Juridisch medewerker van Zelfstandigen Bouw, Yvonne Kirolos, kan een kist vol problemen met mondelinge overeenkomsten benoemen. Opdrachten die mondeling tot stand komen of offertes zonder een handtekening voor akkoord, leiden vaak tot problemen. “Als je niet betaald krijgt voor jouw werkzaamheden, moet je als vakman wel kunnen aantonen welke prijs met de opdrachtgever is overeengekomen.”
Of wat te denken van een klant die over van alles ontevreden is, terwijl hij kort daarvoor bij de oplevering nog dik tevreden was. “Zonder opleverrapport die door de klant is ondertekend, begin je niks.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/02/00-zzp005_ContractenZB02-1024x681.jpg)
De meeste problemen doen zich voor bij meerwerk. Die worden vaak niet schriftelijk vastgelegd. Kirolos: “Dan ben je als vakman bijna altijd de sjaak. Dat kan zelfs zo ver gaan dat je geen cent vangt voor al het meerwerk. Simpel vanwege het feit dat je niet kan bewijzen dat de opdrachtgever zich bereid heeft verklaard hiervoor extra te betalen. Ja, zo zit ons rechtssysteem in elkaar.”
Advocaatkosten
Gelukkig gaat het vaak vele jaren goed. De meeste zzp’ers hebben nog nooit problemen gehad met mondelinge overeenkomsten. “Maar als het een keertje fout gaat, dan gaat een vakman vaak voor vele duizenden euro’s het schip in”, vervolgt Kirolos. “Niet alleen kan hij fluiten naar de aanneemsom, maar ook zijn advocaatkosten lopen op. Vergeet niet dat het uurtarief van een advocaat tussen de 225 en 300 euro ligt. Met onze Rechtsbijstand Compleet bespaar je niet alleen de dure advocaatkosten; onze advocaten zijn ook gepokt en gemazeld om het benodigde bewijs boven tafel te krijgen. Ook als een schriftelijk contract ontbreekt.”
Zwart op wit
Zaken zwart op wit zetten, kan je dus helpen aan te tonen wat is afgesproken. Maar dit kan zich ook stevig tegen je keren. Dat weten inmiddels veel mensen die van een koude kermis thuiskwamen toen ze een beroep deden op hun AOV-verzekeraar. Als je ook maar iets bent vergeten te vermelden op het medisch aanvraagformulier, keert de verzekeraar niet uit. Of je denkt bij arbeidsongeschiktheid een uitkering van 2.000 euro per maand te krijgen, maar ze hebben je niet verteld dat de premiebetaling gewoon doorgaat. Dat scheelt een forse slok op een borrel.
Contracten
Steeds meer bedrijven doen alleen nog maar zaken met je als er een schriftelijke overeenkomst aan ten grondslag ligt. “En in die contracten staan soms bepalingen waar de honden geen brood van lusten”, aldus Kirolos. Zo wil één van de grootste bouwbedrijven van Nederland, BAM, dat je voortaan hun standaardovereenkomst ondertekent. Een dik contract met heel veel moeilijke juridische zinnen. “De meeste vakmensen kunnen hier geen chocolade van maken. Je kan van een schilder of andere vakman in de bouw ook niet verwachten dat ze het kunnen ontleden. Het zijn tenslotte geen juristen. Zo moet je mij niet vragen houtrot te herstellen in een kozijn.”
BAM
Het contract van BAM zit vol met bepalingen die risico’s en aansprakelijkheid op het bordje van de zzp’er leggen. “Met een handtekening onder dit contract ga je akkoord met de bepaling dat de BAM je vier weken werk niet hoeft te betalen als je niet door hun ondoorzichtige screening komt. Daar blijft het niet bij. BAM eist ook het recht jou tien dagen niet te hoeven betalen als je niet bevalt. Absurd, maar je doet er niets tegen als je er mee hebt ingestemd. Wij hebben bij BAM afgedwongen dat ze deze bepalingen aanpassen.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/02/IMG-20180925-WA0000-1024x768.jpg)
Rechtsbijstand
In een wereld die steeds juridischer wordt, waar schriftelijke afspraken steeds harder nodig zijn om problemen te voorkomen, maar waar contracten ook een blok aan je been kunnen zijn, is rechtsbijstand geen overbodige luxe. “Bijna alle leden van Zelfstandigen Bouw hebben Rechtsbijstand Compleet. En in veel gevallen kunnen we ze ook met succes aan hun recht helpen”, besluit Kirolos.
7 tips over hoe om te gaan met contracten:
- Gebruik een complete en heldere offerte richting jouw klanten.
- Maak gebruik van goede algemene voorwaarden.
- Ga niet aan de slag voordat er een handtekening voor akkoord onder de offerte staat.
- Leg meerwerk altijd schriftelijk vast. Laat de klant voor akkoord tekenen.
- Doe een oplevering van jouw werk samen met de klant.
- Maak een opleverrapport en laat de klant dat ondertekenen.
- Win juridisch advies in als je een contract ter ondertekening krijgt voorgelegd.