Ga naar hoofdinhoud

Onverwoestbaar kozijn dankzij Nederlandse vinding


In 1998 bedacht Jan Janssen van Doorn een dorpelafdekker die de duurzaamheid van hout kozijnen met jaren verlengt en de onderhoudsfrequentie aanzienlijk verlaagt. Nu, in 2023, zijn het de twee dochters en één zoon van Jan die het bedrijf Ventistone runnen en de profielen doorlopend verbeteren en doorontwikkelen.

Profielen liggen te drogen nadat ze in kleur zijn gespoten

Deze Jubileumcase is tot stand gekomen in samenwerking met Ventistone.

Regelmatig komt de inmiddels 81-jarige bedenker van de Ventistone-profielen nog even binnenlopen om advies te geven, vertelt zoon Bertjan Janssen van Doorn lachend. Maar Bertjan werkt zelf al sinds 2006 in het bedrijf en heeft dus ook de nodige ervaring. “Ik ben begonnen met bestellingen verwerken en rondbrengen en nu geef ik vooral technisch advies.” Het idee van Jan Janssen van Doorn laat zich het beste uitleggen als een onderdorpelafdekker van samengeperste steenwol voor houten kozijnen. Dit minimaliseert de kans op houtrot. De steenwol heeft een enorm lange levensduur, wat de profielen erg duurzaam maakt. “We doen eigenlijk een duurzame detailverbetering aan een kozijn”, legt Janssen van Doorn uit. “Daardoor wordt de onderhoudsinterval drastisch verlengd.”

Detail van een Ventistone-profiel op een houten kozijn
Detail van een Ventistone-profiel op een houten kozijn

Andere filosofie

Het idee werd meteen goed ontvangen, vertelt Janssen van Doorn, maar het duurde wel even voordat het op grote schaal werd ingezet. “Je gaat toch werken volgens een andere filosofie met een ander materiaal. Dat is best een verandering. Gelukkig zag een aantal bedrijven direct de voordelen van het systeem. Inmiddels begint het normaal te worden om een contramal te plaatsen op een kozijn. En het is nu de eis dat er een neuslat geplaatst moet worden, dus het profiel steekt al iets uit. Een contramal plaatsen is dan minder opvallend.”

Kwaliteit steeds verbeteren

Een systeem dat meteen goed wordt ontvangen, daar hoeft niets meer aan gedaan worden, zou je denken. Maar door de jaren verbeterde Ventistone de productietechniek steeds verder en daarmee ook de kwaliteit van het product. “We maken nu met veel minder handelingen hetzelfde product, zodat de kans op fouten veel kleiner is”, legt Janssen van Doorn uit. “Bovendien wordt een profiel na elke productiehandeling gecontroleerd en nagemeten.”

In de eigen fabriek in Tiel worden de dorpelafdekkers gemaakt en diverse keren gecontroleerd op kwaliteit
In de eigen fabriek in Tiel worden de dorpelafdekkers gemaakt en diverse keren gecontroleerd op kwaliteit

Een begrip worden

Janssen van Doorn hoopt dat Ventistone de komende jaren gestaag kan doorgroeien. “Niet in hele grote stappen, want we willen wel de goede kwaliteit van nu blijven leveren en persoonlijke aandacht kunnen blijven geven. Een begrip worden en bekend staan om onze kwaliteit, dat is het belangrijkste.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Verfbranche eert Anker Stuy met Delftsblauw bord

Koning bij viering 125-jarig bestaan VNO-NCW

Schildersbedrijf Bonke & Zn. tikt de 100 aan

‘Heren’ van het schildersvak blazen 125 kaarsjes uit

John Raven viert bijzondere mijlpaal bij Felix Verfgroep


Naar archief >