Ga naar hoofdinhoud

Studenten krijgen in Kampen inzicht hoe kleuronderzoeker werkt


Sinds half november voert restaurator en kleuronderzoeker Bert Jonker uit Zwolle kleurhistorisch onderzoek uit in het oude stationsgebouw te Kampen. In het monumentale pand bevinden zich onder egaal geschilderde verflagen kleurrijke sjabloondecoraties. Tijdens het onderzoek wordt er door studenten van de Cibap vakschool die de opleiding Specialist Schilder volgen, meegekeken naar de uitvoering van deze inventarisatie.

Een van de studenten brengt een bestaande, vrijgelegde decoratie over op calqueerpapier. Bert Jonker kijkt toe

De opzet is dat de Cibap-studenten in de oude stationshal van Kampen inzicht krijgen hoe een kleuronderzoeker te werk gaat. Vervolgens gaan zij de vrijgelegde afbeeldingen op losse panelen reconstrueren.

Zo leren zij het gehele proces restauratieschilderen van begin tot het einde kennen. De drijvende kracht achter dit project is Janet Visser, vakdocent en taakhouder onderwijs van het Cibap, verantwoordelijk voor de inhoud van de opleiding Specialist Schilder niveau 4.

Visser vertelt: “In juni 2021 kwamen wij in contact met Martijn Sollie van ‘Stichting Spoor naar Werk’, één van initiatiefnemers die – samen met de gezamenlijke eigenaars Prorail en NS Stations – het oude stationsgebouw in Kampen weer in z’n oude glorie wil herstellen en een herbestemming geven. In het plan komt naar voren dat men de honderd jaar oude muur- en plafonddecoraties weer zichtbaar wil maken. Als docent ben ik voor onze studenten met name in de praktijk op zoek naar leerzame en interessante opdrachten. Het is geweldig dat wij als vakopleiding door middel van zo’n prachtig project praktijk realistisch onderwijs kunnen aanbieden.”

Bert Jonker inspecteert de werktekeningen van de studenten in de oude stationskiosk, die tijdelijk is ingericht als praktijkleslokaal

Historie
Het huidige treinstation Kampen dateert uit 1912 en is het kopstation van de lijn Zwolle-Kampen. Het bezit een monumentaal stationsgebouw met daarin een fraaie stationshal waar in het verleden prachtige Jugendstil muur- en plafondsjabloondecoraties zijn aangebracht. In 1965 zijn deze afbeeldingen echter voor een groot deel overgeschilderd met witte latex muurverf.

Sinds 1998 is de stationshal van Kampen gesloten en is al ruim twintig jaar niet meer in gebruik. ProRail en NS Stations hebben enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde van voor- en naoorlogse stations, waaronder station Kampen.

Zij voelen zich verantwoordelijk voor dit vastgoed en zijn zich bewust van de kracht en waarde van het stationserfgoed (zie ook kader). De laatste jaren zijn er diverse plannen gemaakt om het stationsgebouw te restaureren en een herbestemming te geven. Met de uitvoering is nu dan eindelijk begonnen.

Een door Jonker vrijgelegde sjabloondecoratie

Inventarisatie

In opdracht van NS Stations voert restaurator en kleuronderzoeker Bert Jonker een inventarisatie uit naar de decoratieve afwerkingen. Het gaat hier om de voormalige vestibule, het plaatskaartenbureau, de wachtkamers, kiosk en de gang naar de verschillende vertrekken.

Jonker zegt over zijn ervaringen tijdens het onderzoek: “De inventarisatie richt zich op het in kaart brengen van de sjabloondecoraties op de wanden/plafonds en het bijbehorende kleurenschema van het houtwerk. De ontwerpen en oorspronkelijke uitvoering zijn van Egbert Jan Bruins (1870-1933, red.) uit Kampen. Hij was schilder, decorateur en behanger.”

“Door te achterhalen wat voor en waar de decoraties zijn aangebracht, krijg je een beter beeld over het gebruik van de ruimten. Het is fantastisch dat mijn onderzoek nauwlettend wordt gevolgd door de studenten van het Cibap. Ik kan hen inzicht geven hoe je een kleurhistorisch onderzoek uitvoert, maar ook dat er archiefonderzoek plaatsvindt. Er zijn bestek en bouwtekeningen gevonden die in 1911 zijn gemaakt voor de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij.”

De sjabloondecoraties op de wanden en plafonds en het bijbehorende kleurenschema van het houtwerk zijn van Egbert Jan Bruins uit Kampen. Hij was schilder, decorateur en behanger

Leslokaal

“Hoe mooi kan het zijn? De praktijklessen van tweede- en derdejaars Cibap-studenten vinden plaats in het te restaureren stationsgebouw”, vertelt docent Janet Visser enthousiast. “Er wordt lesgegeven op maandag, dinsdag en vrijdag in de oude kiosk die tijdelijk is ingericht als praktijkleslokaal. Bert geeft als kleuronderzoeker uitleg over het vrijleggen van de afbeeldingen, hoe de inventarisatie plaatsvindt en hoe de restauratie en reconstructie worden uitgevoerd.”

“De studenten zien gelijktijdig de resultaten. Vervolgens gaan zij aan de slag met een eigen werkstuk: ‘Een reconstructie maken van één van de gevonden sjabloondecoraties’. De tweede- en derdejaars studenten kunnen dit project prachtig gebruiken om realistisch kennis te maken met restauratieschilderen en – dat gebeurt niet zo vaak – alles wat daarbij komt kijken”, legt Visser uit.

Een student zoekt met behulp van een kleurenkaart ter plaatse de kleurennummers op basis van de gevonden oude kleurnuance

Daarnaast is er een kleinere groep studenten van Cibap en Nimeto die het excellentietraject volgen. Zij hebben al veel meer kennis en vaardigheden op het gebied van restauratieschilderen. “Deze studenten kunnen in dit project met name de onderzoeksvaardigheden op een praktische manier meemaken en daaraan ook deelnemen.”

Eigen werkstuk

Jonker: “Het eerste wat een student doet, is de bestaande vrijgelegde decoratie overbrengen op calqueerpapier, een transparante papiersoort. Vervolgens wordt een goede werktekening gemaakt. De tekeningen moeten zodanig zijn samengesteld, dat een medestudent zijn/haar werktekening hierop aan kan sluiten.”

“Van de werktekeningen worden vervolgens sjablonen gemaakt. Gelijktijdig behandelt de student een paneel met twee lagen Sikkens Alphatex IQ muurverf. Deze muurverf benadert dezelfde glansgraad en effect als een historische tamponneerverf.”

De werktekeningen worden met uiterste precisie door de studenten getekend want ze moeten precies op elkaar aansluiten

Daarna wordt op het paneel een reconstructie gemaakt van een gevonden sjabloondecoratie. De kleuren worden door de studenten ter plaatse handmatig samengesteld op basis van de gevonden oude kleurnuances.

“Met de sjablonen worden de verschillende motieven met uiterste precisie aangebracht, want de figuren moeten op de juiste wijze op elkaar aansluiten. Een prachtige leerzame oefening voor toekomstige restauratieschilders”, vindt Jonker.

Visser geeft een treffende samenvatting: “Het project in Kampen behoudt op deze wijze de cultuurhistorische waarde van het stationserfgoed, het is een prachtige leeromgeving voor toekomstige restauratieschilders en het gebouw wordt straks geschikt gemaakt voor maatschappelijke en sociale functies.”

Auteur: Gerard Scholten
Alle foto’s: Mark Monsma

In november was de feestelijke project-kick-off. De rode loper lag klaar voor de studenten. V.l.n.r. NS-stationsmanager Quirine Boeren, Bart Schouten (lid van College van Bestuur Cibap), Maarten Haverkamp (regiodirecteur NS Noord-Oost) en wethouder Albert Holtland van Kampen
Foto: NS

‘Nieuwe geschiedenis’
NS en ProRail zijn samen verantwoordelijk voor de treinstations in Nederland en willen dit levendige en betekenisvolle plekken laten zijn. Daarom zoekt het steeds meer de samenwerking met gemeenten, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners om extra maatschappelijke functies aan het station toe te voegen. In dat kader wordt het oude stationsgebouw in Kampen (foto) weer in z’n oude glorie hersteld en krijgt dit pand een herbestemming.
Quirine Boeren, stationsmanager regio Noord-Oost van NS Stations, is positief over het restauratieschilderproject in het Kamper stationsgebouw: “Het monumentale pand heeft zoveel geschiedenis en we willen graag weten wat voor decoraties er achter die latex muurverf zitten. Zonde dat zo’n mooi stukje geschiedenis, die gezien mag worden, is verdwenen onder de witte verf. Juist door studenten hier les te laten krijgen en ze te helpen bij het restaureren, maak je weer nieuwe geschiedenis.”

Een van de studenten is geconcentreerd bezig in het stationsgebouw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn