De bewoner geeft het zelf toe: ‘We laten het huis meestal vrij netjes zo om de zeven jaar schilderen. Maar de laatste keer zijn we, moet ik zeggen, wel een beetje voor de goedkoopste offerte gegaan. Je neemt een risico. Het zag er weer goed uit, maar ik weet dat die schilders weinig aan de ondergrond gedaan hebben.’ Met als gevolg dat Jaap Dammers en zijn mensen op heel veel plaatsen aan de slag konden met de houtfrees en houtreparatiemiddel van Repair Care. Om precies te zijn met de Bio-flex productrange van die fabrikant, de meest biobased producten uit het assortiment. Dammers: ‘Dat doen we op aanraden van de technisch adviseur van Copperant. En het zijn ook prima producten. Als je een biobased verfsysteem gaat opzetten, dan wil je natuurlijk ook de hele onderhoudsbeurt zo biobased mogelijk uitvoeren.’
De keuze voor Copperant kwam van twee kanten. De opdrachtgever blijkt een vriend van de directeur van het verfmerk te zijn, Dammers heeft vaker werk uitgevoerd waar Copperant werd voorgeschreven en krijgt regelmatig opdrachten via de fabrikant. ‘Het eerst was dat in een school in Boxtel, een paar jaar terug. Buitenschilderwerk met watergedragen biobased verven. Dat ging uitstekend. Het werk wordt altijd nauwgezet gevolgd vanuit het merk en ons wordt altijd om onze mening gevraagd. Of ze daar iets mee doen uiteindelijk, dat weet ik niet, maar ze zullen het wel niet voor niets vragen.’
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/09/dam_garage-1024x683.jpg)
FOTO’S: JMS
Voor het huisje aan de Kasteellaan met zijn problematische ondergrond, die vooral op de verdieping helemaal kaal gehaald moest worden en verder natuurlijk bestaat uit meerdere verflagen, voldeed watergedragen verf niet. Dammers: ‘Dus zijn we overgestapt op een verf op oliebasis. Alhoewel … olie is het natuurlijk niet!’ Volgens de site van Copperant zijn de verven in het Quattro-systeem allemaal 45% biobased, iets dat is uitgezocht door het Duitse Tüv-instituut. Verffabrikanten laten hun verf tegenwoordig testen met de koolstof-methode, zo weten ze zeker hoeveel fossiele grondstoffen in de blikken zit. Dit omdat ze zelf ook weer afhankelijk zijn van leveranciers en verschillende stoffen met elkaar vermengen. De watergedragen verf van Copperant, PURA, is bijvoorbeeld voor 48 procent biobased, niet eens zoveel minder fossiel, dus, dan de Quattro.
‘Normaal schilder ik met één van de grote verfmerken,’ glimlacht Dammers. ‘Maar deze Quattro bevalt heel goed. De grondverf zou, vind ik, bij toepassingen zoals hier waar je toch veel scheurtjes in het hout tegenkomt, nog wel wat lobbiger mogen, wat meer vullend. Dat heb ik ook al doorgegeven. De aflak bevalt tot zover prima. We gaan de garagedeur en de voordeur in de hoogglans schilderen, met Lakverf UV. De andere houten delen met Systeemverf UV, die schijnt “driekwart glans” te hebben. We gaan het zien.’ Dammers werkt met drie vaste zelfstandige schilders, zzp’ers met een eigen bedrijf die heel veel voor hem werken, plus drie leerlingschilders. ‘Op een gegeven moment stonden we hier wel met vier man tegelijk te werken’, vertelt Jimi van Doorn, die aan het schilderen is als SchildersVakkrant er ook is. Ook hem bevalt de verf prima.
De opdrachtgever ziet wel hoe serieus Dammers en zijn mensen bezig zijn. ‘Ik ben blij dat het nu een keer heel goed wordt aangepakt en ook dat dat kan met duurzame producten. Het is echt precies dit jaar honderd jaar geleden dat dit huis gebouwd werd. Ik heb dat in oude papieren gevonden. Er is in de loop der tijd het één en ander aan verbouwd. Opvallend is dat de slechtste delen nu juist in het hout van de nieuwste aanbouw zitten. Ik weet ook niet hoe dat komt. We weten in ieder geval wel dat we ook de volgende keer een goed vakschilderbedrijf moeten laten komen.’ Gezien de gemoedelijke sfeer zou het ook die volgende keer best wel weer eens Dammers kunnen worden, vermoeden wij.
Bekijk ook de video over dit project op SchildersVAKTV
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/09/dam_jimi-683x1024.jpg)