Ga naar hoofdinhoud

NSVP: Soms hakken over de sloot


Het was weer een lastige (maar leuke) klus voor de jury van de Nationale SchildersVakprijs: bepalen welke van de 49 ingezonden projecten tot de Voorselectie mogen worden toegelaten. Het zijn er 37 geworden, allemaal te zien op de website www.schildersvakprijs.nl. Het grote gezelschapsspel kan nu al beginnen: welke producten van deze halve finale zullen als genomineerden de eindstrijd aangaan?

Welke projecten het zijn weten we nog niet, maar de winnaars van dit jaar bevinden zich onder de projecten die nu met omschrijvingen en foto’s op de website staan. De jury had meestal wel iets meer documentatie tot zijn beschikking, maar dit geeft een goede indruk. Ook van hoe moeilijk het voor de jury is om te moeten beslissen. Er zijn inzendingen bij waarvan je van de foto’s wel kunt zien dat er in ieder geval goed schilderwerk geleverd is, maar eigenlijk niet veel meer. Er zijn ook inzendingen waar een professionele fotograaf volgens alle regels van het vak aan de slag geweest is, projecten die zó in een catalogus kunnen of op de bedrijfswebsite. En ook dat is misschien niet helemaal eerlijk, de Nationale SchildersVakprijs gaat er immers niet om wie het mooist kan fotograferen. En ook niet over welk object het grootste, oudste of het mooiste is. Maar over wie het kwalitatief beste schilderswerk geleverd heeft.

Juryberaad NSVP 2020. Vlnr: Hans Wolters, Leon Krom, Mark van Boxtel, Wouter Mooij en Randolph Algera. Op de foto ontbreken Dirk Boersma, die eerder weg moest en Jan Maurits Schouten, die de foto nam

Over de afvallers: zoals altijd valt die groep in twee soorten te verdelen: projecten waarbij de jury na bestudering van de stukken, de uitleg en de foto’s moest concluderen dat ze toets de kritiek van vakbroeders niet konden doorstaan. Dan gaat het vaak om projecten die er op het oog wel goed uitzien, maar in de details slordig of zelfs onzorgvuldig handelen laten zien. Een reparatie in een muur die onder de muurverf zichtbaar blijft. Een deurpost die bij de stenen dorpel niet goed afgeschilderd is, met risico op houtrot. Dan mag de voordeur naast die deurpost nog zo mooi glimmen: de Voorselectie haal je er niet mee. Dit soort keuzes zijn altijd een beetje zuur. Je weet nooit zeker of het bedrijf na het nemen van de foto alsnog met de deurpost in de weer is geweest. Maar stuur zo’n foto dan niet in! Datzelfde geldt voor de tweede categorie. Dit soort inzendingen komt de jury elk jaar weer tegen: veel velden niet ingevuld, een heel korte omschrijving van het project en superonduidelijke foto’s. Het is elk jaar weer bij menig inzending met pijn in het hart dat ze toch worden afgewezen: het zou een winnaar kunnen zijn, maar het is niet vast te stellen.

Wat in de Voorselectie opvalt dit jaar, waarin het zo slecht gaat met de horeca wegens de corona-maatregelen: er zitten juist heel veel horeca-gelegenheden bij: een rum-bar in Utrecht, hotels in Zutphen, Riethoven, Amsterdam en Utrecht, een zalencentrum en een restaurant in Brabant, een trouwzaal in Friesland en ook de complexen Zonnestraal in Hilversum en DelaDomus in Eindhoven hebben horeca-functies. Daarbij gaat het om projecten die allang voor het uitbreken van de longziekte op stapel stonden. En die wat mochten kosten. Sommige mochten rijk gedecoreerd worden, oude decoraties gerestaureerd. Andere kregen een heel nieuwe look dankzij het schilderwerk. Als er één plaats is waar men erachter is gekomen dat schilderwerk het verschil kan maken, dan is het de horeca wel.

Onder de inzendingen dit jaar heel veel horecazaken. Zoals ’t Zusje in Weert, dat van top tot teen gedecoreerd en ingericht werd door F.R.E.D. Fred Restyling en Decor
FOTO: JMS

Mooie dwarsdoorsnede

De rest van de objecten in de Voorselectie lopen heel sterk uiteen: een molen, een schip, een mijnwerkerswoning, eengezinswoningen, kastelen, een boerderij, een manege, kazernes en instellingen en nog veel meer. Daarmee is ook deze Voorselectie weer een mooie dwarsdoorsnede van er aan schilderwerk in Nederland zo in een jaar gedaan wordt.

Alle Voorgeslecteerde projecten maken kans op de Klanttevredenheidspluim. Eind oktober worden de genomineerden bekend gemaakt. Ze komen dan met een video online te staan. Dan kan het publiek stemmen op zijn favoriete project en gaat de jury op ronde langs de genomineerde projecten. Op 3 december om 19:30 is er van een door iedereen te bekijken livestream via ons YouTube-kanaal SchildersVAKTV waar de winnaars van de verschillende prijzen bekend zullen worden gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Klantenpluim ter plekke bezorgd (video)

Uitreiking SchildersVakprijs terugkijken

Winnaar SchildersVakprijs is bron van inspiratie

Dofine grijpt Nationale SchildersVakprijs 2020

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 1 december via livestream