Ga naar hoofdinhoud

Overleg CAO Schilders in impasse


De werkgevers- en de werknemersorganisaties liggen op ramkoers over de schilder-cao. De vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen wezen het tweede ‘eindbod’ van OnderhoudNL af.  De twee vakbonden gaan zich nu voorbereiden op acties. OnderhoudNL laat weten naar een andere vakbond op zoek te gaan.

 

De mededeling van OnderhoudNL dat de werkgeversorganisatie onderzoekt of er met een andere ‘neutrale’ vakbond afspraken kunnen worden gemaakt zet de verhouding met FNV en CNV op scherp. De manoeuvre is in principe mogelijk: indien een vakbond bereid wordt gevonden om een collectieve arbeidsovereenkomst met OnderhoudNL te sluiten dan staat dat die partijen in principe vrij. OnderhoudNL kan dan voor haar leden naar die cao verwijzen.

 

De algemeen verbindend verklaring, de wettelijke regeling waarmee de overheid een cao in een bedrijfstak voor alle bedrijven bindend verklaard, ook voor bedrijven die niet bij de ondernemersorganisatie zijn aangesloten, komt dan wel onder druk te staan. Om zo’n avv te verkrijgen moeten de aanvragers aantonen dat ze een meerderheid van de werkgevers en werknemers in de branche vertegenwoordigen. Juist OnderhoudNL hecht sterk aan die avv. In beide eindvoorstellen (OnderhoudNL deed zowel in december als op 12 mei een eindbod) is er nadrukkelijk sprake van dat bepaalde afspraken, wat de werkgevers betreft, alleen doorgaan wanneer de avv van kracht is. Uiteraard is dat gedaan om ervoor te zorgen dat de leden van OnderhoudNL geen concurrentienadeel ondervinden doordat ze duurdere arbeidsvoorwaarden hebben dan hun niet-aangesloten concurrenten.

 

Over de redenen van afwijzing van het eindbod zijn de vakbonden duidelijk. De cao-commissie van de FNV gaf de leden een negatief stemadvies en bracht dit ook publicitair naar buiten. Dat leidde in OnderhoudNL-kring tot nogal wat verwarring. Men meende in de krant te moeten lezen dat de vakbond het eindbod afwees, maar dat was dus ‘alleen maar’ het advies van de cao-commissie. Die verwarring was overigens begrijpelijk, want in december legden de onderhandelaars van FNV Bouw het eindbod van OnderhoudNL ‘wegens tijdsdruk’ niet voor aan de leden, maar aan diezelfde cao-commissie die het ook toen afwees.

CNV vakmensen organiseerde in beide gevallen wel een ledenraadpleging, en belegde bovendien chatsessies over de cao via de website www.jeachterban.nl, die openstonden voor de eigen leden maar ook voor andere geïnteresseerde schilders.

 

De vakbondsleden wezen uiteindelijk het tweede eindbod om veel redenen af. Zo was het loonbod in mei magerder dan dat in december. Peter Roos, onderhandelaar van FNV Bouw: ‘In december zat er een éénmalige uitkering van 200 euro in het eindbod, dat was er in mei uit verdwenen. Dat wordt, op zijn zachtst gezegd, niet begrepen door de mensen.’ Verder zijn de voorstellen over de afschaffing van de seniorendagen een heikel punt. De vakbonden gaan schoorvoetend akkoord met het verdwijnen van de seniorendagen. Maar in het eindbod stelt OnderhoudNL voor om dat zeer snel te doen, ook met bestaande ‘senioren’, de uitkering per seniorendag sterk te verlagen en de voorziening als collectiviteit af te schaffen en bij de ondernemers zelf te leggen. De bonden willen dat de seniorendagen een collectieve regeling blijven, dat de mensen die al seniorendagen hebben daarvan niets hoeven terug te geven en dat de uitkering op minstens 90% van het loon moet zijn.

 

Verder is men het niet eens met wijzigingen in de beoordelingssystematiek die OnderhoudNL voorstelt. Die maakt het mogelijk om schilders langer tijd op een bepaalde loontrede te houden, ook als er nog tredes te zetten zijn in de functiegroep. Dit wijzen de bonden af: iedereen zou, bij voldoende functioneren, altijd het eind van de loonschaal moet kunnen bereiken. Verder is er onenigheid over de arbeidstijden, die volgens de bonden op 37,5 uur per week moet blijven met een maximum van 160 uur in de week, behalve als er met jaarmodellen wordt gewerkt. Uren die extra worden gewerkt zouden als overuren moeten worden uitbetaald. Over de reiskosten, die in de vorige cao al zijn verlaagd, zijn de bonden niet van plan opnieuw besparingen door te voeren.

 

Vooral aan CNV-kant speelt onder de leden nog veel frustratie over het verlaten door OnderhoudNL van Kenniscentrum Savantis en het opheffen van de Stichting Arbouw. De vakbondsleden willen graag dat de CNV in alle overleggen waarin belangen van werknemers aan de orde komen, volwaardig overlegpartner dient te zijn en een stem moet hebben.

De werknemersorganisaties houden eind mei en begin juni zogenaamde ‘driekwartvergaderingen’ met hun leden in het land. Op die vergaderingen moet 75 procent het eens zijn met de genomen besluiten. Die zullen gaan over een ultimatum dat de bonden aan de werkgevers willen voorleggen. Wordt aan het eisenpakket niet voldaan, dan kunnen de bonden tot staking overgaan, waarbij ze hun leden eventueel met stakingskassen kunnen dispenseren voor loonverlies.

 

 

Reacties op de ontstane situatie op Schildersvak.nl:

 

Tegen het eindbod:

–           ‘Waar zijn we toch mee bezig. Hieruit blijkt maar weer dat OnderhoudNL gewoon niet wil onderhandelen. Ze willen gewoon hun wil opleggen. Er is totaal geen onderhandelingsruimte aan hun kant.Gewoon te belachelijk voor woorden. En dan de zwarte piet toespelen naar de vakbonden. Ik weet zeker dat er uit te komen is als ze gaan praten maar dat willen ze dus niet!’ (Dani)

–           ‘Ze hebben Savantis en Arbouw kapot gemaakt. Ze hebben een eigen uitzendburo. Wedden dat ze wel ergens een stel ja-knikkers weten te vinden die ze goed betalen!

Kunnen de schilders niet gewoon onder de bouw-cao gaan vallen, of die van de stukadoors? Zijn we van dat klote afbraakNL af en kunnen we samen actie voeren als het nodig is!’ (Ad)

–           ‘Er is helemaal niet onderhandeld volgens mij. Er wordt een dictaat neergelegd: slikken of stikken. Toont alle disrespect naar de eigen werknemers aan. Meeste bedrijven willen gewoon rust en vakmanschap. Met goeie mensen met hart voor werk en bedrijf. Dit soort jongleren van arrogante leiders maakt de branche naar de Filistijnen. We hebben zoveel met modernisering te doen hè, tjonge jonge. Het gaat om goedkope arbeid en meer uitbuiting. Maar veel schilders werkgevers met respect hopen ook op een ommekeer van die houding. Want daarmee zijn de bedrijven in staat zich te onderscheiden. Misschien wat meer kritische werkgevers want die werknemers hebben wel een punt hoor.’ (Pieter)

–           ‘Intimidatie, dát is wat die werkgevers doen! En nog steeds geheime afspraken maken over prijzen. Bij ons werken zzp’ers in bedrijfskleding zodat ze echt personeel lijken! Onze opdrachtgever weet ook van niets! Zo worden niet alleen de schilders genaaid maar ook de klanten!

Misschien stiptheidsacties, exact aan tijden gaan houden, niet even die ladder gebruiken maar een steiger eisen? Mijn werkgever heeft dit hele jaar nog geen PRIS betaald aan A&O. Ik vind dat diefstal!

Mensen willen niets geks, een vaste baan met een normaal loon! Onze directeuren rijden wel in van die PC Hoofdtractoren; de bussen komen niet door de APK!

Ik stem voor harde acties, niet staken maar de kantoren bezetten, net als de thuiszorg!’ (Dani)

 

Pro  werkgevers:

–           ‘Nou FNV, echt een objectieve peiling onder jullie leden; eerst alles tot op het bot afkraken en dan een mening vragen…….. Kom dan eens met goede voorstellen! Het enige wat FNV kan is dwarsliggen, verder hoor of zie ik niets. Vorig jaar waren we heel dicht bij een nieuwe cao. Ook FNV was in eerste instantie positief om vervolgens 180 graden te draaien. Wil je de branche helemaal kapot hebben, moet je vooral gaan staken. Blijkt eens te meer dat de vakbonden helemaal niet weten wat er werkelijk aan de hand is.’ (John)

–           ‘Staken tijdens het hoogseizoen in een seizoensgebonden branche? Oh, ik zie het al, de oproerkraaier FNV…. Straks is er helemaal geen werk meer.. Maar gelukkig hebben we altijd nog het FNV voor meer echte banen!’ (Marcel)

–           ‘De vakbonden spelen zoals ze dat gewend zijn een mooi stukje theater en iedereen zit weer op de kast. Ha, ha. En uiteindelijk slaan ze nog geen deuk in een pakje boter. Maar wel een hoop geschreeuw.’ (Oskar)

 

Neutralere positie:

–  ‘De klanten zitten met terugkomende kosten zoals om de 6 jaar je huis laten schilderen, dus die man mag niet te veel kosten, verdienen en rechten hebben. In plaats dat de onderhandelende partijen nu eens hun best doen om verantwoording te nemen voor al die schilders, zijn ze alleen maar bezig om onze branche zo impopulair mogelijk te maken. Het is omdat mijn vak mijn passie is; ziek word ik hiervan.’

– ‘(….) Stakingen zullen weinig opleveren. Die paar leden die er nog zijn, kunnen eenvoudig tijdelijk vervangen worden door de zzp’ers die dan thuis zitten. Doe liever wat aan de oorzaak: het aanbesteden op de laagste prijs; dat sloopt onze branche pas echt. Ga aanbesteden op de middelste prijs en alle problemen verdwijnen.’ (Mike Hammer)

– ‘De bonden wijzen naar de werkgevers en andersom. Feit is dat de totale markt verziekt is waardoor zowel werkgevers als werknemers amper nog een normale boterham kunnen verdienen. De werkgevers en de bonden moeten gezamenlijk richting de politiek stappen en pleiten voor een gelijk speelveld. Dit houdt in keiharde controles op: zwart werken, onveilig werken, uitknijpen zzp’ers en uitbuiten buitenlandse medewerkers.’ (Marc)

 

Bij de foto:

De actieshirts, zoals kort geleden bij een andere manifestatie in de bouw, worden straks wellicht ook door de schilders aangetrokken

 

 


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Tekort aan vakkrachten onder de loep

Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL