Ga naar hoofdinhoud

Vierluik siert kopgevels Westfriese Hof in Hoorn


Trots zijn op de leefomgeving. Dat symboliseert het kunstwerk dat Collin van der Sluijs op de kopgevels van het Westfriese Hof in Hoorn heeft gerealiseerd. De creatie van dit vierluik door deze internationaal vermaarde artiest betekende ook een weerzien met Karel Loos, met wie hij ooit samen de schildersopleiding aan SintLucas in Boxtel volgde. Loos is nu projectleider bij SW Vastgoedverbetering en zorgde ervoor dat Van der Sluijs zich volledig kon concentreren op het kunstwerk.

Collin van der Sluijs is een echte kunstenaar, maar wel een die alles weet van verf. Op de basisschool schreven ze al in zijn rapport ‘Collin wil niet rekenen, hij wil alleen maar tekenen’. Zo belandde hij op de schilders-lts Groot Stelle in Goes waar de vrije vakken zijn volle aandacht hadden.

Hij wist precies wat hij daarna wilde: eerst SintLucas in Boxtel en daarna de Kunstacademie St. Joost in Breda. Daar verdiepte hij zich in het vak van illustrator, want de rest vond hij veel te ‘zweverig’. Zijn doel: een leven in het teken van de kunst bestaande uit reizen en het maken van schilderijen en muurschilderingen. “In 2004 studeerde ik af en ik heb me vanaf dat moment volledig op het vrije werk gestort.”

Ruim twintig jaar later heeft de 41-jarige kunstenaar zijn ambities meer dan waargemaakt. Zijn werken in de publieke ruimte vielen al snel op en gingen via internet de hele wereld over. Inmiddels heeft hij zijn ‘handtekening’ als artiest achtergelaten in wereldsteden als Berlijn en Chicago.

Klasgenoot
Het feit dat Van der Sluijs nu de kopgevels van flats aan de Westfriese Hof in Hoorn staat te schilderen, heeft hij te danken aan Karel Loos, tegenwoordig projectleider bij SW Vastgoedverbetering in Hoorn. Samen volgden zij de opleiding beschermings- en afwerkingstechnieken aan SintLucas.

Loos moest meteen aan zijn oud-klasgenoot, die tegenwoordig in Maastricht woont, denken toen woningcorporatie Intermaris aangaf een kunstwerk op de kopgevels te willen hebben. Dit als slotstuk van het planmatig onderhoud aan vier flats aan de Westfriese Hof dat SW in 2020 had uitgevoerd (zie kader).

Een van de kunstwerken

Loos: “Intermaris was direct enthousiast. Collin werkt veel met vogels en de natuurlijke omgeving. Dat sprak aan. Ik nam contact op, Collin maakte wat schetsontwerpen die werden goedgekeurd en op maandag 17 mei is hij begonnen.”

De rol van Loos is dat hij alles rond het artistieke project ontzorgt. Van vergunning, hoogwerker, schaftkeet, toilet, verf tot huisvesting van de kunstenaar die door de week in Hoorn verblijft. “Zodat hij zich volledig kan focussen op zijn werk.”

Vier seizoenen
In de kunstwerken op de flats zijn de vier seizoenen zichtbaar, zowel in kleur als de levensloop van de flora en fauna. Samen vertellen ze een beeldverhaal. Van der Sluijs heeft zich voor dit vierluik onder andere laten inspireren door de Marker Wadden. “Nieuwe natuur. Vandaar de oeverzwaluw op de eerste flat. Hij kijkt naar rechts de toekomst in.”

Op de tweede flat een houten vat, dat verwijst naar de rijke historie van Hoorn als havenstad, waaruit nieuw leven ontspringt. “De planten die daaruit groeien staan symbool voor de groei van de handel in Hoorn. Een merel, omringd door bloeiende planten in volle bloei, heb ik op de vierde flat afgebeeld. Een explosie van kleur en leven.”

Het idee voor de grauwe gans op de derde flat kwam bij hem op toen hij met de trein het Westfriese landschap doorkruiste. “Ik zag ze elke week groeien.”

Organisch proces
Het is ook een organisch proces, legt Van der Sluijs uit. Regelmatig komen buurtbewoners langs voor een praatje. “Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Soms verwerk ik dat in de schildering. Zoals de rode bessen, waarover een mevrouw het had. Het is een heel dun laagje, maar juist dat maakt dat zo’n kunstwerk echt voor en van de buurt is.”

Het past ook bij de ambitie van Intermaris, waar het meewerken aan een aantrekkelijke wijk prominent op de agenda staat. De woningcorporatie voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de woningen, maar ook voor de omgeving waar de woningen staan. Bewoners kunnen ook met ideeën om hun wijk te verbeteren bij Intermaris terecht.

Groot kleurbereik
Het kunstwerk omvat bijna de gehele gevel van de dertien meter hoge gebouwen. De witte ondergrond die als basis diende is Alphaloxan Flex dat vorig jaar al door SW op de kopgevels was aangebracht. Na inwinnen van technisch advies bij André de Ruiter van AGC Verf bleek dat de primaire kleuren die de kunstenaar wenste niet realiseerbaar waren in dit verfsysteem.

De buitenmuurverven van Drost Coatings hebben echter een dusdanig groot kleurbereik dat dit wél mogelijk is. Regiomanager Michael Heidinga legt uit: “Wallcoat PU/AC is een waterverdunbare coating voor binnen- en buitentoepassingen. Een kunstharsdispersie versterkt met een polyurethaan die extreem weerbestendig, vuilafstotend en algwerend is. Met een meer dampdoorlatende verf bereik je nooit dergelijke heldere kleuren, omdat die met anorganische pasta’s worden gemaakt. De keuze voor het verfsysteem is hier dus puur een esthetische geweest.”

Collin van der Sluijs in gesprek met (v.l.n.r.): Michael Heidinga (Dros Coatings), André de Ruiter (AGC Verf) en zijn oud-klasgenoot Karel Loos (SW Vastgoedverbetering)

Van der Sluijs: “Ik hoef echt geen 25 RAL-kleuren te hebben. Ik meng op de plek zelf. Elke keer gooi ik er een klein beetje zwart en wit bij om de kleur wat af te matten, zodat het kunstwerk langer op kleur blijft. Mijn ‘palet’ is de twee vierkante meter van het platform van de hoogwerker. Ik ga met vier emmers verf en tien spuitbussen Montana Gold – de standaard in de graffitiwereld – naar boven en daarmee moet het gebeuren.” Het afwisselende gebruik van roller- en spuitapplicatie zorgt voor de gelaagdheid in het kunstwerk. “Dat bijna transparante effect van een detail krijg je alleen met spuiten.”

Militair regime
“Eten en drinken mee, want als je eenmaal boven bent, moet je kunnen doorwerken”, is de instelling van Van der Sluijs, die bijna een militair regime hanteert. “Een schildering per week.” ‘s Maandags komt hij met de trein uit Maastricht en begint direct met het uit-rasteren van het basisontwerp.

Om de compositie in de juiste verhouding op de gevels te krijgen, dienen de afmetingen van een raam als uitgangspunt voor het grid. Daarna is het een kwestie vanuit de losse hand de tekening op de muur zetten. “Dit is freestyle. Echt handwerk. Dan wil je juist niet dat het 100 procent realistisch is. De lijnen die ik in mijn hoofd heb, die moeten kloppen.”

Het platform van de hoogwerker vormde het ‘palet’ van de kunstenaar

Om vijf uur gaat de wekker, om kwart over zes staat hij in de hoogwerker en voor de middag wil hij zoveel mogelijk hebben gedaan. “Na half één draait de zon op de gevel en dan zie je zelfs met drie zonnebrillen op niet meer wat je doet.” Snelheid is alles, legt de artiest uit. “Met minimale middelen zoveel mogelijk doen. De kunst is de juiste accenten leggen, waardoor de totale afbeelding knalt, zonder dat je daar een dag op staat te zweten. Dat kan niet met dergelijke oppervlakken.”

“Het is een mooie verfraaiing van de toegangsweg naar het centrum van Hoorn. We vinden het belangrijk dat bewoners trots op hun leefomgeving kunnen zijn. We hopen zo mee te werken aan een aantrekkelijke wijk om in te wonen”, concludeert Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed van Intermaris.

Ook Loos kijkt met voldoening terug op het project met Intermaris. “SW staat voor een positieve impact op vastgoed, mensen en maatschappij. De realisatie van dit kunstwerk past bij onze filosofie.” De bonus voor hem was echter de samenwerking met een oud-klasgenoot. “Geweldig om elkaar na twintig jaar weer te ontmoeten.”

Planmatig onderhoud
In 2020 gaf SW Vastgoedonderhoud, in opdracht van Intermaris, tijdens het planmatig onderhoud de flats van Westfriese Hof 1 t/m 113 een nieuw en eigentijds kleurenpalet. Het betrof onder andere het schilderen van de entreepuien, gevels en wanden van de galerij met Alphaloxan Flex van Sikkens. Houten onderdelen en de stalen balkonhekken en trappen werden afgewerkt met Rubbol XD High Gloss. Tevens zijn alle balkonvloeren gecoat met Alphatex IQ. Het schilderwerk aan de binnenzijde van de trappenhuizen is in 2021 afgerond. Het aanbrengen van het kunstwerk van Collin van der Sluijs vormt het sluitstuk van dit planmatig onderhoud.

Nog een fraaie creatie van Van der Sluijs op een van de flats
Afwisselend gebruik van roller en spuitbus



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan