Ga naar hoofdinhoud

‘Voor klant kunnen we alles in eigen beheer uitvoeren’


Begonnen in Deventer als eenmansbedrijf in 1932, is Rensink Totaalonderhoud door de decennia heen uitgegroeid tot een van de grotere spelers in de vastgoedonderhoudssector. Het bedrijf onderscheidt zich onder andere van branchegenoten met een eigen timmerfabriek waar ramen, kozijnen, dorpels, glaslatten, deuren en andere houten onderdelen snel en op maat kunnen worden gemaakt.

Rensink in Deventer is van origine een schildersbedrijf, maar dat dekt de lading allang niet meer. Totaalvastgoedonderhoud is de koers die tegenwoordig wordt gevaren en dat is jaren geleden dan ook in de bedrijfsnaam aangepast.

“We leggen ons nog steeds toe op schilderwerk maar daarnaast ook op houtrenovatie, betonreparatie, folietoepassingen, beglazing, asbestsanering, gevelreparatie, vloer- en wandafwerking en energetische oplossingen. Met ons totaalpakket kunnen we opdrachtgevers compleet ontzorgen”, zegt directeur-grootaandeelhouder Gerdy Pusceddu-Smoes.

Het bedrijf werkt veel voor grootzakelijke opdrachtgevers zoals woningbouwcorporaties, vastgoedbeheerders, aannemers, VvE’s, zorginstellingen, overheids- en onderwijsinstanties. “We opereren in een wijde cirkel rond Deventer”, zegt Gerdy Pusceddu. “Daarnaast werken we ook voor particulieren en klein zakelijke opdrachtgevers. Elke opdracht is bijzonder, hoe groot of klein ook.”

Op dit moment telt het bedrijf ruim veertig vaste medewerkers en daarnaast werkt het met een flexibele schil van nog eens veertig vaklieden. “Deze flexibele krachten willen we ook in de winterperiode aan het werk houden”, aldus Pusceddu.

Timmerfabriek
Een opvallend onderdeel van het Deventer bedrijf is de eigen timmerfabriek met spuiterij. “Daarin kunnen we kozijnen, deuren en andere houten onderdelen die we nodig hebben in onze onderhoudsprojecten, snel én op maat maken en meteen in de grondverf zetten en/of aflakken in de aangrenzende spuiterij.”

“Dankzij onze timmerfabriek kunnen we snelheid houden in de projecten en nog veel efficiënter plannen, want we zijn niet afhankelijk van een leverancier van houten geveldelen. En de opdrachtgever vindt het prettig dat het één aanspreekpunt heeft die alles in eigen beheer kan uitvoeren. Wij geven garantie op de door ons geproduceerde producten.”



Groei
Pusceddu vertelt in het kort de bedrijfsgeschiedenis. “De heer Rensink begon in 1932 een schildersbedrijf in Deventer. Bij gebrek aan een opvolger deed hij zijn bedrijf in 1978 over aan mijn vader, Jans Smoes, die tot dan toe bedrijfsleider bij een ander schildersbedrijf was maar een eigen onderneming ambieerde.”

Smoes besloot de bedrijfsnaam Rensink te handhaven en onder zijn leiding maakte het bedrijf door de jaren heen een enorme groei door. “Mijn vader was een van de pioniers op het gebied van resultaatgericht vastgoedonderhoud en had daarmee succes bij grotere marktpartijen. In de jaren tachtig en negentig had het bedrijf zo’n honderd medewerkers op de loonlijst staan”, kijkt ze terug.

Zes jaar geleden kwam Pusceddu aan het roer van Rensink Totaalonderhoud staan. “Ik heb vroeger na de middelbare school de MTS schildersopleiding gedaan, maar mijn vader wilde niet dat ik meteen in het bedrijf kwam. ‘Ga jij eerst maar elders in de zandbak spelen om werkervaring bij andere bedrijven op te doen’, kreeg ik van hem te horen. Ik bleef vanaf de zijlijn betrokken bij Rensink.”

“Toen ik directeur-grootaandeelhouder van het bedrijf werd, heb ik mezelf een proefperiode van een jaar gegeven. Daarin wilde ik kijken of er wel chemie was tussen mij en het personeel. Die bleek er te zijn en ik voel mij hier inmiddels alweer zes jaar helemaal op mijn plek. Mijn vader heeft nog steeds een adviserende rol.”

Samen met bedrijfsleider Willem Kleinbussink heeft Pusceddu de dagelijkse leiding. “Verder heb ik uiteraard financiële verantwoordelijkheid, behartig ik de personeelszaken en verzorg ik een gedeelte van de acquisitie. Natuurlijk waak ik over de voortgang van de projecten en kijk ik naar de bedrijfsvoering. Wim Hondeveld is verantwoordelijk voor het verloop van de projecten voor de grootzakelijke markt. Mike Lemmers voor de particuliere markt. Dat is korte termijn. Van evident belang zijn de plannen op de lange termijn. Juist in tijden als deze coronacrisis komt het echt op ondernemen aan en moet je als bedrijf wendbaar zijn.”

Social media

Pusceddu ervaart dat de adviserende rol van vastgoedonderhoudsbedrijven bij opdrachtgevers steeds belangrijker wordt. “De opdrachtgever vraagt A, maar op basis van onze expertise denken wij misschien wel dat B eigenlijk beter is. Dat moet je durven uitspreken. Door dat meedenken bied je toegevoegde waarde.”

Gerda Pusceddu: “In onze timmerfabriek kunnen we benodigde kozijnen, deuren en andere houten onderdelen snel én op maat maken en in de grondverf zetten en/of aflakken in de aangrenzende spuiterij.”

“Ook denken wij in de lange termijn. Nu werkzaamheden uitvoeren: wat betekent dat voor de exploitatie van het complex? Zaken als verduurzaming en toekomstbestendigheid zijn dan belangrijke gegevens. Nu onderhoud uitvoeren is mooi, maar beter is om op lange termijn goede resultaten te bereiken. Wij werken altijd in bewoonde staat. Dat betekent dat communicatie met bewoners een dagelijks gegeven is. Onze vakmensen zijn erop getraind om deze communicatie op een juiste, zorgvuldige manier te laten verlopen.”

Aanwas
Rensink hecht, volgens Pusceddu, veel waarde aan opleiden. “Sommige bedrijven willen liever geen stagiaires omdat ze dat te tijdrovend vinden. Terwijl het hen juist iets kan opleveren. Wij leiden juist graag leerling-schilders en –houtbewerkers op en het merendeel komt na verloop van tijd vast bij ons in dienst. “Zo geven we de jeugd een kans ons mooie vak te leren en zorgen we voor nieuwe aanwas.”

Rensink wil goed bij opdrachtgevers onder de aandacht blijven. Een van de middelen daartoe is zeer actief zijn op social media. “Door de berichten op de bedrijfspagina krijgt iedereen een inkijkje in ons bedrijf. Niet alleen welke projecten we onderhanden hebben, maar ook het personeel krijgt een podium. Onze vakmensen zijn immers een zeer belangrijke factor binnen het bedrijf.”

Zelf schrijft Pusceddu maandelijks een blog. Volgens haar kun je als vrouw in een mannenwereld elke dag het verschil maken. “Vrouwen reageren anders, werken anders en geven anders leiding. Dat geeft een andere dynamiek en dat is goed voor de balans.”

Rensink heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van schilders- tot een totaalonderhoudsbedrijf. “Met ons totaalpakket kunnen we opdrachtgevers compleet ontzorgen”, aldus Pusceddu

Projectgroep
Samen met twee andere vrouwelijke ondernemers uit Deventer vormt Gerdy Pusceddu sinds 2018 de projectgroep M/V, onderdeel van MKB Deventer. Doel is om meer balans te brengen in de man/vrouwverhouding binnen onder andere het MKB Deventer. Kennis opdoen en kennis delen zijn hiervan belangrijke thema’s. “Het viel ons op dat vrouwen zich nauwelijks laten zien op de MKB-bijeenkomsten en daar willen we graag verandering in brengen”, zegt Pusceddu.
“Vrouwen met een eigen onderneming zijn vaak ten onrechte veel te bescheiden, terwijl mannelijke ondernemers juist veel meer bravoure hebben. Vrouwen moeten zichtbaarder worden, zich meer profileren. Samen optrekken en elkaar motiveren en inspireren helpt daarbij. De juiste persoon moet op de juiste stoel belanden en daarbij is het mooi als de verhouding man/vrouw beter in balans komt.”

Gerda Pusceddu in de spuiterij van het bedrijf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper