Ga naar hoofdinhoud

‘Opdrachtgever moeten afremmen’


In een vorige editie van SchildersVakkrant stond een verslag van de eerste bezoeken van de jury van de Nationale SchildersVaprijs 2016. In twee dagen werden zeven genomineerde projecten bezocht. Later volgden de laatste twee: van Huis in Stijl Schilderwerken en Mark van Boxtel Schilderwerken.

 

Het eerste genomineerde project is het zeventiende-eeuwse huis ‘De Vrijheid’ aan een prachtig oud pleintje in Oosterhout. Niet alleen tegenwoordig een café-restaurant, maar dat is het ook altijd geweest. Gert-Jan Jansen, de directeur van Huis in Stijl Schilderwerken, en meesterschilder, begon een paar jaar geleden zijn eigen bedrijf. Huis in Stijl zit vooral in het mooie, particuliere werk. Dat blijkt ook wel uit het project De Vrijheid. Dat was alweer negen jaar geleden voor het laatst geschilderd en kampte met nogal wat houtrotschade en verfschade. De verflaag heeft er mede vanwege de vochthuishouding veel te lijden.

 

Het lijkt een bescheiden pandje, maar bij nadere beschouwing zijn het heel wat strekkende meters. En vooral de voorgevel heeft veel geveltimmerwerk met fijn schrijnwerk en een voordeur die staat te glanzen. Jansen onderzocht de verflaag en hoewel die weinig glans meer had, hechtte die op veel plaatsen nog goed. Daarom durfde de ondernemer een anderhalfbeurt aan. De houtrot werd uiteraard deskundig uitgefreesd waarna met epoxy gerepareerd werd. Verder werd er lakplamuur toegepast om het geheel strak te krijgen. Het resultaat is een pand waarvan je uiteraard kunt zien dat het al oud is, maar waarvan de verflaag er toch glad en bolglanzend bijstaat.

 

Van West-Brabant ging het daarna naar het Oost-Brabantse Cuijk, onder de rook van Nijmegen. Daar staat een bijzonder nieuwbouwproject: een huis dat helemaal herbouwd is in de stijl van de huizen eromheen, begin negentiende-eeuws. Mark van Boxtel van het gelijknamige Schilderwerken uit Volkel heeft er vooral het binnenwerk gedaan. Voor het schilderwerk aan muren, plafonds, kozijnen, betimmeringen koos hij voor een verfmerk dat er in gespecialiseerd is om de overeenstemming in kleur en glansgraad tussen muurverf en lak zo klein mogelijk te maken. Bovendien is de pu-lak van dit merk enorm mat maar kan tegelijk ook tegen een stootje.

 

Van Boxtel schilderde werkelijk overal: in de binnenkant van bergkastjes of bijvoorbeeld in de technische ruimte, achter de warmtepompinstallatie. Daarnaast deed Van Boxtel ook het behangwerk. In veel ruimten plakte hij het prijzige Arte-behang, dat bepaald niet eenvoudig te verwerken is, zo strak en naadloos mogelijk.

‘Ik heb hier maximale medewerking van de opdrachtgever gekregen’, vertelt Van Boxtel. ‘Het is iemand die in alles voor de beste kwaliteit gaat, ook voor schilder- en behangwerk. Op een gegeven moment moest ik hem zelfs afremmen. Als een werk zo strak als mogelijk is opgeleverd, dan moet je dat niet nog weer eens willen verbeteren.’

 

Omdat Van Boxtel dit project voor de Nationale SchildersVakprijs wilde aanmelden, moest de buitenboel eigenlijk ook gedaan worden. ‘Het schilderwerk was pas gedaan, door een ander bedrijf, en eerlijk gezegd niet zo heel strak. Dat doet af aan mijn werk. Gelukkig kreeg ik van de eigenaar inderdaad de opdracht om het buitenschilderwerk over te doen.’ En dan hebben we het dus niet over een paar kozijntjes, maar over al het houtwerk en de gevelpanelen en overstekken, maar ook over de hele achterkant van het huis, waar een modern gebouw met een gestuukte gevel tegen het nagemaakte klassieke pand gebouwd is.’

De jury liep het allemaal goedkeurend te bekijken.

 

Foto:

Mirella Sibbing (links) en Randolph Algera (rechts) aan de zijkant van De Vrijheid. Gert Jan Jansen (midden) geeft uitleg

Foto: JMS

 

 


De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024