“Wil je kunststof en aluminium geveldelen echt tot leven brengen, dan kies je voor Coatcontrol”, stelde Ton Visker in 2017 toen hij het concept van Coatcontrol aan ons uitlegde. Na een ontwikkelingsperiode van dertien jaar was het door hem bedachte concept rijp voor de markt. ‘Verf op de rol’ combineert alle kenmerkende eigenschappen van een coating met de voordelen van zelfklevende folie. Samen met Visker en Pim Jansen, de commerciële man, kijken we waar Coatcontrol twee jaar na de marktintroductie staat.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Cursus-A-1024x768.jpeg)
Coatcontrol richtte haar pijlen in eerste instantie louter op het opnieuw kleuren van aluminium en kunststof kozijnen en gevelelementen. Ofwel ‘pimpen’ van ondergronden in het tweedimensionale vlak (Coatcontrol kan niet worden vervormd), die doorgaans moeilijk schilderbaar zijn. Het unieke van de zelfklevende verf is dat het ook toepasbaar is op houten ondergronden.
Visker: “Coatcontrol is dampdoorlatend, blijvend elastisch en de ondergrondstructuur blijft zichtbaar. Hierdoor is het tevens geschikt voor houten ondergronden, zowel binnen als buiten. Denk bijvoorbeeld aan het snel en efficiënt kleuren van deuren en boeiborden.”
Gestage druppel
Het tempo waarin traditionele schilders het nieuwe concept oppakken valt niet altijd mee, bekent Jansen, maar de gestage druppel holt de steen. “We hebben het product verder ontwikkeld, uiteenlopende projecten gedaan en inmiddels meer dan honderd schilders opgeleid.” Deze trainingen verlopen via de Schildersvakopleidingen van OnderhoudNL in Breda en Tilburg. Ook zijn enkele bedrijfstrainingen gegeven.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Blokkozijn-1024x768.jpeg)
“Door met Coatcontrol aan de slag te gaan, krijgt een schilder een beeld wat ‘verf op de rol’, in combinatie met vloeibare verf, voor zijn bedrijf kan betekenen. Hij moet het echt zelf ervaren en daar gaat tijd overheen”, aldus Jansen. Schilders die al gewend waren om zelfklevende façadefilm van pvc te plakken, melden zich steeds vaker.
Jansen: “Die zeggen: sommige geveldelen – zoals deuren en panelen – moet je gewoon plakken en andere objecten moet je schilderen. Hen hoef je de voordelen niet uit te leggen. De kracht voor een project zit vaak in de combinatie van beide applicatiemethoden.”
Ook ‘plakkers’ die afkomstig zijn uit de signmarkt, maar zich onder andere toeleggen op het restylen van gebouwen, ontdekken steeds vaker Coatcontrol. “Het laat zich, omdat het wat stugger is, prima verwerken onder moeilijke omstandigheden en geeft ook een meer levendige uitstraling aan een oppervlak dan met een conventionele façadefilm van pvc”, weet Visker.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Wageningen-1-1024x768.jpeg)
Het gaat vaak om grote oppervlakken. “Zonde als een applicateur dan zelf staat te reinigen. Ons advies: schakel een reinigingsbedrijf in die dat goedkoper en sneller kan. Laat de applicateur doen waar hij goed in is: plakken. Deze markt is er gewoon, maar vraagt wel een andere manier van denken.”
Zeer duurzaam
Omdat de prefab opbouw van de 2K-verflaag bij Coatcontrol niet is gebonden aan kwastapplicatie – de productie is immers een industrieel proces onder geconditioneerde omstandigheden – kunnen andere bindmiddelcombinaties worden gebruikt.
Visker: “We produceren een industriële, high performance coating; flexibel en met een veel langere levensduur dan de traditionele kwastverf. Deze is zelfs zeer duurzaam; tot wel vijftien jaar. Verkrijten kan niet bij deze bindmiddelen en de kleur- en glansdegradatie is minimaal. Een volledig stabiel product, voorzien van een interne wapening met een non-woven vezel, met een bovengemiddelde kras- en stootvastheid. Te plakken op elke ondergrond die draagkrachtig, stabiel en niet-poreus is aan de buitenkant. De lijmlaag geeft een betere hechting dan we ooit met verf kunnen krijgen.” De laagdikte van de coating is minimaal 120 mu en varieert per kleur, omdat de gewenste dekkracht leidend is, legt Visker uit. “Dat zijn minimale verschillen die geen invloed hebben op de applicatie.”
Asbesthoudende gevelpanelen
Bij vastgoed waar asbest voorkomt, maar sanering niet per se noodzakelijk is, kan Coatcontrol ook een oplossing bieden. Jansen: “We hebben net, samen met Roland Roos van de firma FinVinyl, voor de Woningstichting in Wageningen een mooi project afgerond waar bijna 5.000 vierkante meter Coatcontrol is geplakt. Het gaat om zes flatblokken uit de jaren zeventig met vijfhonderd woningen. Toepassen van Coatcontrol bleek een aantrekkelijk en veilig alternatief om de licht asbesthoudende gevelpanelen (puivulling) een tweede leven te geven. De panelen zijn geplakt, de kozijnen geschilderd en de randen afgekit. Het asbest is dus mooi opgesloten. Tevens is de helft van de deuren geplakt.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Galerij-resultaat-1-576x1024.jpeg)
Coatcontrol blijkt ook een remedie voor aluminium geveldelen die melkachtig uitslaan nadat er een nanocoating is toegepast. Jansen: “We adviseren voor elk project altijd eerst een proef op te zetten. Om de hechting te controleren en zodat de opdrachtgever dan kan zien wat het uiteindelijke resultaat is.”
Blokkozijnen
Aanvankelijk trachtte Coatcontrol weg te blijven van hout. Met reden. Visker: “Wij verkopen een halffabricaat. Wij zijn voor het resultaat volledig afhankelijk van degene die het gaat plakken. Ons product gaat makkelijk vijftien jaar mee en de hechting is super. Een houten ondergrond stelt echter hogere eisen aan de applicatie. Dan moet je een partij hebben die het echt snapt. Inmiddels hebben we een relatie opgebouwd met enkele gerenommeerde montagebedrijven die dit metier tot in de finesse beheersen.”
Zodoende heeft Coatcontrol toch de eerste schreden gezet in de markt van houten kozijnen. Blokkozijnen, aan de binnenkant beglaasd, zijn geplakt met de verf vanaf de rol. “Dat gaat prima”, weet Visker.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Deur-1024x576.jpeg)
Daaruit voortgekomen is een systeem voor buitenbeglazing, waarbij de glaslatten worden verwijderd, Coatcontrol op het houten kozijn wordt geplakt (inclusief onderdorpel) en hierop vervolgens minerale neuslatten van Ventistone (ook bekleed met Coatcontrol) worden geplaatst. Jansen: “Hiermee creëer je een oplossing die meer dan vijftien jaar onderhoudsvriendelijk is. Grote vastgoedonderhoudsbedrijven en woningcorporaties, die oog hebben voor de exploitatiekosten op langere termijn, zijn gevoelig voor dit soort argumenten.”
Productontwikkeling
Nieuw is een watergedragen variant van Coatcontrol. Samen met verfgrossier ProCoatings wordt deze oplossing begin 2020 in een speciale ‘kit’ aangeboden, zodat de schilder op een laagdrempelige manier ervaring kan opdoen met ‘verf op de rol’. Jansen: “Een set van twee of drie kleuren waarmee een schilder een deur kan plakken. Op die manier willen we de drempel verlagen. Een schilder moet zelf ervaren wat de verwerking van Coatcontrol inhoudt. Op YouTube hebben we een filmpje staan waarin we uitleggen hoe dit moet.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/12/00-Na-768x1024.jpeg)
“We raken langzaam ingeburgerd in de onderhoudsmarkt, maar zijn ook bezig in een totaal andere tak van sport”, vertelt Visker enthousiast. Coatcontrol heeft in Breda een tweede productielijn gebouwd waarop een industriële coatingfilm, zonder lijmlaag, kan worden gefabriceerd. Op 1,30 meter breedte en in elk gewenste lengtemaat.
“Met dit product bieden we een alternatief voor de gebruikelijke pvc-folies bij het industrieel machinaal ommantelen van kunststof gevelpanelen. Wij kunnen elke kleur leveren vanaf 200 lengtemeters (traditioneel is de minimale afname in deze industrie 2.000 meter, red.). Daarnaast is onze oplossing pvc-vrij en, omdat het verf is, is het volledig overschilderbaar.”
Met deze kennis wordt ook met een schuin oog gekeken naar de timmerindustrie, waar nu nog helft van de productieruimte wordt ingenomen door gespoten kozijnen die hangen te drogen.
Kenmerken
Onderscheidende voordelen van Coatcontrol ten opzichte van conventionele zelfklevende pvc-folies zijn, aldus Coatcontrol: Eindresultaat oogt geschilderd of gepoedercoat.
– Overschilderbaar.
– Bevat geen weekmakers.
– Krimpt niet.
– Kleur-, kras- en stootvast (ISO 4892-3).
– In alle kleuren verkrijgbaar (RAL, NCS, ACC, metallic etc.).
– Blijvend elastische rek (ook op hout toepasbaar).
– Leverbaar vanaf één rol (1 en 1,25 x 12 m).
– 12 jaar fabrieksgarantie.
Alle kleuren
Ton Visker is de grondlegger en algemeen directeur van Coatcontrol bv. Dit bedrijf produceert de gelijknamige zelfklevende high performance coating, de zogenoemde ‘verf op rol’. De distributie verloopt via Coatcontrol in Breda, waar ook de productielijnen zijn ondergebracht. Hierdoor kunnen alle kleuren – of het nu RAL, NCS, het Sikkens ACC Systeem of metallics betreft – in kleine hoeveelheden en gemiddeld binnen twee weken worden geleverd. Afwerkingsopties zijn: mat, glans, zijdeglans of hoogglans.
Coatcontrol geeft 12 jaar fabrieksgarantie op het product, mits het is aangebracht via gecertificeerde verwerkers. Daarvoor is een opleiding opgezet met de Schildersvakopleidingen van OnderhoudNL in Breda en Tilburg.
www.coatcontrol.nl