Schilder seizoen
Zoals al werd genoemd werken de meeste schilders tussen april en oktober. Dit is omdat de temperatuur dan het beste is om hier mee aan de slag te kunnen. Er zijn ook schilders die buiten deze maanden om gewoon hun werk blijven doen, maar ideaal is het niet. Dit is omdat er veel meer dingen zijn waar ze op moeten letten en je niet te maken hebt met dingen zoals nachtvorst of overtollig vocht.
Dus kies ervoor om voordat de temperatuur zakt dat buitenmuurtje een kleurtje te geven, of de kozijnen weer eens bij langs te gaan om gedoe te voorkomen. Maar wees niet bang als dit niet lukt.
Schilderen in de winter
Temperatuur
Je was volledig vergeten dat die planken buiten nog geschilderd moesten worden en nu is het al winter. Je kunt er voor kiezen om het nog langer uit te stellen, of je trekt een warme jas aan en gaat alsnog aan de slag. Het is namelijk gewoon mogelijk om te schilderen met koud weer. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je kan namelijk niet bij elke temperatuur met verf aan de slag. Is het buiten onder nul? Dan kun de verfpot beter dicht laten. Van bevroren verf wordt namelijk niemand vrolijk.
Soort verf
Ook is het belangrijk dat je de juiste verf kiest, want niet elke verf is geschikt voor de wintermaanden. Kies voor vier seizoenen verf, want deze kun je ook gebruiken met koude temperaturen, in tegenstelling tot andere verf. De meest standaard verf kun je namelijk tot ongeveer 20 graden gebruiken en onder de 10 graden droogt deze niet goed op. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het schilderwerk.
Luchtvochtigheid
Als laatste is luchtvochtigheid een belangrijk punt waar je op moet letten bij schilderen in de herfst of winter. Wanneer het koud is, is het namelijk ook vaak vochtig. Dit zorgt ervoor dat de verf die je net met koude handen op de deur hebt gesmeerd niet goed op droogt. Ook is het zeer onverstandig om met mist, regen of dauw af te lakken omdat de verf dan volledig mat uitslaat.
Winterschilders
Al die bovengenoemde tips kent de winterschilder maar al te goed. Maar waarom bestaat eigenlijk zoiets als een winterschilder als het zo onhandig is?
Er zitten ook veel voordelen aan winterschilder zijn en de taken zijn makkelijk te omschrijven, het zijn namelijk dezelfde taken als die van een gewone schilder. Wel houdt deze schilder zich vooral bezig met binnenschilderwerk, maar ook voor buitenschilderwerk draait de winterschilder zijn hand niet om. Met de juiste apparatuur en hulpmiddelen is dit namelijk prima te doen.
De schilder gebruikt dan vaak zeilen om zich van het weer af te schermen. Zo beschermen ze niet alleen zichzelf maar ook het schilderwerk. Ook kunnen ze onder het zeil een warmtekanon neer zetten en daarnaast weet de buitenschilder precies welke verf waar geschikt voor is.
De voordelen van een winterschilder hebben vooral te maken met het feit dat ze vaak meteen aan de slag kunnen. Dit komt omdat er veel minder werk is in de winter en ze dus meer tijd hebben. Ook zijn winterschilders vaak goedkoper en hoef je je niet meer druk te maken over schilderen in de zomer.