Het resultaat is verbluffend mooi. Zo’n 25 metalen schaftketen van Helder Vastgoed Schilderwerken zijn niet van een nieuwe verflaag voorzien, maar in een folie met unieke print gewrapt. De opdracht ging naar signbedrijf DVC Sign, dat op locatie foto’s maakte van het personeel. Die werden in het ontwerp verwerkt. Dat werd op een folie geprint en vervolgens door DVC Sign aangebracht op de keten.
“De lichamen die je op de schaftketen ziet, zijn wel van ons personeel, maar de gezichten niet”, benadrukt Peter Wiering, directeur van Helder Vastgoed Schilderwerken. Dat zijn gezichten van modellen. “Dit heeft te maken met de privacy, maar het is vooral ook praktisch. Want als een personeelslid vertrekt, hoeven we de keet niet opnieuw te laten wrappen. Bovendien tonen de prints precies de diverse werkzaamheden die wij uitvoeren.”
Suggestie
De print op de schaftketen zorgt voor verwonderende blikken bij passanten. Door het ontwerp lijken de onderkomens opgebouwd uit witte houten planken en de ramen voorzien van doorzichtige ‘shutters’. Op een van de ‘blinde’ wanden wordt door middel van een print de suggestie gewekt dat je daadwerkelijk het interieur van de schilderskeet ziet.
Wiering: “Het is een stukje realiteit, maar dan met een kwinkslag.” Overigens hebben niet alle schaftketen ‘personeel’ op de zijkant staan. Er is bijvoorbeeld ook een keet waarop het tafereel van een fictief gezin is afgebeeld, iets wat Wiering eens in Alkmaar had gezien. “Naast de 25 schaftketen hebben we inmiddels ook auto’s rondrijden met personen erop afgebeeld.”
Over het laten wrappen en het ontwerp dat op de folie is geprint, is heel goed nagedacht. “Metalen keten vergen nogal wat onderhoud en zijn roestgevoelig. Normaal gesproken onderhouden wij onze schaftketen door ze te schilderen”, aldus Wiering. “Deze keer zochten we naar een leuke, duurzame en vooral onderhoudsarme oplossing. Door er folie op aan te brengen, is de keet beter beschermd tegen weersinvloeden.”
En dat is nodig, geeft Wiering aan. “Wij werken voornamelijk in Noord-Holland en op Texel. Onze schaftketen staan in de buitenlucht en hebben onder meer te lijden van het zout van de zee. Metaal en zout gaan niet goed samen. Daarnaast werd er geregeld graffiti op de keten aangebracht. Maar nu die prints erop zitten, hebben we daar vrijwel geen last meer van. Dat is een fijne bijkomstigheid.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/000-schilderskeet-6-1024x768.jpg)
De lichamen op de schaftketen zijn van het personeel van Helder Vastgoed Schilderwerken, omwille van de privacy zijn hun gezichten vervangen door die van modellen
Hechte band
DVC Sign, met vestigingen in Den Helder, Schagen en Amsterdam, heeft al twintig jaar een hechte band met Helder Vastgoed Schilderwerken. “Hun eerste schaftkeet hebben we drie jaar geleden van folie voorzien”, vertelt mede-eigenaar Menno Zeeman.
“Inmiddels zijn dat er al 25. Dit is een superleuke klus. Het is een mooie combinatie van vormgeving, creativiteit en uitvoering. Een uitdaging was dat vrijwel geen enkele keet gelijk is qua maatvoering. Dat in combinatie met alle details in de print én omdat de folie op sommige plekken naar binnen doorloopt, maakte het best een lastige klus.”
Om de schaftketen goed tegen de weersinvloeden te beschermen, heeft DVC Sign gekozen voor een gegoten folie die goed rekt en krimpt.
Een ding valt op: het logo van het bedrijf is niet op alle zijden van de schaftketen aangebracht. “We hebben dat met opzet gedaan”, zegt Wiering. “Het ontwerp moest niet schreeuwen: ‘dit zijn wij’. Wij vinden het leuker en belangrijker om te laten zien in welke ruimte onze mensen bivakkeren als ze in de wijk bezig zijn.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/schilderskeet-1-1024x768.jpg)
Leermeester van het Jaar
Orlando Minguel van Helder Vastgoed Schilderwerken werd op 2 november uitgeroepen tot Leermeester van het Jaar. Deze landelijke wedstrijd is een initiatief van brancheorganisatie OnderhoudNL. “We zijn erg blij met de winst van Orlando”, vertelt directeur Peter Wiering trots. “Het is voor ons de bevestiging dat wij als bedrijf goed bezig zijn.” Helder Vastgoed Schilderwerken heeft een bijzondere constructie opgetuigd. “Wij noemen het de ‘brugklas’. Elk jaar stromen daar ongeveer zeven leerlingen van het vmbo en de roc’s binnen, maar ook statushouders en jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Eigenlijk iedereen waarin wij een kans zien. En Orlando leidt deze groep op. Hij is didactisch en pedagogisch heel sterk. Hij leert ze niet alleen schilderen, maar brengt ook structuur in hun leven. Hij is streng, maar rechtvaardig. Voor de prijs Leermeester van het Jaar is een jury bij ons langs geweest en het blijkt dat Orlando uniek is.”
Helder Vastgoed Schilderwerken heeft inmiddels 85 man personeel. “De helft hiervan is via die brugklas bij ons terechtgekomen en blijven hangen. De loyaliteit is groot, merken we. Een aantal van hen heeft heel wat ellende moeten doorstaan. Zij komen uit Syrië en Iran, hebben door heel Europa gereisd en zijn uiteindelijk hier beland. Wij geven ze een kans en die grijpen ze met beide handen aan.” Minguel dingt nu mee naar de landelijke titel van Beste Leerbedrijf of Beste Leermeester van Nederland bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/schilderskeet-5-1024x768.jpg)
Een van de vele uitdagingen was dat de oude en de nieuwe schaftketen niet allemaal gelijk waren qua maatvoering
Auteur: Peter de Wit
In 1987 schreef Ph.S. Arendshorst in ESB nr. 25 al over schaftketen met het artikel ‘maak er eens een aantrekkelijke keet van’. Hij constateerde toen al dat er anderen eisen werden
gesteld aan schaftwagens: de tijd en wetgeving waren daar debet aan.
Alleen de graffity-, stift- en spuitgasten voorzagen het casco binnen korte rijkelijk van niet altijd spirituele creaties.
Hopelijk blijven de schaftwagens Van Helder Vastgast hier vrij van, zoals wordt beweert in het artikel.