Slimme kleurencodering tapefabrikant schept duidelijkheid
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/Tijd-voor-Kwaliteit-674x1024.png)
Deze Jubileumcase is tot stand gekomen in samenwerking met KIP.
Om de werking van de verschillende tapes voor de schilder overzichtelijk te houden, werkt KIP® met een kleurcodering: beige, geel en blauw. “Helaas is er geen universele tape die geschikt is voor elke ondergrond. De juiste werking van een papieren tape is een subtiel spel tussen papierdrager, impregnering, release coating en lijmsoort. Daarom hebben we verschillende tapes ontwikkeld, zodat er altijd één bij past bij het project”, legt Maurice Magis, marketing manager KIP®, uit.
![Niet alleen de tapes worden duurzaam geproduceerd. Ook binnen andere bedrijfsonderdelen kijkt KIP® waar het verder kan verduurzamen, zoals in de logistiek of in het verpakkingsmateriaal](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/00-kip_neubau_final_druck-Groot-1024x876.jpg)
![Masking-TEC tape](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/0-maskingtec__produktbild-Groot-863x1024.png)
Masking tape totaal
Zo bestaan de beige Masking-TEC tapes uit gecrêpt papier met kortere vezels, waardoor het papier flexibel en rekbaar is. Bovendien zijn deze tapes voorzien van een (natuur)rubberlijm met een hoge aanvangskleefkracht. Hierdoor is Masking-TEC ideaal inzetbaar op gestructureerde ondergronden.
“Masking-TEC tapes zijn perfect voor die situaties waarin extra kleefkracht benodigd is, zoals afplakken op plinten, ruwe ondergronden of tegelwerk”, vertelt Magis. “De latex impregnering op de tape zorgt voor een goede vochtbestendigheid. Masking-TEC is dagenlang inzetbaar, voornamelijk binnenshuis.”
![Washi-TEC tape](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/0-washitec_produktbild-Groot-869x1024.png)
De gele Washi-TEC bestaat uit 100 procent glad, dun en sterk Japans papier met een hoogwaardige acrylaatlijm. Deze lijmsoort is langdurig inzetbaar en zeer goed bestand tegen temperatuurschommelingen en veroudering. “Doordat de tape dun is, kun je een hele strakke verflijn aanbrengen. En ondanks het dunne papier zijn de Washi-TEC tapes toch sterk en scheurbestendig. De tapes zijn bovendien in hoge mate UV-bestendig en dus geschikt voor maandenlange inzet binnen- én buiten.”
![Smooth-TEC tape](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/0-smoothtec_Produktbild-Groot-859x1024.png)
De blauwe Smooth-TEC is een hybride variant en heeft zowel korte als lange vezels. Het combineert de voordelen van zowel de Masking-TEC als de Washi-TEC. Dit maakt de tape ideaal voor projecten waarbij een scherp eindresultaat gewenst is, maar waar ook een hogere kleefkracht en flexibiliteit benodigd is. Smooth-TEC is UV-bestendig en daardoor wekenlang inzetbaar, zowel binnen- als buitenshuis.
Juiste tape voor juiste project
“Een tape bestaat uit meerdere componenten en wordt voor verschillende doeleinden ontworpen. De aard van de werkzaamheden, het te verwerken materiaal, de mate van belasting, de inzetduur tijdens het project, maar ook externe factoren als luchtvochtigheid en UV-straling zijn bepalend voor de manier waarop je de tape weer kunt verwijderen”, legt Magis uit. Als schilder moet je dus weten welke werkzaamheden je precies gaat uitvoeren. Het kiezen van de juiste tape is, volgens Magis, dan ook een cruciaal onderdeel van de werkvoorbereiding.
“Uiteindelijk bespaar je bij goed gebruik tijd en geld. Wanneer je de juiste tape combineert met de daarvoor geschikte ondergrond, dan weet je dat je minder handelingen nodig hebt om het gewenste resultaat te krijgen. Wanneer het bewustzijn van tapesoort en ondergrond bij de schilder groeit, zullen de resultaten alleen maar beter worden.”
Om dit bewustzijn onder schilders te vergroten, organiseert KIP® diverse trainingen. Zowel online als in de praktijk, om schilders nieuwe technieken te leren en om ze de bekend te maken met nieuwe producten en ze te adviseren en ondersteunen bij hun schilderklussen. “Zo laten we schilders niet alleen effectiever en sneller afplakken, maar laten we ook zien hoe je milieuvriendelijker kunt werken”, benadrukt verkoop manager Benelux, Barry Schoneveld.
Duurzaamheid & kwaliteit
Als marktleider op het gebied van hoogwaardige schilderstapes heeft KIP® zich de laatste jaren intensief ingezet om de productie van de schilderstapes te verduurzamen en milieuvriendelijker te maken. Denk hierbij aan de inzet van FSC-gecertificeerde papieren en het inzetten van oplossingsmiddelvrije technologieën.
![KIP® zet daar waar mogelijk FSC-gecertificeerde papieren en oplossingsmiddelvrije technologieën in](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/000-397_3_Masking-Tec-Cover-Groot-1024x683.jpg)
“Bij de ontwikkeling van nieuwe producten focussen we ons op het maximaal haalbare met duurzaamheid als basis. Maar het mag nooit ten koste gaan van kwaliteit”, benadrukt Magis. Schoneveld vult aan: “We willen graag duurzame producten leveren, maar als het product daardoor zijn werking verliest, dan hebben we onder de streep niets gewonnen. Daarom steken we veel tijd in het ontwikkelen en produceren van kwalitatief goede duurzame producten. Voordat een product op de markt komt, wordt het uitvoerig getest en bekeken of het ook inderdaad doet wat het moet doen.”
Uitdagingen
Niet alleen de tapes worden duurzaam geproduceerd. Ook binnen andere bedrijfsonderdelen kijkt KIP® waar het verder kan verduurzamen, zoals in de logistiek of in het verpakkingsmateriaal. Maar ondanks de duurzame innovaties en ontwikkeling van Kip Tape is de cirkel voorlopig nog niet helemaal rond.
Magis: “Het is nog niet mogelijk om een sluitende keten te maken voor onze producten. Daarvoor zijn we afhankelijk van andere schakels in de keten. Schilders, maar ook consumenten, spelen een belangrijke rol in de rest- en afvalstromen. Momenteel blijft het recyclen van afdekmateriaal nog een uitdaging. Zodra er bijvoorbeeld verfspatten op zitten, is recyclen al een stuk ingewikkelder. Elke vervuiling vraagt om een andere aanpak. De initiatieven en ontwikkelingen zijn er, maar het gaat stapje voor stapje. Uiteindelijk zijn het die kleine stapjes die ons helpen naar een duurzaam product.”