Ga naar hoofdinhoud

SprayMaster Sigma ingezet bij streetart


Van de vorig jaar geïntroduceerde PPG SprayMaster, een apparaat waarmee heel precies watergedragen lak op buitenhoutwerk kan worden gespoten, zijn er inmiddels aardig wat in gebruik. Sigma Coatings, producent van zowel het apparaat als van de speciale verf, die in een soort fles wordt, bedacht een project om de voordelen van het draagbaar verfspuitsysteem nogmaals onder de aandacht te brengen.

Sigma maakte er een feestje van, HoogWerkt stelde drie elektrische hoogwerkers beschikbaar Foto: Jan de Keyzer

“Het is de toekomst”, zegt een aanwezige schilder. Op 30 augustus zijn ruim twintig schilders, afkomstig uit alle windstreken van ons land, in Utrecht samengekomen. “Oplosmiddelhoudende verf gaat, hoe je het ook wend of keert, verdwijnen. Ook buiten zullen we met watergedragen producten aan de slag moeten.” Laat daar nu net de SprayMaster voor ontwikkeld zijn”, zegt Rocco van Dick, buitendienstman bij Sigma Coatings.

“Het is een apparaat dat desgewenst op de rug kan worden gedragen en gevoed wordt met perslucht uit een compressor. De verf, Sigma S2U Allure Spray – in dit geval in zijdeglans – wordt in een soort fles van kunststof in het apparaat geklikt. De verf wordt op druk gebracht en naar de nozzle gevoerd. Daar vermengt het zich met lucht, die vooral dient als ‘stuurlucht’ en spuit naar buiten.”

Van Dick vervolgt: “Er is maar één soort nozzle. Inregelen van het spuitbeeld gaat met drie knoppen; die beïnvloeden de druk op de verf, de druk op de lucht en de stuurlucht. “Bij gewone klussen is de instelling supereenvoudig. Wij zeggen eigenlijk altijd: ‘gewoon op 2-1-1 zetten’, dan kan er niets misgaan.” Hij is de bedenker van het evenement in Utrecht. “De schilders die we hier verzameld hebben, zijn de echte voorhoede. Mensen die het interessant vinden om nieuwe technieken en apparaten uit te proberen. Die vinden het juist leuk om te kijken waar de grenzen van hun SprayMaster liggen. Hier op dit project zijn wel echt andere instellingen nodig.”

Een schilder in actie met zijn eigen SprayMaster

Steuntje in de rug
Want de schilders mogen ook echt aan de slag. Een muur van 25 meter hoog en, met de hoek mee, 8 meter breed is door medewerkers van Sigma een paar dagen eerder met de roller helemaal hemelsblauw (RAL 5024) geschilderd. En daarna heeft Rosalie de Graaf, kunstenares met een eigen bedrijf RoosArt, met de SprayMaster vlakken ingetekend met nummers er in.

Op deze dag moeten al die vlakken met het juist kleurnummer worden ingespoten. Met de SprayMaster. Sigma zou Sigma niet zijn als ze er niet een compleet event van maakten. Met hapjes en drankjes, speciaal bedrukte hoodies voor iedereen en een mobiele instructie-unit waar nog een paar laatste zaken rond het spuiten kunnen worden doorgenomen.

Van Dick: “In deze flat, eigendom van woningcorporatie Mitros, doen ze veel aan natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Er staan zonnepanelen op het dak, ze hebben bijenkasten, zwaluwnesten en ook de beplanting is heel biodivers. Ondertussen kan deze buurt, Overvecht, wel een steuntje in de rug gebruiken. Zo kwamen we op het idee van deze muurschildering met als thema biodiversiteit. Op die manier kunnen we met schilderen iets duurzaams cadeau geven.”

Rocco van Dick bedacht het project: “Iets duurzaams aan de gemeenschap geven als schilders.”

Ravensburger-schilderij
Rosalie de Graaf houdt zich vrijwel doorlopend bezig met muurschilderingen, maar één van 25 meter, die heeft ze nog niet vaak gemaakt. “Mijn stijl is hyperrealistisch, ik schilder veel naar foto’s, en dan dus meters hoog. En die spuit ik dan helemaal met spuitbussen. Maar zo’n ontwerp was voor dit project niet geschikt. We wilden veel kleur en de voorstelling als een soort Ravensburger-schilderij met van die kleurvlakken opzetten.”

Daarom is het een ontwerp geworden met een kronkelige boom waar verschillende dieren, insecten, een eekhoorn en een reiger op zitten. De Graaf maakt haar ontwerpen op een iPad en zet ze in een raster. “En dan is het een kwestie van de maten weten en dat raster met puntjes op de muur aanbrengen.” Daarvoor gebruikt ze geen laser of ander hulpmiddel. “Gewoon een kwestie van om de zoveel centimeter een markering.”

De ondergrond voor de schildering was dik in orde. Corporatie Mitros had de muren pas nog laten reinigen en voegen. Rosalie ‘tekende’ de contouren van de vlakken met de SprayMaster en gaf ze het juiste kleurnummer. De schilders konden vervolgens met hun SprayMasters aan de slag om de juiste kleuren aan te brengen. Dit alles vanaf drie elektrische hoogwerkers die door HoogWerkt ter beschikking waren gesteld. “Echt fijn van dat bedrijf”, zegt Van Dick. “Zo zijn ze medesponsor van dit cadeautje dat we aan Mitros en de stad Utrecht geven. Het is een heel innovatief bedrijf. De doelgroep die wij hier verzamelen, is ook voor hen interessant.”

Rosalie de Graaf zou de schildering anders helemaal met spuitbussen hebben geschilderd

Van kleur wisselen
De sfeer is goed en in een dag tijd worden alle vlakken wel zo’n beetje ingespoten. Opvallend is dat de schilders er voor kiezen om vaak van kleur te wisselen. Er zijn 23 kleuren. Op 20 schilders zou switchen niet zo vaak nodig zijn, maar het is een gekend voordeel van de SprayMaster: van kleur wisselen is enorm eenvoudig.

Een kwestie van de ene fles met verf eruit halen, een fles met spoelmiddel erin zetten, daarmee het apparaat doorspoelen (hiervoor is slechts 300 milliliter nodig, bij een airless gaat het al snel om meerdere liters), spoelmiddel eruit, nieuwe verf erin en je kunt weet spuiten. Naast tijd bespaart dit spoelmiddel en er hoeft geen verf te worden afgevoerd. De SprayMaster is een gesloten systeem, waar heel weinig fout mee kan gaan, aldus Sigma.

Maar de nozzle kan wel vervuild raken, zeker als de machine anders dan gebruikelijk staat afgesteld. Dat zagen we dan ook af en toe gebeuren. Maar ook dat bleek geen groot probleem; de nozzle is eenvoudig uit elkaar te schroeven en kan dan met een naald worden doorgestoken. En vervolgens, spuiten maar. Wat ook opviel: ondanks het aardige briesje dat rond de gevel waaide, was er geen enkele overspray. De grond en de rondom geparkeerde auto’s hoefden niet te worden afgedekt. Ook dat is tijd- en milieusparend.

Alle schilders die meehielpen het kunstwerk van Rosalie de Graaf te realiseren
Foto: Jan de Keyzer
Het ontwerp van RoosArt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan