Sociaal ondernemen krijgt steeds meer aandacht, maar is nog lang niet de standaard. Aarts Schilders uit Veghel is daarop een van de positieve uitzonderingen. Zo’n 50 procent van de 25 medewerkers heeft een achterstand tot de arbeidsmarkt. Hun ‘rugzakje’ zorgt ervoor dat een baan in de reguliere circuits moeilijk tot niet haalbaar is. Velen belanden thuis op de bank. Bij het schildersbedrijf van Anka Aarts worden ze met open armen ontvangen, krijgen ze de juiste begeleiding en gaan ze, zodra het kan, zelfstandig aan de slag. Het leverde Aarts Schilders de Brabantse AANtWERK Award 2022 op én de trede 3 PSO 30+certificatie. AANtWERK is een platform waar Brabantse werkgevers elkaar tijdens evenementen en workshops inspireren op het gebied van inclusief ondernemen. Het reikt jaarlijks haar award uit aan de meest inclusieve werkgever van de regio Noordoost-Brabant.
Gedetacheerd
Aarts Schilders werd ruim 20 jaar geleden opgericht door Peter Aarts, de man van de huidige directeur Anka Aarts. Zij werkte op dat moment nog in Boxtel bij de sociale werkvoorziening WSD met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Na een paar jaar stopte de WSD met de schilderdivisie. “Deze mensen zouden op straat komen te staan”, vertelt Daniëlle Essink van de back-office. “Peter heeft de begeleiding van die schildersgroep op zich genomen. Zij zijn bij ons gedetacheerd. Het fijne is dat het voor deze mensen voelt alsof ze bij ons in dienst zijn.” Toen Peter het te druk kreeg, stapte Anka als directeur in het bedrijf.” Hij stapte drie jaar geleden uit het bedrijf en werkt nu zelf als begeleider bij de WSD.
Kwetsbare groep
PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen. Hiermee laten bedrijven zien wat hun bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan gaan om mensen met geestelijke of mentale problemen, maar ook personen die om fysieke klachten, ziekte of leeftijd niet meer full time kunnen werken. De 30+-certificatie houdt in dat meer dan 30 procent van de werknemers tot een kwetsbare groep behoort. Het is de hoogste trede. “Een van onze collega’s is een volwaardig schilder met uitdagingen in het autistische spectrum. Hij was bijna voor honderd procent afgekeurd. Wij hebben hem langzaam ingewerkt. Hij begon voor een paar uur per week. Nu werkt hij hier fulltime, heeft zich het verfspuiten eigen gemaakt en draait zijn eigen projecten”, vertelt projectleider Marcel Scheepers.
Begeleiding van hun werknemers is heel belangrijk. Soms gebeurt dat ook privé. “Dat kan echt van alles zijn”, laat Daniëlle Essink van de backoffice weten. “Anka heeft voor werknemers die niet over eigen vervoer beschikten een elektrische fiets of een scooter gekocht. Ze heeft ook een keer via het UWV geregeld dat een van onze schilders met financiële ondersteuning zijn rijbewijs kon halen. We hebben een collega gehad die wel eens te laat kwam. Zij is hem gewoon thuis gaan ophalen. Je moet sommige mensen echt even op weg helpen.”
![Daniëlle Essink van de back-office en projectleider Marcel Scheepers](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/06/000-Danielle-en-Marcel-768x1024.jpg)
Struikelen
“Iedereen struikelt wel eens in zijn leven”, zegt Anka. “Maar niet iedereen heeft het geluk om overeind geholpen te worden. Deze groep kan met de juiste begeleiding wel een rol van betekenis spelen. Wij stimuleren ze in alles wat ze wél kunnen. Daar sturen we op en we spreken ze er ook op aan als het nodig is. Zo creëren we een perfecte balans in ons team.”
“We zien onze mensen opbloeien, en daar doen we het voor”, gaat Anka verder. “Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf en moeten we, net als ieder ander, vakwerk leveren om brood op de plank te krijgen. Wij hebben immers ook onze huurlasten, een wagenpark en kosten voor verf en gereedschappen. Maar hier vind je geen grote auto’s voor de deur, onze voornaamste drijfveer zijn onze mensen.”
Alle disciplines
Aarts Schilders is thuis in verschillende disciplines en gespecialiseerd in behangen, spuitwerk, glaszetten, onderhoud/renovatie en houtrotsanering. Het bedrijf voert werkzaamheden uit voor particulieren, bedrijven, instanties, onderwijs- en zorginstellingen en de overheid. “We doen ook veel schadeherstelwerkzaamheden voor verzekeraars”, zegt Marcel. “Grote instellingen zijn social return-plichtig en moeten een bepaald percentage van de jaaromzet hieraan uitgeven. Een zorgboerderij met vijftien cliënten ontvangt geld van de gemeente, maar moet hiervoor ook iets terugdoen. Als zij ons hun schilderwerk laten uitvoeren, voldoen ze helemaal of voor een groot deel aan hun sociale verplichting. Dat ligt wel aan het bedrag waaraan ze moeten voldoen. Onze factuur is voor 100 procent door te geven.”
Goede contacten
Aarts Schilders komt op verschillende manieren in contact met nieuwe personeelsleden. “Anka heeft goede contacten met de gemeente en het UWV”, zegt Daniëlle. “Als daar een schilder terechtkomt met een rugzakje, nemen ze contact met haar op. Maar deze doelgroep vindt ook zelf z’n weg naar ons bedrijf.”
“We zeggen ook wel eens ‘nee’ hoor”, vult Marcel aan. “Deze mensen hebben namelijk wel een buddy nodig, moeten worden begeleid. Daar is niet altijd ruimte voor. Overigens selecteren we ons ‘andere’ personeel op hun sociale hart, want je moet dit echt willen, het begeleiden van mensen met een rugzakje. Dat kan heel bevredigend zijn, maar is soms ook pittig. Bijvoorbeeld wanneer je iemand moet begeleiden die heel erg druk is. Daarom wisselen we de begeleiding ook wel af.” Hij benadrukt: “Iedereen met een rugzakje die hier komt werken, heeft al wel het schilderen onder de knie.”
![Zo’n 50 procent van de 25 werknemers heeft een achterstand tot de arbeidsmarkt en vindt bij het Aarts Schilders een fijne en veilige werkomgeving](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/06/000-Rob-1024x683.jpg)
Slechthorend
Een van hen is Edwin de Wit. Hij is vrijwel doof geboren. “Links hoor ik niks en tot 2018 hoorde ik rechts slechts voor 35 procent. En dan alleen in stille ruimten. Aan die kant heb ik nu een implantaat en zit mijn gehoor op 65 procent. Na die operatie ging er echt een wereld voor mij open. Ik hoorde tijdens het schilderen ineens het geluid van de strijkende kwast.” Edwin is inmiddels dertien jaar in dienst bij Aarts Schilders. Hij is erg op zijn plek bij het bedrijf en steekt de loftrompet over de directrice en de anderen. “Anka is lief, begrijpt mij en heel erg in ons geïnteresseerd. Als er al een keer problemen zijn met een opdrachtgever, dan is zij er meteen bij om het op te lossen.”
Edwin had al voor verschillende schildersbedrijven gewerkt toen hij werd gewezen op de werkwijze bij Aarts Schilders. “Ik hoorde dat ze hier mensen met een beperking aannemen en heb contact opgenomen. Dit is een fijne werkplek. Bij de andere bedrijven moest ik geregeld verder weg op een klus. Maar hier zijn de opdrachten veelal in de buurt. Dat vind ik fijner.” Hij werkt zelfstandig of met een voorman erbij. “Ik krijg hier de kans om te leren en heb van iedereen hier de meeste papieren, allemaal gehaald via Aarts. Ik heb laatst bovenlichten geplaatst. Daar ben ik ook trots op. Ik zou heel graag willen verfspuiten, maar voor werken met zo’n machine is mijn gehoor te slecht. Gelukkig mag ik wel werken met de handspuit.”
Op eigen benen
Soms is de begeleiding zó succesvol, dat medewerkers besluiten op eigen benen verder te gaan. “Vijf medewerkers zijn inmiddels voor zichzelf begonnen”, laat Marcel weten. “Aan de ene kant kun je dat als bedrijf jammer vinden, maar er heerst toch vooral een gevoel van trots dat zij nu zelfstandig aan de slag zijn.” Terugkomend op de AANtWerk Award. De attentiewaarde ervan is belangrijk, stellen Marcel en Anka. “De beste samenwerking is die met partijen die ook graag sociaal ondernemen”, aldus Marcel. “Naamsbekendheid zorgt ervoor dat we sneller met de juiste opdrachtgevers aan tafel komen. Met als insteek een kwalitatief project, plus altijd de hoofdletter S van Sociaal.”
![Anka Aarts is trots dat Aarts Schilders de AANtWERK Award 2022 heeft gewonnen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/06/000-Anka-met-Award-1024x678.jpg)