van OnderhoudNL Garantie op zak dient te hebben. Van de 58 leden zijn er op dit moment 24 die nog niet-erkend zijn. De Vente: “Bedrijven die de intentie hebben om wel aan de eisen van de garantie te voldoen, gaan we daarbij helpen.”

Zo wordt er gewerkt aan een op glaszetters geënte vragenlijst voor een EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties). Ook zullen ‘gemengde’ bedrijven met glasomzet binnen OnderhoudNL (ruim 650) worden benaderd voor deelname aan de sector Glas en het keurmerk. “We moeten duidelijk maken wat we voor die groep kunnen betekenen.” Volgens Van Ooyen bleek tijdens de ‘heisessies’ dat een keurmerk, om je te kunnen onderscheiden in de markt, breed leeft bij ondernemers in de glasbranche. “Wij hebben het liefst één keurmerk, GBO heeft daar iets andere gedachten over. Daar moeten we samen nog eens over brainstormen.”

Overige thema’s

Intensivering van voorlichting aan en overleg met ketenpartners is ook een beleidsthema uit het actieplan. Evenals een verdere flexibilisering van de cao. De huidige onderhandelingen moeten eerst worden vlotgetrokken, maar bij de volgende cao is Van Ooyen opgenomen in de begeleidingscommissie en op die manier is ‘Glas’ dan vertegenwoordigd. Op het gebied van ICT wordt momenteel geïnventariseerd wat de drie relevante partijen (Vitris, Gilde, VKO) te bieden hebben. Uitgangspunt voor de checklist zijn de processen in de sector. OnderhoudNL Glas onderzoekt ook of er draagvlak is voor een aparte sectie Glas-in-lood.

Op de foto: Het nieuwe bestuur van OnderhoudNL Glas constateerde op de Bataviawerf in Lelystad dat men weer op koers ligt. V.l.n.r.: Sylvia Pauw, Francesco van Ooyen, Rob Buijs en Robin Schoonenberg.

Afscheid Martin Krul

Twaalf jaar is Martin Krul (links op de foto) als zelfstandig adviseur verbonden geweest aan OnderhoudNL voor het geven van technische adviezen op schilder- en glasgebied. Tijdens de algemene vergadering van OnderhoudNL Glas in Lelystad werd afscheid genomen van Krul, die met pensioen gaat. Hij ving uit handen van oud-glasbestuurslid (1995-2012) Kees Aerts een beeldje en een bos bloemen. De meeste schilders- en onderhoudsbedrijven hebben Krul leren kennen toen hij in 1997 bij het Bedrijfschap Schildersbedrijf aantrad bij de afdeling voorlichting. Toen het Bedrijfschap in 2004 werd opgeheven, begon hij een zelfstandig adviesbureau. 0-Martin_Krul

Krul gaf ook technische ondersteuning voor de AF-Erkenningsregeling (nu OnderhoudNL Garantie) en bleef een vraagbaak op glastechnisch en -theoretisch gebied voor de sector Glas. “Hij was de ruggensteun van ons bestuur en we konden altijd een beroep op hem doen”, aldus Francesco van Ooyen, voorzitter van OnderhoudNL Glas. Krul zelf gaf aan dat binnen de glaskolom af en toe harde noten moesten worden gekraakt. “De glasproducenten willen A en de kozijnfabrikanten B, maar wij moeten die ramen uiteindelijk plaatsen. Belangen lopen niet altijd parallel en het is zaak iedereen bij de les te houden.”

Opvolger van Krul als technisch adviseur voor het bestuur van OnderhoudNL Glas is Roman Abrahams, glasexpert bij Peutz Geveltechniek. Namens OnderhoudNL Glas heeft Abrahams tevens zitting in de Nederlandse normcommissie vlakglas.

 


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan