Ga naar hoofdinhoud

Vandersnoek zoekt het in de breedte


Vandersnoek verantwoord vastgoed onderhoud in Alphen aan den Rijn bestaat 150 jaar. Een mijlpaal, maar nog veel interessanter is hoe deze jubilaris tegen de toekomst aankijkt. “Het gaat om morgen. Zonder ketenpartners kunnen wij ons ding niet doen.” En: “We hoeven niet groter te worden. We zoeken het vooral in de breedte bij onze bestaande relaties.”

Tegenwoordig kent Vandersnoek verantwoord vastgoed onderhoud in Alphen aan den Rijn drie aandeelhouders: Leo Schuitemaker (algemeen directeur), Ronald de Tombe (operationeel directeur) en Hubert Nijgh (commercieel manager). Drie kapiteins op één schip, maar ze zijn koersvast. Tijdens de crisisjaren kende het bedrijf circa 50 vaste personeelsleden en nu nog steeds.

“We willen niet groeien, om te groeien”, aldus De Tombe. “Maar wel verbreden.” Het dienstenpakket omvat al jaren meer dan alleen schilderen, glaszetten en houtrenovatie. “We doen alles aan de binnen- en buitenschil, samen met onze ketenpartners. Zonder hen kunnen we ons ding niet doen. Uiteindelijk kom je dan vanzelf tot Resultaat Gericht Samenwerken (RGS); de architect mogen zijn van onderhoudsscenario’s.”

Blijf sparren

Inmiddels werkt Vandersnoek op deze manier voor meerdere toonaangevende woningcorporaties en zorginstellingen. Schuitemaker: “Iedereen giet zijn eigen sausje over hetzelfde warme eten, want in de kern praat je over hetzelfde. Maar je kunt pas écht resultaat gericht samenwerken als je de lange termijn visie van de vastgoedeigenaar, in feite einde exploitatietijd, kent. Met dat inzicht kun je daadwerkelijk tot de beste aanpak en bezuinigingen komen. Contracten van vijf jaar zijn in mijn ogen achterhaald. Ik ga liever een relatie aan voor onbepaalde tijd, die jaarlijks opzegbaar is. Houd elkaar scherp. Blijf monitoren, houd de onderhoudskosten per verhuureenheid in de gaten en blijf sparren met je opdrachtgever over verbeteringen die mogelijk zijn. Dat is voor mij echt RGS.”

Verduurzaming

Vaste relaties met ketenpartners zijn hierbij essentieel. “Van steigerbouwers, voegers, installateurs, betonspecialisten tot dakdekkers, met al deze disciplines hebben we goede afspraken”, aldus Schuitemaker. En die worden in zijn ogen alleen maar belangrijker. “Wij geloofden niet in de recessie. Wij deden gewoon ons werk; jaarrond, want daar zijn we goed in. En we geloven nu ook niet in de hoogconjunctuur. De grootste bedreiging voor ons bedrijf? Toch verleid worden groter te groeien. We willen qua personeelsbestand niet opschalen. Wat nu op ons afkomt, is de verduurzaming. Steeds vaker zeggen woningcorporaties: je doet al planmatig onderhoud aan het casco, kun je ons ook helpen bij het verduurzamen van ons woningbezit? Ja, dat kunnen we, maar niet alleen. En je moet beseffen dat het een eindige vraag is.”

Om invulling te kunnen geven aan deze vraag naar verduurzaming, voert Vandersnoek gesprekken met een aannemer en een installateur. Doel: echt samen, als aparte entiteit, dit werk kunnen aannemen en uitvoeren.

Binden personeel

Een jubileum is mooi, maar het gaat om morgen, stelt Nijgh. Bestaand personeel aan je binden, maar ook goede relaties onderhouden met zzp’ers die in de flexibele schil voor je werken, is ontzettend belangrijk. “We krijgen als feedback dat alles hier goed is geregeld en ze bij ons nog een mooi stuk werk kunnen maken waar ze zelf achter staan.”

Verder investeert Vandersnoek veel in opleidingen van het eigen personeel. “Van de 50 volgen er momenteel 13 een opleiding. Dat is procentueel gezien best veel. Alles is bespreekbaar, als het maar een relatie heeft met het vak. Het verloop is hier gelukkig zeer gering, maar feit is dat de instroom in de sector als geheel bijzonder laag is. De schildersopleiding in Katwijk, een schildersbolwerk bij uitstek waar ongeveer de helft van ons personeel vandaan komt, heeft voor volgend seizoen maar een handvol aanmeldingen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.”

Het jubileum wordt met het personeel in september gevierd met een actieve dag – goed voor de teambuilding – bij Dorhout Mees in Biddinghuizen en afgesloten met een rondvaart, samen met partners en oud-medewerkers, in Leiden. Voor relaties wordt een aparte middag gehouden, waarvoor inmiddels ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair Thomas Rau is vastgelegd.

De directie: Hubert Nijgh (commercieel manager), Ronald de Tombe (operationeel directeur) en Leo Schuitemaker (algemeen directeur).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hendrik Slingerland

Op 2 januari 2018 was het 150 jaar geleden dat Hendrik Slingerland de basis legde voor wat nu Vandersnoek verantwoord vastgoed onderhoud in Alphen aan den Rijn heet. Althans, er is een kasboekje uit 1868 met op die datum een aantekening van zijn hand. De eerste Van der snoek (Arie), al jaren werkzaam bij het schildersbedrijf, werd op 1921 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als eigenaar. In 1937 kwamen zijn twee zonen (Jan Hendrik en Arie) in het bedrijf en begin jaren zestig nemen twee zonen van Jan Hendrik (Hein en Jan) de zaak over. 

In 1996 kwam Koosje de Koeijer aan het roer te staan. Zij introduceerde duurzaamheid als kernwaarde binnen het bedrijf en was een van de grondleggers van Fareno (Faire Renovatie en Onderhoud). Leo Schuitemaker, gestart bij het bedrijf als calculator/werkvoorbereider en nu ruim 25 jaar aan Vandersnoek verbonden, werd al in 2000 aandeelhouder.

In 2008 werd de toenmalige calculator Ronald de Tombe ook aandeelhouder. Na het vertrek van De Koeijer, halverwege 2012, namen beide heren de resterende aandelen van haar over. Sinds 2013 participeert ook Hubert Nijgh in het bedrijf. Nijgh begon in 2005 bij Vandersnoek als projectleider.

 

 

 


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper