Ga naar hoofdinhoud

Ontslag op staande voet?  


Bouwrecht vormt de hoofdmoot van wat ons kantoor doet, maar ook het ondernemingsrecht en het arbeidsrecht komt vaak voorbij. Wij adviseren daarover en natuurlijk wordt er ook veel geprocedeerd, zeker in arbeidsrechtelijke zaken, vertelt bouwrechtadvocaat mr. Gert van Gorcom*.

Typisch voor het arbeidsrecht is dat het veranderlijk is. Door de jaren heen wijzigt wat wel of niet van werkgevers en werknemers mag worden verwacht. Waarbij aangetekend dat van u als werkgever wel heel wordt verwacht. Want werknemers genieten veel bescherming in het ontslagrecht.

Zo krijgen wij geregeld de vraag of een werknemer ‘op staande voet’ ontslagen kan worden. Dat is niet zomaar het geval. Ten eerste moet er behoorlijk wat aan de hand zijn!

Denk aan bijvoorbeeld diefstal, geweld of ander handelen dat maakt dat direct ontslag gerechtvaardigd is. Er moet dus sprake zijn van een voldoende dringende reden. Maar dan bent u er nog niet!

U moet die dringende reden ook wel kunnen bewijzen, want meestal zal de werknemer wel ontkennen. Bovendien moet u het ontslag ook vrijwel direct mededelen, al heeft u enig respijt voor onderzoek of overleg met een adviseur.

Als u echter te lang wacht, gelooft de rechter niet meer dat de reden voldoende ‘dringend’ is. En let op: u bent gebonden aan de reden die u bij ontslag heeft aangegeven. U mag dus niet later nog andere redenen toevoegen.

Grensoverschrijdend
Kort geleden vroeg de eigenaar van een schildersbedrijf ons om advies. Een van zijn schilders zou zich enige malen ‘grensoverschrijdend’ hebben gedragen tegen een medewerkster van een café. Daar werd weleens gepauzeerd en de eigenaar had geklaagd.

De schilderondernemer vond het niet kunnen en was direct tot ontslag van zijn werknemer overgegaan. Maar uiteraard ontkende zijn personeelslid de ernst van de zaak. Hij was enkel amicaal geweest en had nooit begrepen dat hij ‘te vriendelijk’ was. Dus zou het ontslag op staande voet te zwaar zijn, volgens de advocaat van deze werknemer.

Wij konden uiteindelijk niet anders dan adviseren het ontslag op staande voet in te trekken! Want rechters kijken ook naar bijkomende omstandigheden, zoals de leeftijd van de werknemer en hoe lang hij al in dienst was.

En naar de gevolgen voor de werknemer, terwijl er nooit eerder klachten over hem waren geweest. Het is dus vaak zo dat een ontslag op staande voet geen stand houdt. Dat was dus ook in deze zaak het geval.

Als werkgever heb je dan grofweg twee keuzes over. Of verder gaan met de werknemer na een goed gesprek of toch naar de rechter gaan, maar dat kan enige tijd duren en kan ertoe leiden dat de werknemer al die tijd wordt doorbetaald.

En zelfs nog een vergoeding meekrijgt aan het einde van de rit. Kortom, denk goed na en laat u direct adviseren mocht u tegen kwesties als deze aanlopen!

Auteur: Gert van Gorcom


*) Gert van Gorcom is eigenaar van Van Gorcom Bouwrechtadvocaten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan