Na de winterse doorwerkprojecten starten de voorjaarswerken op. Zo ook het schilderwerk aan landhuis Te Werve in Rijswijk. Eind mei moet de grootschalige renovatie zijn afgerond. Ook de schilders moeten dan hun biezen pakken. De planning is strak. Niets mag nog aan de onderhoudswerkzaamheden herinneren wanneer het eerste huwelijksfeest van het seizoen zich aandient.
Een van die schilders is Marcel Roodnat. Ooit leerde hij het vak van leermeester Henk Babtiste. ‘Hij had altijd wat op te merken. Zelden was het perfect. Maar niet op een vervelende manier. Omdat het in mijn aard ligt om de perfectie te benaderen waren zijn opmerkingen niet aan dovemans oren gericht. Die passie voor het vak heb ik van hem geleerd’, aldus Roodnat. Juist dat enthousiasme en die bevlogenheid gaven voor de opdrachtgever de doorslag om met Marcel Roodnat en Ad Bakker van respectievelijk Marcel Roodnat Schilders- en Onderhoudsbedrijf uit Rijswijk en AB Schilderwerken uit Pijnacker in zee te gaan.
![te werve damwand De renovatie wordt grondig aangepakt. Zelfs onder de waterlijn is onderhoud hard nodig](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/te-werve-damwand-169x225.jpg)
![te werve houtreparatie Timmerlieden verzorgen de houtvervanging en houtrotreparatie. Goed afspraken met de schilders zijn dan heel belangrijk](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/te-werve-houtreparatie-169x225.jpg)
![te werve krimpfolie Nagenoeg het gehele landhuis Te Werve pand staat in de krimpfolie. Weersomstandigheden krijgen nauwelijks vat op de werkzaamheden](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/te-werve-krimpfolie-274x225.jpg)
![werve bakker roodnat Marcel Roodnat (rechts) en Ad Bakker zijn beide zelfstandig ondernemer, maar trekken doorgaans gezamenlijk als compagnons op](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/werve-bakker-roodnat-300x225.jpg)
![werve behang De stukadoors zijn klaar. Tijd voor Marcel Roodnat en Ad Bakker om in totaal 750 m2 glasweefsel en exclusief behang te plakken](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/werve-behang-300x225.jpg)
![werve dakgoot De linkerzijde van de dakgoot is nog niet gereinigd in tegenstelling tot de rechterzijde](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/werve-dakgoot-169x225.jpg)
![werve fred](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/03/werve-fred-268x225.jpg)
De ontmoeting
Roodnat en Bakker zijn twee zelfstandige ondernemers. Ze zien elkaar als compagnon en trekken in de regel samen op. Voor grotere werken trekken ze 2 à 3 extra ‘vaste’ zzp’ers aan waarvan de ervaring, kennis en capaciteiten bekend zijn. Opdrachtgever Mirco Cuppens en Marcel Roodnat kennen elkaar van het voetbalveld waar hun twee zoons in hetzelfde team spelen. Zonder dat Roodnat wist wat Cuppens’ dagelijks werk inhield, sprak Roodnat met zoveel bevlogenheid over zijn werk dat Cuppens hem uitnodigde een offerte te maken om de met twee lagen minerale mortel gestukadoorde gevel van landhuis Te Werve te spuiten met Keim.
Projectlocaties
Cuppens geeft leiding aan Event Company dat exclusieve horecalocaties exploiteert voor vergaderingen, presentaties, recepties, gelegenheidsdiners, bruiloften en personeelsfeesten. Behalve Landgoed Te Werve in Rijswijk zijn dat Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn, De Lindenhof in Delft en Landgoed Voorlinden in Wassenaar. Landgoed Te Werve was toe aan een grondige renovatie. Dermate grondig dat zelfs een damwand is aangebracht om de vijver die aansluit op het landhuis droog te leggen. Zo kunnen ook de renovatiewerkzaamheden onder de waterlijn worden uitgevoerd. Er lopen op dit moment dus heel veel bouwdisciplines rond in en rond het landhuis: stukadoors, metselaars, timmerlieden, installateurs en sinds kort ook schilders. De opdrachtgever zelf bewaakt de strakke planning.
Werkwijze
Roodnat: ‘Vooral de afspraken met de timmerlieden zijn voor ons belangrijk. Zij nemen alle houtvervanging en houtrotreparaties voor hun rekening. We werken achter de timmerlieden aan, spiraalsgewijs, van boven naar beneden.’ De opdracht voor Roodnat en Bakker breidde zich al snel uit naar het buitenschilderwerk van al het hout en het aanbrengen van ongeveer 750 m2 glasweefsel en exclusief behang. Roodnat en Bakker zijn verklaard Sikkens-schilders: ‘Wij werken veel met het Sikkens Huisschilder Plan. Voor dit werk heeft Sikkens dan ook, op zeer korte termijn, het verftechnisch bestek geschreven. Behalve dan voor het spuitwerk met Keim op de gestuukte buitengevel. Al het houtwerk behandelen we met Sikkens.’ Als de timmerlieden hun hielen hebben gelicht, starten Roodnat en Bakker met het reinigen en schuren van het oude en nieuwe houtwerk. ‘De basis is het allerbelangrijkste. Met een handpomp spuiten we het hout met verdund reinigingsmiddel Viamond in. We wassen en schuren het meeste handmatig, ook vanwege de detailleringen, met Scotch-Brite. Kleine open verbindingen frezen we zelf uit om die te vullen met Componex houtreparatiepasta, ook van Sikkens. Na een dag droging en schuren brengen we de eerste grondlaag Primer Plus aan. Na droging en licht schuren met korrel 180 volgt een tweede grondlaag Primer plus om het geheel af te werken met Rubbol SB.’ Het vele nieuwe Ruysdael Glas plaatsen Roodnat en Bakker niet zelf. ‘De hoeveelheid ruitjes is te groot om dat zelf te doen. Wel stoppen we het enkelglas zelf, in dit geval met Flexidur SV, een flexibele voeg. Bij het schilderen hiervan besnijden we niet maar plakken het glas af. We doen dat om twee redenen. Allereerst voor een betere kantendekking. Bij het besnijden geef je door het draaien van de kwast een extra lichte druk op de kwast waardoor je te weinig laagdikte aanbrengt met een slechte kantendekking als resultaat. Door af te plakken kun je de verf er veel voller opzetten. Aftapen doen we met een kruislings gelijmde tape die je veel langer kunt laten zitten. De tweede reden is tijdwinst. Dat hebben we getest. We zijn erg logistiek ingesteld.’ Ook heeft Roodnat standaard een verwarmbox bij zich. ‘De verf die we nodig hebben, verwarmen we eerst voor om altijd met juiste en dezelfde viscositeit te hebben, zeker bij lagere verwerkingstemperaturen. Ja, ik ben een Pietje precies. Dat heb ik nu eenmaal zo geleerd.’