“Ik heb zeer trouwe klanten, werk vooral voor particulieren, maar heb daarnaast ook scholen, bedrijven en een huisartsenpraktijk als opdrachtgever”, zegt hij.
De Jager belandde min of meer bij toeval in het schildersvak. “Ik werkte op kantoor voor een theatergroep, maar kwam er al snel achter dat ik geen binnenmens ben. Het bureauwerk stond mij steeds meer tegen. Ik ben een echt buitenmens. Schilderen vond ik van jongsaf aan al leuk om te doen en daarom besloot ik hier rond mijn dertigste jaar mijn beroep van te maken.”
Nadat Thomas zijn gezeldiploma had behaald, besloot hij 21 jaar geleden een eigen bedrijf te beginnen. “Ik profileerde mezelf meteen als ecologische schilder, omdat ik ervan overtuigd ben dat schilderen met verven op natuurlijke basis beter is voor ons milieu dan de synthetische verven.”
Milieubewuster
Destijds had hij de tijd niet mee, want er bleek weinig klandizie te zijn voor zijn specialisme. “Ik moest vaak praten als Brugman om opdrachtgevers binnen te halen en hen overtuigen dat je ook met ecologische verven kwaliteit kan leveren”, kijkt de schilder glimlachend terug.
Tegenwoordig is dat anders. “De mensen zijn veel milieubewuster geworden en kloppen nu zelf bij mij aan omdat ze graag een ecologische schilder willen. Aan acquisitie hoef ik niets meer te doen. Zo is mijn orderportefeuille nu alweer gevuld tot 2024”, zegt hij. Het verbaast hem dat er in Nederland nog weinig ecologische schilders zijn, terwijl daar volop markt voor is. “Je kunt je juist onderscheiden met zo’n specialisme. Wat mij betreft mag dat van overheidswege sterker worden gestimuleerd met bijvoorbeeld een subsidie.”
Proeftuin
“Welke ecologische verven ik zoal gebruik? Ik ben niet echt merkentrouw, houd mijn ogen en oren goed open wat er zoal op de markt verkrijgbaar is en test veelvuldig producten uit. Daarbij is mijn eigen woning een proeftuin. Iedere deur en muur staat min of meer in een andere verf”, zegt Thomas. “Zo ken ik de kwaliteiten van ieder product goed en maak ik per uit te voeren project telkens gerichte verfkeuzes.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/09/de-jager-683x1024.jpg)
Foto’s: Merijn Koelink
Hij werkt onder andere graag met de merken Copperant (Pura), Keim (Innostar en Soldalan), Auro, Uula (kookverf), Rigo (Toplin) en Drost (Devetal Supreme). “De meeste verfmerken zijn goed op weg met het ontwikkelen van producten op natuurbasis, maar mijns inziens kan dat altijd nog beter.”
Omdat hij vooral in de eigen regio werkt, gaat De Jager zo vaak mogelijk op de fiets naar en van zijn schilderklus. “Dan breng ik op de eerste dag eerst het klimmaterieel met de auto naar de werkplek toe.”
De Peizenaar werkt standaard met een ‘groen’ alternatief voor terpentine, Bial 168. Dit is een verdunningsmiddel (uit Zweden) op basis van vetzuur methylesters, vervaardigd uit natuurlijke plantaardige grondstoffen. Bedoeld voor het verdunnen van oliegedragen en oplosmiddelhoudende, oxidatief drogende verven, zoals lijnolie- en alkydverven.
“Ook kun je er kwasten, rollers en andere gereedschappen effectief mee reinigen. Ik begrijp niet waarom de reguliere verfgrossiers dit ‘groene’ product nog steeds niet in de schappen hebben staan.”
De Jager heeft ook klanten die hem – uit financiële overwegingen – graag mee willen helpen met de schilderklus. “Dat vind ik geen enkel probleem. Hen laat ik dan meestal het voorwerk doen, zodat ik me volledig op de afwerking kan richten. Zo’n samenwerking is best leuk. Het sociale contact vind ik waardevol. Daarom wil ik nog meer reclame gaan maken dat klanten desgewenst met mij de steiger op mogen, als zij dat willen.”
Naam: Thomas de Jager
Beroep: Eigenaar van Thomas Natuurlijk Schilderwerk
Werkgebied: Stad Groningen, Roden en omliggende dorpen
Woonplaats: Peize
Opleidingen: Theaterwetenschap, Bedrijfskunde en Schildersopleiding
Hobby’s: Muziek, drummer in een gitaarband