Ga naar hoofdinhoud

Vergulden versus verf met een gouden glans


Het is de echte decorateur waarschijnlijk een gruwel, maar soms moet het oppervlak van een object gewoon een ‘gouden uitstraling’ hebben. In die gevallen is vergulden met bladgoud vaak te tijdrovend en/of te kostbaar. Goudlakken kunnen dan een ‘glanzend alternatief’ zijn. In Malerblatt 07-2023 worden enkele alternatieven op een rij gezet.

Vergulden is zonder twijfel de Mercedes onder de designtechnieken. Geen enkel ander materiaal straalt zo zelfverzekerd elegantie en hoge kwaliteit uit als goud. Met behulp van bladgoud kan een grote verscheidenheid aan oppervlakken ‘in goud worden getransformeerd’.

Maar echt vergulden is veeleisend; de ultradunne velletjes bladgoud moeten in een geschikte kleefolie (mixtion) worden gelegd, wat – afhankelijk van de vorm en grootte van het object – een moeilijke en uiterst tijdrovende bezigheid kan zijn. Bovendien vergt het vergulden veel kennis.

Door een gebrek aan geschoold personeel zullen werknemers die het vergulden beheersen bij veel schildersbedrijven waarschijnlijk schaars zijn. Om toch een ‘golden look’ te bereiken, zou het gebruik van goudlak een alternatief kunnen zijn; het is makkelijker te verwerken en bespaart kosten. Goudlakken zijn er echter in soorten en maten, zo leert het artikel in Malerblatt.

Goudpigmenten

Hebben we te maken met echte goudpigmenten en/of metaaleffectpigmenten die voor de gouden glans van het product zorgen? Poedergoud- of schelpgoudlakken bevatten echte goudpigmenten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Iriodin parelmoerpigmenten of de ‘vloeibaar goud’ en ‘verguldwas’ van Lefranc & Bourgeois.

Ook zijn er metaalpasta’s die het effect van goud of zilver imiteren met behulp van metaalbrons. Het is dus zaak bij de leverancier goede informatie in te winnen en vooraf een test te laten uitvoeren of het goudeffect toereikend is voor de gewenste toepassing. Overigens is het verschil in prijs per liter al een goede indicatie over de hoeveelheid echte goudpigmenten, als die al aanwezig zijn.

Feit is dat in de decor-, design- en architectuurwereld met metallic glanslakken verbluffende resultaten voor een redelijke prijs zijn te bereiken. Maar komt hun uiterlijk in de buurt van een echte vergulding, hetzij met goud of zilver? Sommige producten maken gebruik van innovatieve nanotechnologie, waardoor het mogelijk is om de kleurpigmenten, na het aanbrengen, aan het oppervlak te houden.

Het resultaat is een oppervlak dat, voor een verf, een uiterst ongebruikelijke en unieke glans heeft. Het visuele effect is echter sterk afhankelijk van de ondergrond, de locatie en het feit of de pasta’s en vernissen ook tot hoogglans zijn te polijsten.

Maar alle specialisten die in het artikel aan het woord komen, zijn het over één ding eens: het uiterlijk van een oppervlak met bladgoud is, door de herkenbare aansluiting van velletjes, zo karakteristiek dat de boodschap – ‘dit is echt goud’ – met geen lak is te evenaren.

Uit: Malerblatt, 7-2023

De balustrade voor en na het verguldwerk door Geers.
De balustrade voor en na het verguldwerk door Geers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Vergulde ‘koninklijke’ windvaan te zien in zomerexpositie

Zomercursussen in schildertechnieken bij Linova

Linova biedt eendaagse cursus ‘Glas vergulden’

Eendaagse cursus van Britse meestervergulder

Wapenschild Boxtel hersteld door studente